Rıhtım Forumlarında En Dikkat Çeken 11 Kara Kule Yorumu

kara-kule-cover-top

Yaklaşmakta olan sinema filminin haberleriyle her geçen gün daha da heyecanlandığımız Stephen King‘in efsane serisi Kara Kule‘nin ilk kitabı olan “Silahşor” hakkında, Kayıp Rıhtım forumlarında yıllardan beri dile gelmiş 11 dikkat çekici yorumu sizler için derledik.

1. DarLy OpuS

Bendeki eski basım olsa gerek. Çünkü kitabın adı ‘Silahşor’ değil, ‘Kara Kule’ idi.  Bir iki defa ara versem de, kitaba Jake dahil olduktan sonra soluksuz okuduğumu hatırlıyorum. Başlangıç için hiç de fena değil.

2. Canina

Bence serinin en iyi ve en sürükleyici kitabı. Sonradan gelen karakterlere bir uyuzluğum var nedense. Özellikle Susannah’a.

3. Giskard

Genelde bu kitabın pek sürükleyici olmadığından dem vurulur, ama kesinlikle katılmıyorum. Bence gayet kaliteli bir başlangıç ve serinin en ayrıksı kitaplarından.

4. Fırtınakıran

Kitabın “On Dokuz Yaşında Olmak” adlı yazarın kendi içerisinde bir günah çıkarma tadında yazdığı giriş yazısını okuduktan sonra, “İyi, Kötü ve Çirkin” filminden etkilendiğinin izlerini kitabın havasında gördüm.

Kitabın genel havası için ise şunu söyleyeyim, kovboyvari bir havası olduğu açık. Bu beni rahatsız etti. Bir Amerikan filminde gibi hissettim kendimi. Halbuki en başları çok güzeldi. Tull kasabasını anlatana kadar kitabı çok sevdim ve elimden düşürmeden hızla ilerledim. Tull’dan sonra da hızım kesilmedi fakat o Amerikan filmi -ya da Western demek daha doğru olur- havası bende bazı soru işaretlerine yol açtı. Western filmlerini pek sevmediğim için bu hava beni itti.

İlk kitabın da serini en ince kitabı olması aslında merakı daha çok kamçılayıcı bir etmen. Bu durum üzerinde de bol bol düşündüm kitabı okurken.

Roland’ın özellikle adını çok sevdim. Bir de son olarak, kitabın başında Orta Dünya’dan ve yeşil topraklarından bahsetmesi çok güzel bir selam olmuş Tolkien dedeye. Sırf sonu için bile okunur. Son bölüm (Silahşor ve Siyahlı Adam bölümü) kitabın en iyi yeriydi benim için.

5. Jacqualinee

Elimden defalarca bıraktım. Araya istenmeyen kitaplar girdi ama sonunda bitirdim, evet. Bence güzeldi. Stephen King’in okuduğum ilk romanıydı bu. Güzel bir başlangıç yaptım bence. Anlatılışını, Roland’ın o gizemli hallerini ve özellikle nedense 19 olayını çok sevdim. Jake’i de sevdim.

6. Roland Deschain

Hayatımda okuduğum en iyi serilerden biriydi. Bitirip bitirip tekrar okudum. King’in de dediği gibi, “Silahşorun tozlu çizmeleriyle orta dünyada dolaşmak çok farklı bir keyif” Hele seri başlangıcı kitap nefisti tam bir şölendi. Sadece aksiyon sahneleri değil atmosferi de çok etkiledi beni.

dark-tower-movie

7. May Day

Karışık gelse de zaman ve mekandan bağımsız havası kendini bana sevdirmişti.

8. Larien

Dün sabah karar verdim bu seriye başlamaya. Aldım Silahşor’u ve bir oturuşta bitirdim. Gerçekten macera ve kurgu yönünden çok iyiydi, okumayanlara tavsiye ederim.

9. beerold

Kara Kule serisinin ilk kitabını yeni okuyan birisi olan ben kendim gibi başkalarını da görünce sevindim. Yer yer yavaşlasam da yaklaşık dört günde bitirdiğim bu kitabın devamını da okuyacağımdan eminim. Son kitaplarının beğenilmediğine dair bazı ifadeler görsem de okuyacağım işte.

10. Thomasward

Her zaman serilerin ilk kitabı veya üçlemeleri çok övgü alır bu  seride de aynı durumu fark ettim Silahşor’u okudum ve sonlara doğru olan olaylardan dolayı hüzünle devam ettim okumaya.

11. Denaro Forbin

Stephen King’in bu tarza bakış açısı biraz farklı, klişelerden uzaklaşmaya çalışarak  bir kurgu oluşturmuş. Sanki Fantastik Edebiyat okurlarına, “Bakın, büyü&kılıç ikilisini sayfalarca anlatmadan da fantastik dalda yazılabiliyormuş,” der gibi. Bu yönden oldukça özgün bir işe imza atmış King. Zaten ne kadar usta bir yazar olduğunu hepimiz biliyoruz.

Silahşor’un Kara Kule’yi arama macerası kitabın henüz başında sıradan bir şekilde başlıyor, son bölümlerde ise görkemli bir şekilde devam ediyor. Görkemli dememin sebebi aslında bazı diyalogların beni çok etkilediği gerçeği. Hele o son bölümleri nefessiz okudum.

Ayrıca kitapta bulunduğumuz dünyaya birçok gönderme mevcut. King farklı dünyalarda yazarken bulunduğumuz dünyayı da ihmal etmiyor. Bu yönünü seviyorum.

Kara Kule maceramın henüz ilk ve en kısa kitabını tamamlamış bulunmaktayım, geriye dolu dolu 6 kitap kaldığının da farkındayım. Silahşor’e  arkadaşlık etmek keyif verici ve heyecanlı!

Kara Kule serisi hakkındaki diğer başlıklar, teoriler, seri ile bağlantılı King kitapları için buraya tıklayarak Silahşor‘un dünyasına daha sert bir giriş yapabilirsiniz. Ayrıca portalımızda yayınlanan Kara Kule serisi hakkındaki incelemeye de şuradan ulaşmanız mümkün. Sinema filmini beklerken anlaşılan o ki bu seriyi daha çok okuyacağız!

Unutmayın, Ka bir tekerlektir. Ve daima döner.

roland-kara-kule