TÜBİTAK’tan Cadı Avı: 50.000 Kitap Toplatıldı ve İmha Edilebilirler

tubitak-ust

Sakıncalı bulunurlarsa imha edilecekler.

Fahrenheit 451 geliyor aklınıza, değil mi? Ama değil. Her distopyanın gerçeklikle olan o korkunç ilişkisi bizim ülkemizde vuku buluyor.

AR-GE’ye ayıracağı vakti sansürcü zihniyete ayıran TÜBİTAK, tam 50.000 kitabı toplattı. Gerekçe olarak Türk kültürüne ve manevi değerlere ters düştükleri söyleniyor. Ayrıca yerlilik ve kültürel uyum kriterlerine göre inceleniyorlar ve bu kriterler sağlanamazsa imha edilecekler.

Bu alanda hareketi başlatan ilk olay, Gökkuşağının Tüm Renkleri adlı çocuk kitabıyla gerçekleşti. Kitaptaki kimi şekiller bu kriterlere aykırı bulundu. Kitabın aykırı bulunma nedeni, görsellerin birinde Yahudilik ve Hristiyanlık dinlerine ait birtakım ritüellerin gösterilmesi olduğu öne sürülmüştü. İddia Yeniçağ gazetesinden Arslan Bulut’a aitti. Sonrasında TÜBİTAK Başkanı Ergin’den Yeniçağ gazetesine mektupla şu açıklama geldi:

2011 yılında yayınlanmış olan ‘Gökkuşağının Tüm Renkleri’ adlı kitap konusunda gösterdiğiniz kültürel hassasiyet için teşekkür ederiz. Bu konuda hassasiyetinizi paylaştığımızı bilmenizi isteriz. 50.000’den fazla kitap, piyasadan 2015 yılı içerisinde imha edilmesi amacıyla toplatılmıştır. Halen geriye dönük olarak tüm kitapları ‘kültürel uygunluk ve yerlilik testi’nden geçirmekteyiz.

Kültürel uygunluk nasıl ölçülüyor peki? Yine TÜBİTAK Başkanı bunu şöyle açıklıyor:

Kuruluşundan bu yana 17 milyondan fazla baskı adedine ulaşmış olan 700 kitabı bulunan TÜBİTAK kitaplarının yayın süreçlerinde 2014 yılından itibaren yeni bir süreç yönetimi uygulanmaktadır. Bu süreçteki yaklaşımımız ‘Kültürel Uygunluk ve Yerelleştirme’ yöntemidir.

Bu yöntem ile kitap yayın sürecinin başından sonuna kadar olan değişik aşamalarda muhtelif kontrol noktaları oluşturulmuştur. Bu kontroller telif alımından basım sonrasına kadar sürmektedir. Biz de milletimize kaliteli entelektüel eserler kazandırırken kültürel ve ahlâki erozyona sebebiyet vermeyecek eserler yayınlanmasına gayret göstermekteyiz.

Ahlaki erezyona kitaplar bir bir elimizden giderken daha çok uğrayacağımız çok açık. Daha önce Darwin’i sansürleyen TÜBİTAK şimdi ülkemizi ileri götürecek adımlar atmak yerine, bizi iyice Orta Çağ’a mahkum edecek kararlar peşinde.

Vay halimize.