Diana Wynne Jones Aramızdan Ayrıldı…

Diana Wynne Jones kr

Çocuk fantazi edebiyatının önemli isimlerinden Diana Wynne Jones, 76 yaşında hayata gözlerini yumdu…

26 Mart günü, kanser nedeniyle aramızdan ayrılan Jones, arkasında rengârenk dünyalarla dolu pek çok eser bıraktı. Ülkemiz onunla ilk olarak Howl’s Moving Castle adlı kitabının usta Hayao Miyazaki tarafından beyaz perdeye uyarlanan ve Oscar’a da aday olan anime filmi ile tanışmıştır. Animeyi seyreden herkes, bu hikâyenin uyarlandığı kitabı merakla bekliyordu. Daha sonra, 2010 yılında, Yürüyen Şato adıyla kitap dilimize çevrildi. Ve sonra, Uçan Şato olarak devamı da ülkemizin kitap raflarında yerini aldı.

Renkli dünyaların, soluk kesici maceraların, eğlencenin ve hayal gücünün sınırlarının zorlayan kurguların yazarı ne yazık ki artık aramızda yok. Bu önemli yazar aramızdan ayrılmışken, gelin onun başarılarla dolu hayatına ve ilginç tesadüflere kısaca bir göz atalım.

Hayatı boyunca 35’ten fazla eser verdi Diana Wynne Jones. Şüphesiz, bunlardan en meşhuru Howl’s Moving Castle (Yürüyen Şato-1986), The Ogre Downstairs (1974), The Time of the Ghost (1981), Fire and Hemlock (1985) ve Chrestomanci Serisi (1977)dir.

Archer’s Goon (1984) adlı fantazi ve bilimkurgu karışımı eseri BBC tarafından, 1992’de TV dizisi haline getirilmiştir.

Onun eşsiz ve büyülü dünyalar yaratmasındaki başarısında, fantazyanın iki büyük ustasının da yer aldığını söylememiz gerekir. Oxford’da, St Anne’s College’de, bizzat J.R.R. Tolkien ve C. S. Lewis‘ten ders almıştır.

1997 yılında Harry Potter‘ın ilk kitabının çıkışıyla, J.K Rowling gündemden düşmeyen bir isim haline gelmişti. Yayınevleri ise, onun kitaplarına benzeyen başka yazarlar aramaktaydı. 2003 yılında Diana Wynne Jones‘un bir gazeteye verdiği bir demeçte, J.K Rowling ve kitapları için şöyle dediği kaydedilmiştir:

“Bence, gençliğinde kitaplarımı okudu ve onlara dair pek çok şey hatırında kaldı; çok dikkat çeken benzerlikler var.”

Jones, aynı zamanda yazarlığı boyunca sayısız ödül kazanmıştır. 3 tane Carnegie Takdiri, The Guardian Ödülü ve World Fantasy Ödülü‘nden hayat boyu başarı ödülü bunlardan bazılarıdır. 2006 yılında ise Bristol Üniversitesi tarafından Fahri Edebiyat Doktoru unvanına layık olmuştur.

İngiliz eleştirmen Christopher Priest‘in, The Guardian gazetesinde yazdığı şu sözler, onu tanımlamak için yetip de artıyor:

“Jones’un kurgusu açıkça karanlık bir yana ve güvenilmez gerçek dünyanın kesin bir farkındalığına sahip olmasının yanında amaca uygun, yıkıcı, espritüel ve oldukça eğlenceliydi.”

Diana Wynne Jones, sayısız dünyanın yaratıcısı ve eğlenceli yazılarıyla akıllara kazınan büyük ustadır. Tıpkı kendinden önceki hocaları Lewis ve Tolkien gibi, o da bu türün hakkını vermiş ve hayal gücünü sonuna kadar kullanarak, yarattığı evrenlerde renkli karakter ve maceralar ile okuyucularını sürüklemiştir.