“Eve Dönüş”e Hazır mısınız?

eve donus top

1946 yılında, Ray Bradbury henüz 26 yaşındayken yazdığı ilk kısa hikayesini dergilere göndermeye başlar. Başvurduğu dergilerden biri de o dönemin en meşhur fantastik kurgu dergisi olan Weird Tales’dir. Robert E. Howard, Clark Ashton Smith, Robert Bloch ve H.P. Lovecraft gibi pek çok özgün yazarın acemilik öykülerini yayınlayan dergi aynı zamanda Conan ve Cthulhu gibi kült eserlerin çıkış noktasıdır. Fakat Bradbury’nin kaleme aldığı hikâyeyi “çok sıra dışı ve çok fazla aykırı” olduğu için reddeder dergi yöneticileri. Hayal kırıklığı yaşayan ama yılmayan Bradbury şansını bir başka dergide denemeye karar verir ve o dönemin ağır edebiyat yayınlarından biri olan Mademoiselle’e gönderir. Dergi çalışanları kelimenin tam anlamıyla hikâyeyi havada kapar. Sadece satın almakla kalmaz, o ayın tüm konseptini değiştirip öyküye uyacak hale getirirler. Ekim 1946 yılında yayınlanan o sayısı tam bir sonbahar kutlaması gibidir. O hikâyenin adı “Eve Dönüş”tür.

Eve Dönüş
Eve Dönüş

Timothy adında bir çocuğun öyküsünü anlatır “Eve Dönüş”. Cadılar Bayramı’nı kutlamak için tüm ailesi, teyzeleri, amcaları ve geri kalan tüm akrabaları uzun yollar aşıp eve dönmektedir. Ama hiç de normal bir ailesi yoktur Timothy’nin: müşfik ve kanatlı amcalar, düşkün ve telepatik teyzeler, cilalı ve parlak “kutularda” yaşayan kardeşler, dünyanın dört bir yanından gelen fantastik akrabalar… Aralarında normal olan tek kişi Timothy’dir. Kendisini bu sevgi dolu bir ailenin içinde bile uyumsuz, yabancı ve sıra dışı hissetmesine neden olmaktadır bu farklılık… Kim bilir, belki de Bradbury’nin kendi çocukluğunun yansımasıdır bu…

“Eve Dönüş”, yalnızca Bradbury’nin başarılarla dolu yazarlık hayatının ilk adımı olmakla kalmamış, 1947 yılında bir ödül kazanmış ve her Cadılar Bayramı’nda anlatılan bir öykü olmuştur. Aynı zamanda hepimizin çok yakından tanıdığı bir başka eserin yaratılmasına da ön ayak olmuştur. Mademoiselle tarafından tutulan ve hikâyeyi resimleyen Charles Addams, bu fikirden o kadar etkilenir ki buradan harekete çıkarak Addams Ailesi’ni yaratır.

Özellikle Amerika’da ve yurt dışında çok meşhur olan bu klasik, şimdi de Türk okurlarıyla buluşmaya hazırlanıyor. Çünkü İthaki Yayınları, “Eve Dönüş”ü pek yakında okurlarının beğenisine sunmaya hazırlanıyor. Çevirisini Elif Ersavcı’nın üstlendiği bu nadide eser, tamamı kuşe kâğıda basılı olarak ve baştan aşağı Dave McKean’ın muhteşem illüstrasyonlarıyla resimlendirilmiş olarak buluşacak bizlerle.

Yayına hazırlığını Seda Ersavcı ve Yankı Enki’nin yaptıkları kitabın tanıtım ve künye bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.