Grossman’ın Büyücüleri’nde Sıra Büyücü Kral’da

buyucu kral top

Kendisini ilk olarak Büyücüler kitabıyla tanıdığımız Lev Grossman’ın üçlemesi, ikinci kitap olan Büyücü Kral ile devam ediyor.

Grossman başarılı ve kısa zamanda adını duyurmuş bir yazar olmakla birlikte, aynı zamanda TIME Magazine’de de yazan bir kitap eleştirmeni. Yetmedi! Kendisi bir de yazar ve oyun tasarımcısı Austin Grossman’ın ikiz kardeşi.

Peki Büyücüler ile başlayan seride şimdi neler oluyor? Tanıtıma birlikte bakalım:

buyucu kralSihirli dünya Fillory’de arkadaşlarıyla birlikte hüküm süren Quentin refah dolu hayatına dayanamayıp maceraya atılmak isteyince, lise arkadaşı ve Fillory Kraliçesi Julia’yla büyülü bir gemiye binerek uzak diyarlara doğru yola çıkar. Ama yolculuğu Quentin’i gitmek istediği en son yere, ebeveynlerinin Massachusetts’teki evine götürür.

Bir büyücü, üstüne üstlük kral olmasına rağmen o bile kendisini banliyölerden kurtaramaz. Fillory’ye dönüş yolunu bulabilecek tek kişi, büyücülüğü Brooklyn’in yeraltı dünyasında öğrenmiş, karanlık ve çarpık bir sihre sahip Julia’dır. Fakat esrarengiz Julia, güçlerini tam olarak nasıl kazanmış, karşılığında nasıl bir bedel ödemiştir? Quentin ve Julia, ipuçlarını takip ederek Brakebills’ten Venedik’e, oradan da Fillory kitaplarındaki çocukların gerçek hayattaki evlerine giderken o güne kadar benzerini görmedikleri, büyük bir tehditle karşı karşıya olduklarını anlarlar. Çocukken okudukları o basit, ışıltılı dünyadan tamamen farklı bir yerde ölüm ve umutsuzluğa karşı savaşmaları gerekecektir.

Kitapla ilgili övgüler de yine arka kapakta bizleri selamlıyor:

“Temelleri hem fantastik hem de ana akım kurgu geleneklerine dayanan bu romanın meselesi yetişkinlerle; hikâyesiyse karanlık, tehlikeli ve beklenmedik olaylarla dolu.”
George R. R. Martin, Game of Thrones’un yazarı-

“Grossman, büyülü dünyasını sınırları olmayan, efsunlu bir evrene dönüştürüyor ve hayat dolu karakterlerini o evrende yolculuğa çıkarıyor.”
-The New Yorker-

“Fantastik edebiyatın kurallarını altüst eden, ciddi ve içten bir roman.”
-The New York Times-

“İnsanı büyüleyen bir tablo; ayrıcalık, güç ve insan olmanın sınırları hakkında edebî bir macera. Büyücü Kral görkemli bir devam kitabı.”
-NPR.org-

“Grossman zeki, kendine has, kusurlu ve karmaşık karakterler yaratmakta başarılı olduğu kadar o karakterleri pek çok neslin okuyarak büyüdüğü hikâyeleri özgün bir biçimde değiştiren anlatısal parkurlardan geçirmekte de neredeyse o kadar başarılı.”
-The Portland Oregonian-

“Grossman ihtimallerle dolu, sihirli bir ortam yaratmış ve muzip tarzıyla Büyücü Kral’ı sıradan fantastik eserlerden çok daha yüksek bir konuma taşımış.”
-San Francisco Chronicle-

“Büyücü Kral paralel evren meraklılarının Çavdar Tarlasında Çocuklar’ı. Baş döndürücü ve cesur… Grossman eşine az rastlanır, farklı ve zekâ ürünü bir roman yaratmış.”
-Chicago Tribune-

“Grossman hayal gücü, gerçeklik ve kurgu arasındaki sınırları keşfediyor.”
-Audrey Niffenegger-

“Büyücüler’in hayranları bu devam kitabını bir ziyafet gibi görecek ve şok edici sonunun üçüncü bir kitabı müjdelediğini görünce çok mutlu olacak.”
-Booklist-

İlk kitapta olduğu gibi Pegasus Yayınları’ndan çıkan kitabın çevirisini Selim Yeniçeri, editörlüğünüyse İlker Sönmez üstleniyor. Detaylı künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.