Terry Pratchett İlk Roman Ödülü Finalistleri Açıklandı

terry pratcheet avard

Meşhur Diskdünya serisinin meşhur yazarı Sir Terry Pratchett’ın kendi adına düzenlediği ve umut veren yeni yazarları hedef alan Anywhere But Here, Anywhen But Now (Buradan Başka Her Yer, Şu Andan Başka Her Zaman) İlk Roman Ödülü’nün 2012 yılı finalistleri açıklandı. Birincinin 31 Mayıs’ta ilan edileceği yarışmada finale kalan eserler ve yazarları şöyle:

  • The Unspoken Death of the Amazing Flying Boy, yazar: Jean Burdett
  • Bloodline, yazar: Sophie Constable
  • The Hive, yazar: Alexander Maskill
  • The Way Through the Woods, yazar: Robin Pearson
  • A Kill in the Morning, yazar: Graeme Shimmin
  • The Shadows of Annwn, yazar: Catherine Whittle

 

Son katılma tarihinin 31 Aralık 2012 olduğu yarışmanın büyük ödülü, Pratchett’ın kendi yayıncısı Transworld’den sözleşme avansı olarak verilecek 20,000£. Jüri üyeleri Sir Terry Pratchett, Rob Wilkins, Yayın Yönetmeni Simon Taylor, Yayıncı Lynsey Dalladay ve bilimkurgu, fantezi ve korku romanları satan kitapçı zinciri The Forbidden Planet’ten Alex Veasey’den oluşuyor.

Pratchett, yarışmaya katılacak eserlerden beklentilerini şöyle açıklıyor:

“Konuları Dünya’da geçmeli. Bu, geçmişten ya da gelecekten bir Dünya olabilir, çatallanmış bir geleceğin diğer ucunda ilerliyor olabilir. Olasılıklar sonsuzdur, ama her şey Dünya üzerinde geçmeli. Belki kıtalar farklı, iklim yabancı olabilir ama fizik kuralları bizimki ile aynı olmalı. Yerçekimi olmalı, karıncalar karınca boyutunda olmalı, zira daha büyük olurlarsa bacakları onları taşıyamaz. Kısacası, öykü Dünya gezegeninin geçmiş, mevcut ya da gelecekteki teorik olarak olası bir versiyonunda geçmeli.”

Yarışmaya katılmak için İngiltere, İngiliz Milletler Topluluğu ve İrlanda Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekiyor. Yarışmacı eserler en az 80,000 ve en fazla 150,000 kelimeden müteşekkil, İngilizce ve yetişkinlere hitap ediyor olmalı. Yarışmacıların önceden kendi adlarıyla, ortak yazarlı ya da takma isimle yayımlanmış roman biçiminde eserleri olmaması gerekiyor.

TPAwardWinners

İlk olarak 31 Mayıs 2011’de verilen ödülü Half Sick of Shadows ile David Logan ve Apocalypse Cow ile Michael Logan (akraba değiller) paylaştı. Kitaplar geçtiğimiz yıl yayımlandı.