Kralkatili Güncesi’nin Oyunu “Tak” Gerçek Oluyor

tak-kingkiller-ust

Son yılların en başarılı fantastik serilerinden biri olan Kralkatili Serisi’nde sıkça geçen ve kitaplarda önemli bir yer tutan satranç benzeri oyun Tak, Kickstarter sayesinde gerçek oluyor.

Kitaptaki karakterlerden Bredon’un ana karakter Kvothe’ye “Önemli olan kazanmak ya da kaybetmek değil, iyi bir oyun oynamaktır,” diyerek anlattığı Tak, yazar Patrick Rothfuss’a göre “kendi dünyasında satranç, go ve mangala gibi” bir oyun. Tam olarak da bu sebeple, başta bu projeye karşı çıkmış yazar, çünkü bu oyunların yüzyıllar içinde gelişerek mükemmelleştiğini ve sevildiğini düşünüyormuş.

Projeyi yazarla birlikte yürüten Cheapass Games’in kurucusu James Ernest, daha önce yine Kralkatili Güncesi serisinden bir kart oyunu olan “The Pairs”i hayata geçirmiş ve bu projenin bir parçası olarak da Tak’ın kurallarını yayımlamışlardı.

Her ne kadar Rothfuss’un, bu şekilde bir strateji oyunun oturup yazılarak oluşturulması konusunda şüpheleri olsa da, kurallar yayımlandıktan sonra aldığı tepki fikrini değiştirmesine yardımcı olmuş. İnsanların dama taşlarıyla oynadıktan sonra verdiği tepkilerden etkilenen Rothfuss, oyunu denedikten sonra beklediğinden iyi bulduğunu blogunda şu şekilde ifade ediyor:

Oyun beni şok etti. Böyle bir şeyin yapılabiliyor olması beni şok etti. Satrançtan daha zarif. Go’dan daha keyifli.

Oyunu beş dakika kadar bir sürede öğrendim. Bir yıldan uzun süre sonra bile, oyun zihnimde çiçek gibi açılmaya devam etti ve oynadıkça daha çok anladım.

Rothfuss, kutu oyunlarının altın çağında böyle klasik tarzda bir strateji oyunun tutmayacağını düşünerek bu işe girmiş olsa da, Kickstarter’da belirlenen hedefin yaklaşık altı misli birkaç günde toplandı. Kickstarter’da alışılmış olduğu gibi birden fazla bağış seçeneğiyle gelen oyuna destek olmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.