Orwell’in 1984’ü Yeniden Mi Çekiliyor?

1984 george orwell

George Orwell’in bütün karanlığıyla bizi içine hapseden Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı eseri, tam da adına gönderme maksatlı 1984 yılındaki filminden sonra tekrar beyaz perdeye dönmeye hazırlanıyor.

Kitabı okurken zihnimizde yankılanan ’’Savaş Barıştır, Özgürlük Köleliktir, Cahillik Kuvvettir.’’ sloganları, tele-gözler, afişler, yeniden düzenlenen haberler ve o basit dil üretme çabaları ilk olarak 1984 yılında Michael Radford tarafından sinemaya aktarılmış ve izleyiciyi kendi distopik dünyasına bu defa görsel olarak davet etmişti. Çokça bahsettik, bir de o filmi şöyle bir hatırlayalım. Hafızalar tazelensin.

Şimdilerde ise, Kaptan Phillips, United 93, The Bourne Ultimatum filmlerinin yönetmeni Paul Greengrass tarafından gündeme getirilen eser, yeniden sinema salonlarına, tüm o karanlığıyla geri dönecekmiş gibi görünüyor. Yönetmen kitap uyarlamaları konusunda tecrübeli bir isim, bu yüzden Micheal Radford kadar, hatta daha iyisi bir uyarlamayla karşılaşmamız mümkün. En azından biz ümitliyiz diyelim.

Başrollerin kim olacağı konusunda herhangi bir haber bulunmamasına rağmen, Greengrass’ın çoğu filminde oynayan Matt Damon akıllara gelmiyor değil. Ama bütün bunları görebilmemiz için biraz beklememiz gerekecek. Yönetmenin filmografisinde şimdilik başka bir film var ve sonra herhangi bir aksilik olmadığı takdirde, distopyaların önde gelenlerinden Bin Dokuz Yüz Seksen Dört için kolları sıvayabilir.

Ümitli ve meraklı bir bekleyiş içerisine girdik bile!