George Orwell’den Bir Eser Daha Dilimizde: “Balinanın Karnında”

balinanin-karninda-ust

Daha önce 2 George Orwell kitabı yayımlayan Sel Yayıncılık, yazarın külliyatına yeni bir eser daha ekledi: “Balinanın Karnında.”

Gün geçmiyor ki yeni bir George Orwell kitabı daha dilimize kazandırılmasın. Daha birkaç gün önce Can Yayınları’ndan çıkan “Boğulmamak İçin” adlı romanının haberini yapmıştık. Can’ın ardı ardına yayımladığı Orwell kitaplarına Sel Yayıncılık da kayıtsız kalmamış olacak ki, Balinanın Karnında’yı raflara indirdi.

Daha önce yayınevi 2013 yılında “Kitaplar ve Sigaralar ile “Neden Yazıyorum adlı kitapları bünyesinde toplayıp bizlerle buluşturmuştu. Deneme, makale ve anılardan oluşan bu iki kitap, George Orwell okurları tarafından büyük bir beğeni ile karşılanmıştı. Görünen o ki yayınevinin Orwell’in keskin kenarlı makale ve denemelerinde hız kesmeye niyeti yok. Ne mutlu!

İlk kez 1940’ta Inside the Whale and Other Essays adıyla yayımlanan eser, aynı zamanda Henry Miller’ın çok ses getiren Yengeç Dönencesi adlı ünü eserine de ışık tutuyor. Miller’ın yayımlandığı gibi büyük çevrelerce bağırlara basılmış, ama yıllar yılı yasaklanmış kitabına, Orwell, kendi içinde bulunduğu çağın edebiyat anlayışını da bu eser üzerinden irdeliyor. Aynı zamanda Miller’ı “politik bir hayvan olmaktan kurtulmuş bir yazar” olarak tanımlıyor.

Şimdi gelin eserin tanıtım metnine birlikte bakalım:

Yirminci yüzyılın en önemli yazarlarından George Orwell, ona haklı ününü sağlayan, totaliter rejimler kadar bu rejimleri yaratan insani hırsların da güçlü bir yergisini konu eden romanlarıyla dünya edebiyatında tartışılmaz bir yer edinmiştir.

balinanin karninda george orwellDenemelerinde net bir biçimde görülebilen politik duruşu, güçlü gözlem yeteneği ve yazarın hem hayatla hem metinlerle ilişkisini sorgulama eğilimi ise bu romanların arka planındaki güçlü hayat görüşünü gözler önüne serer. Franco faşizmine karşı İspanya’ya savaşmaya gitmekten, hapishane üzerine yazmak için sahte bir isimle kendini tutuklatmaya; evsizlerin arasına karışarak düşkünlerevinde vakit geçirme çabasından, Britanya’da İkinci Dünya Savaşı’yla birlikte yükselmekte olan antisemitizm dalgasına karşı açık yüreklilikle getirdiği eleştirilere kadar uzanan bir berraklıkla hem de.

Orwell’ı bu zenginlikle anlamak adına bir araya getirdiğimiz denemelerinden “Balinanın Karnında,” Henry Miller’ın Yengeç Dönencesi üzerinden çağının edebiyat anlayışının dökümünü yaparken, yazarın hayatla kurduğu ilişkinin metinlerine etkisine dair güçlü bir sorgulamaya girişiyor. Tolstoy’un, Shakespeare ve eserlerini “şişirilmiş bir balon” olarak niteleyerek yerdiği risalesiyle girdiği polemik ise edebiyat eleştirisinin tek yanlılığına indirilen keyifli bir darbe.

Döneminin güncel konularından evrensele ulaşan çok yönlü bir okuma…

Sel Yayıncılık’tan daha önce çıkan Neden Yazıyorum ve Kitaplar ve Sigaralar’ın çevirmeni Levent Konca idi ve gayet güzel bir iş çıkarmıştı. Bu seferki eserin çevirisini ise Zafer Avşar üstlenmiş.
Balinanın Karnında kitabının künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. 20. yy. dünya edebiyatının büyük ustası George Orwell’ın zihninde ve politik duruşunda bir kez daha kaybolmak isteyen herkese duyurulur.