Notos’un 58. Sayısında Tolstoy Var!

notos58-ust

Notos dergisinin Haziran-Temmuz 2016 tarihli 58. sayısının dosya konusu Lev Tolstoy oldu!

Her zamanki gibi hazırladığı dosya konularıyla biz edebiyatseverler için harika arşivlik bir çalışma çıkartan Notos Öykü dergisi, bu defa da Rus Edebiyatı’nın ustası Lev Tolstoy‘u “Dünyayı Yazan Dev Yazar” başlığıyla kapağına taşıdı.

Derginin genel yayın yönetmeni Semih Gümüş, sunuş yazısında şöyle söylüyor:

Tolstoy’u uzaktan okuyamazsınız. Sesini nasıl duyacaksınız. Yakından okumaya notos58başlayınca anlatılanlar birbirinin üstüne oturmaya başlar. İyi bir okuma sırasında üst üste bindirdiğiniz katmanların arasına da arada bakmayı unutmadan. Yapılan okuma böylece derinlik kazanmaya başlar. Kadın ile erkeğin, çocuk ile yetişkinin, savaş ile barışın, doğum ile ölümün, cennet ile cehennemin benzerlikleri ve bir araya gelmeyecek yakaları ancak böyle anlaşılıp tutulabilir.

Notos #58‘de bizleri her zaman olduğu gibi bir dosyadan fazlası bekliyor. Gelelim bu sayının öykücülerine: Clarice Lispector, Faruk Duman, Aydın Öztürk, Kadire Bozkurt, Remzi Karabulut, Gönül Çolak, Barış Tut, Öznur Yalgın, Filiz Elasu, Dilek Yılmaz ve Emrah Battal.

Notos‘ta bizi başka neler bekliyor, tanıtım bülteninden hep beraber okuyalım:

• Lars Iyer: “Edebiyatın bir görevi de hafiflik.”
• William Huben: Mahşerin Dört Atlısı: Kierkegaard, Dostoyevski, Nietzsche ve Kafka
• Mark Twain: Hikâye Nasıl Anlatılır?
• John Fowles: Okumanın Hazzı

Notos’un bu sayısının ilk söyleşisi Türkçede Kuşku, Dogma, Göç üçlemesi ile Wittgenstein Jr. kitaplarıyla bilinen felsefeci ve yazar Lars Iyer ile. İkinci söyleşi de Yürü Dur Boya adlı şiir kitabı yeni yayımlanan Gültekin Emre ile.

Bir Yazarın Seçtikleri bölümünde felsefeci Kaan H. Ökten okumasını zorunlu gördüğü kitapları; Sibel Oral da en çok etkilendiği yazarı nedenleriyle birlikte Notos’a anlatıyor.

Semih Poroy, Hasan Saraç, Kadir Aydemir kısa sorulara kısa yanıtlarla kendi yazarlık serüvenlerini ve yayımlanan son kitaplarını anlatıyor.

Notos‘un yeni sayısı hakkında daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz.