Yevgeni Zamyatin’in Öyküleri Geliyor!

elektrik-yevgeni-zamyatin-ust

“Ölümünden elli bir yıl sonra ilk kez kendi ülkesinde ve anadilinde yayımlanan bu öyküler; yazarın kendisinden sonra gelecek olan yazarlara, verdiği yazarlık derslerinin önemli bir bölümünü oluşturur…” -Mehmet Fehmi İmre.

Distopyanın atası olarak kabul edilen Biz adlı romanın Rus asıllı yazarı Yevgeni Zamyatin’in öykücü kimliğinden haberiniz var mıydı? Peki ya güçlü öykülerinden?

Cevabınız evetse, muhtemelen 90’lı yıllarda İletişim Yayınları’nın bastığı Zamyatin külliyatını okumuşsunuzdur. Cevabınız hayırsa, Büyülüdağ Yayınları’ndan çıkan ve ustanın birçok öyküsünü bir araya getiren “Elektrik” adlı derlemeyi sizlere şiddetle tavsiye ediyoruz.

Kitabın tanıtım metni şöyle:

İlk okumanızdan sonra, bir kez daha okumak isteyeceksiniz. İkinci okumanızda fark edeceğiniz ayrıntılar kesinlikle hoşunuza gidecek; çünkü bu ünlü yazarın anlaşılmaya değer olan, dünyayı algılama biçimi, sizi zenginleştirecek.

Ölümünden elli bir yıl sonra ilk kez kendi ülkesinde ve anadilinde yayımlanan bu öyküler; yazarın kendisinden sonra gelecek olan yazarlara, verdiği yazarlık derslerinin önemli bir bölümünü oluşturur…

“Yapısının sağlamlığı, hikâyenin titizlikle ele alınışı ve içerdiği yüksek gerilim nedeniyle Taşkın, Zamyatin’in sanatını özel bir şekilde ortaya koyan bir eserdir.” -Barbara Nasaroff.

Hatırlayacağınız üzere, 90’lı yılların ortalarında İletişim Yayınları, Zamyatin’in öykülerini derlemeler halinde sunmuştu bizlere. Mağara, Kuzey, Taşkın ve Üç Gün adlı kitapların baskıları ne yazık ki tükenmiştir ve günümüzde bulunmaları mucizedir. Fakat artık üzülmek yok, o öykülerin birçoğu bu kitapta!

Mağara adlı derlemede bulunan Elektrik öyküsünün kitaba ismini verdiğini görüyoruz, aklımıza hemen o kısa ama etkili öykü geliveriyor ve Zamyatin’in ne kadar büyük bir yazar olduğunu tekrar hatırlıyoruz.

İşte Elektrik adlı öykünün kısaca konusu:

Çilingir Gamaley’nin sırt ağrısı doruğa ulaşmıştır ve artık baş etmekte zorlanmaktadır. Bir komşusunun, çözümün elektrikte olduğunu söylemesi üzerine Gamaley ertesi sabah evinden çıkar. “Nereye gidiyorsun?” diye soran eşine de, “İyileşmeye,” diye yanıt verir.

Bu öykü haricinde daha nice güzel öykü kitabın içerisinde okunmayı bekliyor. O halde yapacağınız en iyi şey, en yakın kitapçıya gidip bir adet “Elektrik” satın almak ve Zamyatin’in öykülerinin tadına bakmak.

Mehmet Fehmi İmre çevirisi ile sunulan eser, Büyülüdağ Yayınları etiketiyle raflara geliyor. Künye bilgileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Not: Kısa bir süre önce Rusça aslından çevrilerek Zeplin Kitap’tan çıkan Biz’le alakalı haberimize göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.