Bas-Lag’a Giden Son Trene Binmeye Hazır Mıyız?

demir konsey top

China Miéville’in Bas-Lag Üçlemesi son kitabı olan Demir Konsey, daha önceki iki kitapta olduğu gibi Yordam Kitap tarafından dilimize kazandırılıyor.

Perdido Sokağı İstasyonu ve Yara ile aynı evrende geçen kitap, tıpkı onlar gibi bağımsız bir şekilde okunabiliyor, yani seri ilk kitaptan başlamak gerekmiyor. Bu özelliğini diğerleri ile aynı evrende geçmesine rağmen hikaye örgüsünün tamamen yeni ve bağımsız olmasından alıyor.

China Miéville’in özgünlükte sınır tanımayan eserlerine ne kadar aşinasınız bilinmez, ama biz Kayıp Rıhtım olarak onu çok ayrı bir yere koyuyoruz. Hem başarılı, bol ödüllü bir yazar hem de İngiliz siyasetinin aktif bir ismi. Dahası, geçtiğimiz yıl röportaj teklifimizi kırmamış ve bizimle bir röportaj da gerçekleştirmişti.

Demir Konsey, serinin önceki kitaplarından tanıdığımız fantastik şehir devleti Yeni Crobuzon ile Tesh isimli bir başka şehrin uzun zamandır devam eden savaşına odaklanıyor. Çölde uzanan bir demiryolu, durmak bilmeyen bir tren ve trenin içinde Yeni Crobuzon’un yakalamak ve yok etmek istediği Demir Konsey’in etrafında şekillenen hikaye, üç ana karakter etrafında odaklanıyor; Cutter, Ori ve Judah Low. Kitabın geneli çölde geçiyor ve serinin bu son kitabı diğerlerinden farklı olarak keskin bir western atmosferi içeriyor.

Miéville önceki kitaplarında olduğu gibi politik duruşunu Demir Konsey’de de göstermeyi ihmal etmiyor, hatta bu kez serinin diğer iki kitabından bile daha sivri kullanıyor kalemini. Bitmek bilmeyen bir savaşın, sanatın, politikanın ve kabuğunu kırarak kanatlarını yeni fikirlere açan fantastik akımı “tuhaf-kurgu” elementlerinin bolca söz bulduğu kitap, Miéville’in en sert ve en iyi kitabı olarak görülüyor.

Kitabın arka kapağındaki tanıtımı şu şekilde:

demir konseyTesh şehrinin Yeni Crobuzon’la devam etmekte olan mücadelesinde umutsuzluk ve şiddet yaşama egemen olurken etrafta bir fısıltı dolaşmaktadır: Artık Demir Konsey zamanı. Demir Konsey; Yeni Crobuzon yurttaşlarının; Parlamento ve milislerin işçilere, sanatçılara, askerlere, büyücülere, fahişelere kök söktüren tiranlığına son vermek için umutla direnmelerinin imgesi

Fantastik edebiyat alanının en saygın ödülü olarak kabul edilen Arthur C. Clarke ödülünü üç kez kazanan tek yazar olan China Miéville, Demir Konsey’de çok katmanlı, anlatımsal ve politik sınırları zorlayan, lirik bir romanla çıkıyor okuyucuların karşısına.

Baskı ve zorbalığa karşı isyanla körüklenen ebedi tren Demir Konsey bilinmeyen bir geleceğe doğru ilerlerken, devrim hep yaklaşmakta, hep gelmek üzeredir.

Çevirisini Güler Siper’in üstlendiği eserin künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kitap 9 Mart 2015 tarihinde piyasa çıkacak. Yordam Kitap’a başladığı seriyi söz verdiği gibi bitirdiği için teşekkür ediyor, iyi okumalar diliyoruz.