2015 Philip K. Dick Ödülü’nün Finalistleri Açıklandı!

pkd-award-2015

Bilimkurgunun aykırı ve tartışmasız ustalarından Philip K. Dick adına verilen ödüllerin finalistleri belli oldu. Üstelik aralarında bizi de ilgilendiren bir sürpriz var.

ABD’de yayınlanmış bilimkurgu eserlerine verilen Philip K. Dick Ödülü, tıpkı Dick’in eserleri gibi özgün ve aykırı eserlere veriliyor. Bu senenin finalistleri arasındaki bir isim de yakın zamanda dilimize kazandırılacak (sadece basımı kaldı) bir serinin üçüncü kitabı!

Finalistlerin listesi şöyle:

The Glittering Edge ikilemesinin ilk kitabı. Ya bir topluluk en büyük korkusunu güneş sisteminin en uzak köşesine sürgün ederse?

Harold Flint bir ufolog ve uzaylılar Beyaz Saray’a indiğinde yıkıldı. Çünkü B-filmerlinden fırlamış gibiydiler. Üstelik aralarından güzel bir sarışın uzaylı UFO’larla ilgili bir kitap daha yazması ve uçan daireleri araştırması için yalvarıyor.

Phoenix Horizon üçlemesinin ilk kitabı. Peter Bernhardt nanoteknolojide çığır açmış bir biliminsanıdır ve zihin terapisinde devrimsel bir icada sahiptir. Ancak bu icat çalınıp da tek bir anda 7000 kişi öldürülünce işler hiç de iyi gitmez.

  • Apex – Ramez Naam (Angry Robot Books)

(Tanıtımı aşağıda ayrıca verilmiştir. Nexus üçlemesinin üçüncü ve son kitabı)

  • Windswept – Adam Rakunas (Angry Robot Books)

Windswept serisinin ilk kitabı. Padma Mehta bir iş kolu organizatörüdür ve uzayın bir ucundaki gezegeninde artık emekliliği düşünmektedir. Ama emeklilik öyle kolay kolay gelmiyor.

  • Archangel – Marguerite Reed (Arche Press)

The Chronicles of Ubastis’in ilk kitabı. Dünya ölüyor ve tüm umutlar kolonize edilmiş uzayın bir ucundaki Ubastis’e bağlı. Ancak Ubastis’e akın eden insanlar onun henüz test edilmemiş ekosistemini tehdit ediyorlar. Kocası vahşice öldürülmüş ve eski bir kahraman olan Vashti ise Ubastis’in ihtiyaçlarıyla bu kontrolsüz akıncılar arasında bir denge kurmak zorunda. İnsanlığın kıyısında, tek başına, korunan cennetin ardındaki karanlığını kavrayacak.

 

Konuları böyle, ama birini atladık, değil mi? Nexus üçlemesinin üçüncü kitabı olan Apex yerine gelin size serinin ilk kitabından bahsedelim: Nexus! Monokl Yayınları tarafından dilimize kazandırılacak olan kitabın çevirisi Burak Emre’ye ait. Editörlüğünü ise tanıdık ve fazlasıyla güvendiğimiz bir isim olan M. İhsan Tatari üstlendi! Kitap şu an yayın sırasını bekliyor. Nexus’un konusunuysa editörü M. İhsan Tatari şöyle özetliyor:

Roman yakın gelecekte bir grup öğrencinin Nexus adındaki bir tür nöral uyuşturucuyu beyinlerine kalıcı olarak yerleştirmesi ve bu sayede kafalarının içinde canlı birer bilgisayara sahip olmasını konu alıyor. Kafalarının içinde chat programı, müzik çalar vs gibi uygulamaların yanı sıra insanların zihinlerini okuyabilmelerini sağlayan programlar var. Tabii yaptıkları şey yasa dışı ve hem hükümetin hem de bunu silah olarak kullanmak isteyen mafyaların dikkatini çekiyorlar. Böylece Amerika’dan başlayıp Uzakdoğu’ya dek süren bir macera başlıyor.

Sanki biraz Neuromancer tadı var, değil mi? Siberpunk mı? Bayılırız!

Philip K. Dick Ödülü’nün kazananı 25 Mart 2016’da belli olacak. Bakalım o tarihe kadar biz finalistlerden birini okuyabilecek miyiz?