Güncelleme: Blade Runner 2’nin Çekim Tarihi Belli Oldu

blade-runner

Güncelleme (27.01.2016): Blade Runner’ın merakla beklenen devam filminin çekimlerine ne zaman başlanacağı nihayet açıklandı.

Denis Villeneuve ve Ridley Scott’ın birlikte yöneteceği Blade Runner 2 filminin çekimlerine bu temmuzda başlanacağı açıklandı. Dahası, Sony Pictures da filmin dağıtımcısı rolünü üstlendi.

Harrison Ford ile Ryan Gosling’in başrollerini paylaşacağı yapım, ilkinden 30 yıl sonrasını konu alacak ve olaylar ilk filmin devamı niteliğini taşıyacak.

İlk filmin malum sonu düşünüldüğünde Harrison Ford’un canlandırdığı Rick Deckard’ın Ryan Gosling’le birlikte mi çalışacağını yoksa bu kez av konumunda mı olacağını çok merak ediyoruz doğrusu!

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz, alıcılarınızın ayarıyla oynamayın.

Orijinal Haber (15.09.2015): Blade Runner 2, İlk Filmle Bağlantılı Olacak

Yönetmen Denis Villeneuve herkesin merakla beklediği Blade Runner 2 hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.

Bilimkurguyla haşır neşir olup da Blade Runner’ı (Bıçak Sırtı) duymayan yoktur herhalde… Philip K. Dick’in Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi? adlı eserinden uyarlanan film, kitapla arasında çok bariz farklılıklar olmasına rağmen sinema tarihinin kült yapımlarından biri olarak kabul edilir.

Sizlerinde bildiği gibi yönetmen Ridley Scott uzun zamandır bir devam filmi üzerinde çalışıyordu. Önce ilk filmin senaristi Hampton Fancher’la birlikte senaryo yazıldı, ardından Harrison Ford’un bir kez daha Rick Deckard rolünü oynayacağı açıklandı. Derken Ridley Scott beklenmedik bir şekilde filmin yönetmenlik koltuğundan ayrıldığını ama yerine çok yetenekli birini bulduğunu duyurdu: Denis Villeneuve.

Bu açıklama bizler için biraz kafa karıştırıcı oldu elbette. Her ne kadar Villeneuve’ün kariyerinde çok başarılı yapımlar (İçimdeki Yangın, Tutsak, Düşman) ve Oscar Ödülü adaylığı olsa da kendisi hiç bilimkurgu çekmemişti. Bu iş doğru kişi miydi? Bir efsanenin devamını çekme yükünü omuzlayabilecek miydi?

İşte bu soruların ve çok daha fazlasının yanıtını başarılı yönetmenin geçtiğimiz günlerde Collider ile gerçekleştirdiği bir röportaj sayesinde almış olduk. İşte o röportajdan sizler için seçtiğimiz bazı başlıklar:

Bu kendi kendine ayakta durabilen bir film olacak, ama aynı zamanda önceki filmle arasında bazı bağlantılar da bulunacak. Bu konu hakkında çok fazla konuşamam. Fakat söyleyebileceğim tek şey benim orijinal filmle, Ridley Scott’ın sevmediği versiyonla büyüdüğüm. […] Ayrıca daha önce yapılanlara da saygı duymalısınız. O yüzden ilk filme sadık kalmak ile Blade Runner evreninde mantıklı olacak yeni şeyler getirmek arasındaki dengeyi bulmak zorundasınız.

Denis Villeneuve üzerinde baskı olup olmadığı, kendini tedirgin hissedip hissetmediğiyle ilgili bir soruya ise samimi bir yanıt veriyor:

Hissettiğim şey sadece tedirginlik değil, derin bir korku. Demek istediğim, Ridley Scott’ın Blade Runner evreninde geçen başka bir film çekmek istediğini duyduğumda verdiğim ilk tepki bunun hem harika bir fikir olduğunu, ama aynı zamanda da çok kötü bir fikir olabileceğini düşünmekti. Ben Blade Runner’ın en büyük hayranlarından biriyim. Blade Runner en çok sevdiğim filmlerden biridir. Sinemaya duyduğum sevgiyi ve tutkuyu başlatan film odur. […] Bu yüzden bir gün önüme Blade Runner projesinin senaryosunu koyduklarını fark ettiğimde bu onura eriştiğim için çok duygulandım. Ama filmi çekmeyi kabul etmemin nedeni Hampton Fancher, Ridely Scott ve Michael Green’in fantastik bir senaryo ortaya çıkardığını düşünmemdi. Çok güçlü bir senaryo. Bana mantıklı geldi, ayrıca Ridley Scott’ın rızasını da almıştım.

Ama tereddüt edip etmediğimi soruyorsunuz. Çok büyük bir tereddüt yaşadım. Evet demeden önce aradan uzun zaman geçmesi gerekti. Filme inanmadığım için değil, çünkü “Ben kimim de buna dokunmaya cesaret edebiliyorum?” diye düşünüyordum.

Gördüğünüz gibi sadece başarılı bir yönetmen değil, gerçek bir Blade Runner hayranı var kaşımızda. Ki bu oldukça iyiye işaret. Eski film(ler)e saygı gösterecek olması endişelerimizi hatırı sayılır ölçüde giderdiği gibi, yapımda bir çok göndermeyle karşılaşabileceğimiz anlamına da geliyor bu. Ancak kendisinden son zamanlarda moda olduğunun aksine set fotoğrafları beklemeyin. Çünkü Villeneuve bu gelenekten hoşlanmadığını açıkça belirtiyor:

Ne kadar az şey bilirseniz film de o kadar ilginç olacak… Heyecanınızı anlıyorum, fakat bir film âşığı olarak sevdiğim bir şey varsa o da sinemada çok fazla şey bilmeden oturmak… Son çektiğim filmim ya da başka projeler hakkında bir şeyler sormuş olsaydınız yine aynı şekilde davranırdım. Her zaman sürprizleri saklamayı seven biri olmuşumdur, bunu yapmaya devam edeceğim.

Sizi bilmiyorum ama filmin geleceği hakkındaki tüm pozitif açıklamaları bir yana şu son cümlesiyle bile kendisine duyduğum saygı birkaç kat daha arttı.

Son olarak Rick Deckard’ın yanı sıra Han Solo, Indiana Jones ve Dr. Kimble gibi rollerle kalbimizde ayrı bir yer edinen Harrison Ford’a da değiniyor yönetmen:

Dürüst olmak gerekirse Harrison Ford benden önce de bu filmde yer alıyordu. Ta en başından beri Ridley’le birlikte projenin içindeydi. Onunla tanıştım, tanıdığım en iyi insanlardan biri, ayrıca en çok sevdiğim aktörlerin arasında yer alıyor. Bu yüzden benim için büyük bir zevkti.

Blade Runner 2’nin çekimleri önümüzdeki yılın yaz aylarında başlayacak. Bizler de o zamana dek elektrikli hayvanlarımıza sarılıp duygu makinelerimizi “heyecanlıya” ayarlayacağız.