Bilimkurgu ve Fantastik, Grinin Elli Tonu’ndan Daha Seksi!

sevgililer gunu

Bu, dünya devi Tor Books’un resmi internet sitesi Tor.com’un projesidir ve yukarıda okuduğunuz çarpıcı başlık da onlara aittir!

Tor.com, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde vizyona giren Grinin Elli Tonu’na karşı hodri meydan diyen bir projeye imza attı. Hem de bunu bilimkurgu ve fantastik edebiyat dayanaklarıyla, şok edici örneklerle yaptı!

Grinin Elli Tonu çıktığı ilk günden beri çok konuşuldu. İnternet dünyasında epey bir alay konusu edildi, aşk romanı olarak savunuldu, zararlı olarak addedildi. Ancak en ilginç yorum BDSM üyelerinden geldi. Pek çok kişinin sapık olarak gördüğü BDSM[1] üyeleri, Grinin Elli Tonu’nu kendilerine bir hakaret olarak kabul etti ve lanetledi. Hatta bu serinin insanları oldukça yanlış yönlendirdiğini ve seks köleliğini övdüğünü belirterek eleştirdiler.

Tor.com’sa tüm bunlardan yola çıkarak, fantastik ve bilimkurgu edebiyatının usta isimlerinin bazı eserlerini kapsayan bir derleme hazırladı. “Bu şekilde olmak zorunda değil,” diyor Tor.com ve listelerine geçiyor.

Listede kimler yok ki? Sıkça Mülksüzler’e bir cevap niteliği taşıdığı iddia edilen ve heterotopya türüne giren Triton’un yazarı Samuel R. Delany, The Bride of Lost Desire ile bu listede. 2011’de 60.000 okurun oylarıyla belirlenen En iyi 100 Fantastik ve Bilim Kurgu Kitabı listesinde 77. sırada yer alan The Kushiel’s Legacy Series de burada. Yeni tanıdığımız ve sıra dışı vampir romanı Yavru Kuş ile ülke sınırlarından giriş yapmış Octavia E. Butler da Lilith’s Brood adlı eseriyle yine aynı listede yer alıyor.

İşte bu listeyi sizler için çevirdik. Aşkı, sevgiyi ve cinselliği bu derece ucuzlaştıran, saptıranlara karşı epik bir “Hayır” diyoruz.

[1] Partnerlerin kendi rızalarıyla birbirlerine acı çektirdiği; tasma, zincir, kırbaç gibi fantezilerin önemli rol oynadığı bir tür cinsel ilişki tercihi.

 

Gelin şimdi hep beraber listeye göz atalım:

[stextbox id=”black”]Gerçek seks eğitimi için:

siren sword[stextbox id=”grey” align=”right”]

Magic University (Büyü Üniversitesi) Serisi
Cecilia Tan

Cecilia Tan çok uzun bir zamandır fantastik ve bilimkurgu dalında erotik kitaplar yazıp yayınlayan yazarların en önde gelen isimlerinden biridir. Tıpkı kısa hikâye derlemesi Telepaths Don’t Need Safewords (Telepatların Güvenli Kelimeye[2] İhtiyacı Yoktur) de olduğu gibi eserleri BSDM kültürünü büyü ve uzaylılarla birleştirir.

Tan, paranormal romantik türüne giren yeni gençlik serisi Magic University’de Harry Potter kitaplarının en sevdiği yanlarını LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel) karakterlerle ve erotizmle birleştirir. Kitabın kahramanı Kyle Wadsworth, gizli bir büyücülük okulu olan Veritas’ta eğitim alır ve deniz kızlarıyla, kehanetlerle ve bunun gibi şeylerle savaşmak için seks büyüsü kullanmayı öğrenir. Kyle’ın tecrübe konusunda Jon Snow’dan aşağı kalır bir yanı kalmadığında Anastasia Steele’in Christian Grey’in ellerinde öğrenmesi gereken, derin bir cinsel çıraklık deneyimi yaşar.

[2] BDSM esnasında partnerlerden birinin diğerine gerçekten durmasını istediğini belirtmek için kullandığı kelime.

 

[stextbox id=”black”]Partnerlerin neden Baskınlar ve İtaatkarlar olarak ikiye ayrıldığını merak eden Baskınlar ve İtaatkarlar için:

Bridge of Lost Desire[stextbox id=”grey” align=”right”]

Nevèrÿon Serisi
Samuel R. Delany

Özgürlüklerine kavuşan kölelerden oluşan bir toplumun nesiller sonrasını konu alan Nevèrÿon Öyküleri adlı bu fantastik seride, bir zamanlar köle olan birkaç karakterin yeni bir toplum kurmaya çalışmasına şahit oluruz ve Delany seri boyunca boyun eğdirme, özgürlük ve güç arasındaki bağları korkusuzca işler. Eski kölelerden bazıları esaretleri sırasında üzerlerinde kullanılan tasmalarla zincirleri putlaştırır ve köleliğe dair hiçbir anısı bulunmayan pek çok genç de yaptıkları şeyin gerçek manası hakkında hiçbir fikirleri olmadan baskınlığa ve itaatkarlığa dair ayinler düzenlerler.

Seri Delany’nin kaleminden çıktığı için doğal olarak işin içinde uzun cümleler kuran, geçmişe dair sosyolojik açıdan bilgilendirici şeyler hatırlayan ve okuyucuyu yönlendiren güçlü bir adam var. Ama, yine Delany’nin kaleminden çıktığı için, bunlar o kadar başarılı bir şekilde yazılmış ve o kadar sürükleyici ki ne kadar uzun olduklarını asla fark etmiyorsunuz.

 

[stextbox id=”black”]Gerçek bir seks kuruluşunda çalışan kadın kahraman için:

kushiels dart cover new[stextbox id=”grey” align=”right”]

Kushiel’s Dart (Kushiel’in Oku)
Jacqueline Carey

Ana’nın kişiliğinin en sinir bozucu yanlarından biri kendi seksiliğinden tamamen bihaber olmasıdır. Saçını ne tarafa tararsa Christian’a daha seksi gözükeceğini bilmemesi hakkındaki endişelerini okumak yerine hem bir fahişe hem de bir casus olan Phèdre nó Delaunay’in rüştünü ispatlama macerasına konuk olun. Namaah’ın (Phèdre’nin toplumunda saygı gören bir fahişe ve tanrıça) hizmetinde doğan kızımız sağlıklı ve iletişimsel seksin nasıl yapılacağını öğrenerek büyür. Hatta hünerli meslektaşlarının “gösterilerini” izler.

Phèdre’nin hayatı güllük gülistanlık değildir elbette: Bir isim yapıncaya (yani borçlu olduğu kulluk hizmetlerini yerine getirinceye) kadar müşterilerini seçemez. Ama özgürlüğünü kazanmak için çalışmaya başlamasıyla birlikte kendi şartlarını belirlemeye ve baskın kişiliğinin arzuladığı acıları kendisine tattırabilecek dominant müşterileri seçmeye başlar. Kendisi kesinlikle açılmamış bir gül değil ve vücudunu çok iyi tanıyor.

 

[stextbox id=”black”]Beden ve seks hakkında eleştiri için:

saturns children[stextbox id=”grey” align=”right”]

Saturn’s Children (Satürn’ün Çocukları)
Charles Stross

Grinin Elli Tonu’nun en kafa karıştırıcı yanlarından biri de Christian’ın Ana’nın vücudunu değiştirmeye duyduğu saplantıdır: Ana’nın zayıf ve güzel kalmasını ister, ama durmadan önüne yemek sürer. Ayrıca Christian’la tanışmadan önce kot pantolon ve Converse ayakkabı giymekten mutlu olmasına rağmen adamın ona elbiseler ile gecelikler hediye etmesi onu daha kadınsı bir şekle sokmak istediğini gösterir.

Saturn’s Children’ın baş karakteri seksbot Freya da kendini imkânsız bir durumla karşı karşıya bulduğunda vücuduyla ve kişiliğiyle ilgili benzer çekişmeler yaşar: Şehvet dolu olacak ve insanlara hizmet edecek şekilde dizayn edilen Freya, tüm insanlar öldükten 300 yıl sonra uyanır. Arzularını tatmin edebilecek kimsesi olmayan ve diğer robotlar tarafından alaya alınan seksbot, kendine efendisinin zevkleri etrafında dönmeyen yeni bir hayat kurmak zorundadır.

 

[stextbox id=”black”]O sigara yanıklarına dürüstçe bakmak için:

lostgirls[stextbox id=”grey” align=”right”]

Lost Girls (Kayıp Kızlar)
Alan Moore ve Melinda Gebbie

Birinci Dünya Savaşı’nın arifesinde Peter Pan’den tanıdığımız Wendy Darling, Alice (ya da yeni adıyla Leydi Perikızı) ve Oz Büyücüsü’ndeki Dorothy Gale, Avusturya’daki bir otelde buluşup birbirlerine gençken yaşadıkları erotik maceraları anlatırlar. Bunlardan bazıları oldukça pozitiftir, bazılarıysa… pek de öyle değildir. Üç kadın da yaşadıkları travmalarla başa çıkmanın bir yolunu bulur – hem de Christian’ın bulduğundan çok daha iyi yöntemlerle. Dahası, Moore ile Gebbie Almanların Avrupa’yı yerle bir eden güçlerine karşı insanlığın yaratıcı ve cinsel dürtülerini överken bu üç kadının duygusal hikayeleri de oldukça görkemli bir pornoya dönüşür.

 

[stextbox id=”black”]Partnerlerin neden Baskınlar ve İtaatkarlar olarak ikiye ayrıldığını merak eden Baskınlar ve İtaatkarlar için, ikinci perde:

LilithsBrood[stextbox id=”grey” align=”right”]

Lilith’s Brood (Lilith’in Kuluçkası)
Octavia E. Butler

Butler’ın bu ufuk açıcı serisi köleliğe ve Amerikan Yerlilerinin “yeniden yerleştirilmesine” açıkça ayna tutar. Oankali adlı bir uzaylı ırkı bu kitapta insanoğlundan geriye kalanları “medeniyete kavuşturan güç” rolünü oynar. Bir insan olan Lilith yeni, melez bir hayat formu yaratmak için bir Oankali’yle çiftleşmeyi seçer. İnsan ile uzaylı arasında yaşanan seks her ne kadar üreme amaçlı olsa da aynı zamanda da inanılmaz derecede ateşlidir. Çünkü Oankali ırkı insanların zihnine dokunabilmekte ve onlara aynı anda çok fazla duygu yaşatabilmektedir. Oankali ırkı üç farklı cinsiyete sahiptir: erkek, kadın ve cinsel ilişkiye girmek istediği kişiye göre değişebilen ooloi.

 

[stextbox id=”black”]Karşılıklı menfaat sağlayan cinsel uyanma için:

[stextbox id=”grey” align=”right”]

Sex Criminals (Seks Suçluları)
Matt Fraction ve Chip Zdarsky

Suzie bir kütüphaneci, Jon ise bir aktördür. Seviştikleri zaman ikisinin de aynı tuhaf yeteneğe sahip olduklarını keşfederler: orgazm olduklarında zaman durmaktadır. Doğal olarak şok olurlar, çünkü dünya üzerinde bu yeteneğe sahip tek kişi olduklarını sanmaktadırlar. Ama artık birbirlerini buldukları için kendilerine verilen bu zamanı kullanmanın bir yolunu bulmaları gerekmektedir. Suzie’nin kütüphanesine sermaye yaratmak için bir banka soymaya karar verirler.

Bu iki karakter cinsel geçmişleri, birbirlerine karşı olan hisleri ve hırsızlık tutkularıyla yüzleşmek zorunda kalırken Matt Fraction ve Chip Zdarsky de bilimkurgunun ilk örneklerinden birini alıp onu ahlaki derinliği olan bir şeye dönüştürür.

 

[stextbox id=”black”]Hızla ilerleyen bir hikâye için:

sleeping beauty[stextbox id=”grey” align=”right”]

The Sleeping Beauty Quartet (Uyuyan Güzel Dörtlüsü)
A.N. Roquelaure

Şunu kabul edelim: Grinin Elli Tonu’nun cazibesinin bir kısmını kötü şöhretli tampon sahnesinden tutun da Christian’ın eski sevgilisinin elindeki silahı ona baskın karakterlik yaparak almasına kadar pek çok şaşırtıcı ana borçlu. Eğer erotik kitaplarınızın had safhalarda olmasından ve en çılgın hayallerinizi bile geride bırakmasından hoşlanıyorsanız Anne Rice’ın Uyuyan Güzel’ine bir göz atın.

Uyuyan Güzel, uykusundan bir öpücükten çok daha fazlasıyla uyandırılır ve maceraları o andan itibaren hız kazanır: Kusursuz bir köle olmaya zorlanır, isyan eder, zalim bir köle tüccarına satılır, sonra da kaçırılır. Uyuyan Güzel kitaptaki tek seks objesi değildir; serinin erkek karakterleri de köledir ve BDSM’nin dünyasını keşfederler. Bunu okuduktan sonra Ana ile Christian’ı kimin ayrımaya çalıştığını umursamayacaksınız bile; çünkü zihninizin sınırları sonuna kadar zorlanmış olacak.