Shakespeare’in Kafatası Çalınmış Olabilir!

Created by ImageGear, AccuSoft Corp.

William Shakespeare’in ölümünün dört yüzüncü yıldönümünde, ozan hakkında belgesel yapmakta olan araştırmacı bir grup tuhaf bir şeyi fark etti. İngiliz Edebiyatı’nın en büyük isminin mezarında bir şey eksikti: OZANIN KAFATASI!

The Guardian’ın haberine göre, Channel 4 için belgesel hazırlamakta olan grup gömü alanını araştırmak için izin almış. Sonuç olarak da uzun zamanlı bir söylentiyi onaylamışlar: Shakespeare’in kafatası kayıp!

1879 yılında, Argosy Dergisi Ozanın kafatasının çalındığını haber yapmıştı –ama bu söylenti, üzerinden 137 yıl geçmesine rağmen asla doğrulanmamıştı. Daha önce kontrol edilmemiş olmasının sebebi belki biraz ahlaki belki de biraz batıl inançlar sebebiyleydi. Shakespeare’in mezarında şu uyarı yazar:

“Bu mezarı koruyanı Tanrı korusun, kemiklerimi yerinden oynatanı lanetlesin!”

Channel 4’ün araştırmasında kazma-kürek falan yokmuş neyse ki. Bu yüzden lanetten kurtulmayı başarmışlar. Onun yerine araştırmacılar yerin altına giren, bozulmaya karşı güvenli bir radar kullanmışlar.

Araştırmayı yürüten arkeolog Kevin Colls, Guardian’a şöyle diyor:

“Kafa kısmına geldiğimizde çok garip bir şeyle karşılaştık. Daha önceki kısımlardan aldığımız veriye göre sonuç çok açıktı ki bu noktada farklı bir şey vardı. Materyalin kazılarak çıkarılıp geri koyulduğu sonucuna vardık…

Mezar-kazıcılığı 17 ve 18. yüzyıllarda çok modaydı. İnsanlar ünlü simaların kafataslarını alıp onları böyle dahi yapanın ne olduğunu görmek istiyorlardı. Shakespeare’in kafatasının da hedef olması beni şaşırtmadı.”

Radar kullanımı ve daha ileri işlemler (kazmak gibi) yapma isteksizliği, kafatasına tam olarak ne olduğuna dair bir fikrimiz olmamasını açıklıyor. Radar kontrolü kafatasının kayıp olduğunu %100 doğrulamıyor tabii ki; ama mezarın rahatsız edildiğini kanıtlıyor. Mezar taşında yazdığı gibi, mezarı kurcalayan kişi şimdi sonsuza kadar “lanetlenmiş” durumda ve Shakespeare’in asil hayaleti tarafından sonsuza kadar rahatsız edilmeyi kesinlikle hak ediyor!