Apple’ın E-Kitap Davası Sonuçlandı

apple e book

Teknoloji devi Apple’a, yayınevleriyle anlaşıp e-kitap fiyatlarını yükselttiği iddiasıyla açılan tazminat davası sonuçlandı.

ABD Adalet Bakanlığı 2012 yılında Apple’a, aralarında Harpercollins ve Penguin’in de bulunduğu bazı yayınevleriyle anlaşarak e-kitap fiyatlarını suni olarak yükselttiği ve anti tekel yasalarını ihlal ettiği iddiasında bulunarak tazminat davası açmıştı. Dava, e-kitap fiyatlarını satıcıların değil, yayımcıların belirlediği satış modelini hedef alıyordu.

2013 yılındaysa dava bir sonuca bağlanmış ve Apple’ın tazminat ödemesine karar verilmişti. Apple, her ne kadar davacı ile tazminat için 450 milyon dolar ile anlaşmışsa da temyiz yoluna başvurmayı ihmal etmemişti tabi.

Son yapılan açıklamaya göreyse Apple, temyiz davasını kaybetti ve 450 milyon doları ödemek zorunda kalacak. Bu rakamın büyük bir kısmı e-kitap müşterilerine dağıtılacak. Kalanı ise aralarında Amazon’un da bulunduğu rakip firmalar ile diğer yayınevleri arasında bölüştürülecek.

Öte yandan, Apple’ın Anayasa Mahkemesine de başvurabileceği düşünülüyor. Şirket yetkilisi ise durumu şu sözleriyle değerlendirdi:

Mahkemenin, iBook Mağazası’nın tüketicilere sağladığı inovasyon ve seçenekleri görmemesinden dolayı oldukça hayal kırıklığına uğradık. Bunu atlatmak istiyoruz ama bu bir değerler ve ilkeler meselesi. Yanlış bir şey yapmadığımızı biliyoruz. Bundan sonra da atacağımız adımları iyi değerlendireceğiz.

Gerçi Apple’ın yıllık kar oranı düşünüldüğünde 450 milyon doların (dudak uçuklatıcı bir rakam gibi görünse de) oldukça cüzi bir bedel olduğunu söyleyebiliriz. Şirketin geçtiğimiz yıl aralık ayında açıklanan yıllık karının sadece %3’lük bir kısmına karşılık geliyor bu miktar.

Eh, bu cezanın Apple’ı çok etkilemeyeceği kesin. Fakat e-kitap fiyatları konusunda bundan sonra daha “insani” kararlar almasını diliyoruz.