Monokl Yayınları Sağlam Adımlarına Ölümsüz İle Devam Ediyor

olumsuz valente top

Deathless, Türkçeye kazandırıldığı adıyla Ölümsüz, Catherynne M. Valente’nin son zamanlarda en çok ses getiren eserlerinden biri. Bize inanmadınız mı? O zaman az sonra Patrick Rothfuss’un Valente’yi favorileri arasında tuttuğunu bilmek isteyebilirsiniz.

Ölümsüz, türünün örneklerine pek benzemiyor. Fantastik edebiyatın uçsuz bucaksız alanlarında gezinerek kafaları karıştırıyor. Hadi gelin konuya beraber göz atalım.

olumsuz valente“Yakışıklı bir genç adam St. Petersburg’a gelecek ve Marya Morevna’nın kaldığı evin kapısını çalacak. Adı Koşey: Yaşam Çarı ve Marya’nın kaderi. Yaşam Çarı, Marya’yı krallığına sürükleyecek, ki orada Marya, Koşey’in kardeşi Ölüm Çarı’yla tutuştuğu amansız savaşta kudretli bir savaşçıya dönüşecek.

Yıllar yılları kovalayacak; savaş kızışacak. Aşktan yaralanmış ve bir soluk arayışındaki Marya St. Petersburg’a geri dönecek. Ancak geride bıraktığı merhametsiz topraklardan çok da farklı bir şey bulamayacak orada da. St. Petersburg açlıktan kırılmakta, ölüm tarafından yutulmaktadır. Ölümsüz’de, yaşamın ve ölümün, aşkın ve gücün, unutulmaya yüz tutmuş hatıraların, derin mitlerin ve karanlık büyülerin 20. Yüzyıl Rus tarihiyle akıllardan çıkmayacak bir harmanını bulacaksınız.”

35 yaşındaki kadın yazarımız bugüne dek Tiptree, Locus, Mythopoeic, Rhysling, Andre Norton, Hugo ve Lambda gibi birçok prestijli ödülün de sahibidir.

Alexander Afanasyev tarafından derlenmiş Rus masalları arasında yer alan The Death of Koschei the Deathless ya da Marya Morevna adıyla bilinen masaldan esinlenilerek yazılmış. Catherynne M. Valente ise sadece bir yazar değil, aynı zamanda bir eleştirmen.

Monokl Yayınları’ndan çıkan kitabın çevirisini Duygu Şahin, editörlüğünüyse yine bizden bir isim, M. İhsan Tatari üstlendi. Kitabın künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.