Elric Destanı İthaki Yayınları Etiketiyle Ön Siparişte!

elric-ust

Uzun zamandır tükenmiş durumda olan Elric Destanı, genişletilmiş özel serisiyle 2 Ekim’de yeniden aramıza dönüyor!

O, hem Kılıç ve Büyü türünün hem de karanlık fantastiğin en önemli eserlerinden biri. O, aynı zamanda sadece karakter bazında bile fantastik dünyaya imzasını atmış, silinemez izler bırakmış bir eser! Onun fantastik edebiyata etkilerini sizlere Elric Destanı ve Fantazyaya Etkileri adlı makalemizde aktarmıştık. Sadece buradan bile bu büyük heyecanımızın nedenini görebilirsiniz.

Elric Destanı daha önce Altıkırkbeş Yayıncılık tarafından basılmıştı, ancak çok uzun zamandır kendisine ulaşılamıyordu. Dahası, baskı kalitesi ve çevirilerinden de bir hayli şikayet vardı. Şimdiyse İthaki Yayınları kendisinin Melniboné’un Son İmparatoru Tarihçeleri (Chronicles of the Last Emperor of Melniboné) adındaki çok özel bir serisini 2 Ekim günü bizlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Şimdi bu yeni seriye dair kafalarda sorular oluşmuş olabilir. Siz hiç merak etmeyin, çünkü İthaki Yayınları genel editörü Alican Saygı Ortanca bu sorulara çoktan cevap verdi bile:

[Yayına] bu yeni seri ile başlanacak, ancak bu seride eski serinin içinde olan tüm metinler bulunuyor. Ekstra olarak önsözler, çizimler eklenmiş durumda. Yani eksiği yok fazlası var. Bu serinin farkı, kronolojik olarak ilerliyor olması. Yani bu bir devam serisi değil, aynı serinin reprodüksiyonu, biraz da collector’s edition tadında.

İlk kitap Elric: Ruh Hırsızı’nın tanıtım metniyse şöyle:

“Moorcock’ı okuduktan sonra tüm hayatım değişti.”
-Neil Gaiman

“Bu hikâyeler beni ve Moorcock’ın ışıl ışıl ve tutsak edici ağına yakalandığını bildiğim pek çok hayranı ilk kez kendine çeken büyülerdir.”
-Alan Moore

“Moorcock’ın kitaplarını okumadıysanız, çok büyük şeyler kaçırıyorsunuz.”
-Brandon Sanderson

“Tolkien sonrası İngiliz fantastik edebiyatının en büyük yazarı.”
-Michael Chabon

İthaki Yayınları, bildiğimiz kahraman tanımına hiç uymayan, kırmızı gözlü, hastalıklı, kendi türüne ihanet etmiş, tartışmalı insanlığının yıpranmış sınırlarında umutsuzca yaşayan albino dük Elric’in daha önceden anlatılmış ve hiç anlatılmamış maceralarını gururla sunar!

Fantastik edebiyatta hiçbir karakterin yapamadığını yapan, takipçisi eserleri kökten etkileyen yegâne karakter: Moorcock’ın fiziksel olarak zayıf, zihinsel olarak sorunlu, bir uyuşturucu bağımlısı gibi kılıcına tutkun, rock’n roll tarzı anti-kahramanı Elric!

Ejderha Mızrağı’nın Raistlin’i; Unutulmuş Diyarlar’ın Drizzt’i; Sandman’in ta kendisi olan Dream; Rivialı Geralt, nam-ı diğer Witcher… Hepsi bir şekilde Elric evreninden doğan kahramanlar…

Bu benzersiz karakter ve onun sıra dışı maceraları Türkçeye hiç olmadığı kadar güçlü bir dönüş yapıyor. Moorcock’ın “nihai edisyon” dediği Melniboné’nin Son İmparatorunun Tarihçeleri, Elric’in tüm maceralarını içermekle kalmayıp yepyeni önsöz ve çizimler, mektuplar, fantastik edebiyat üzerine denemeler, Elric’e ilham veren öyküler, senaryolar ve görsellerle zenginleştirilmiş eşsiz bir koleksiyon niteliğinde.

Çevirisi Barış Tanyeri tarafından gerçekleştirilen eseri yayına hazırlayan koltuğunda tanıdık bir isim yer alıyor, Kayra Keri Küpçü. Eserin yayın koordanitörü ise Tuğçe Nida Sevin olarak karşımıza çıkıyor.

Şimdilik ön siparişte olan eserin künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kan ve ruhlar sizlerle olsun!