Çinliler Fantastik-Bilimkurgu Ödüllerine El Atıyor

cixin-liu

Çin Hükümeti tıpkı Hugo ve Nebula gibi kendilerine ait, uluslararası bir fantastik-bilimkurgu ödülü düzenlemeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz hafta düzenlenen Çin Bilim ve Teknoloji Derneği konferansı sırasında dernek başkanı Han Quide’nin yaptığı bir açıklamaya göre Çin hükümeti önümüzdeki yıllarda uluslararası alanda söz sahibi olan bir fantastik-bilimkurgu ödülü düzenlemeyi hedefliyor.

Ödülün amacı hem fantastik hem de bilimkurgu alanında verilen eserleri arttırmak olarak gösteriliyor. 1990’lardan beri bu iki türün Çin’deki artışının okur-yazar kesimi hem teknoloji hem de yaratıcılık anlamında eğittiğini, gelişme kaydetmelerini sağladığını ve dolayısıyla ülkenin kalkınmasına fayda sağladığını belirten Han Quide bunu arttırmayı hedeflediklerini belirtmiş konuşmasında.

Eğer planlanan ödül gerçekten de uluslararası alanda istenen başarıyı ve söz hakkını yakalayabilirse önümüzdeki yıllarda Çinli yazarların kaleminden dökülen daha fazla roman okuyacağız demektir.

Şimdiye kadarkiler hiç de fena değildi doğrusu. Hatırlayacağınız gibi Cixin Liu geçen yıl Üç Cisim Problemi’yle Hugo Ödülü’nü kazanarak bir ilke imza atmıştı. Aynı şekilde o kitabı İngilizceye çeviren ve Kralların Merhameti adlı romanıyla dikkatleri üzerine çeken Ken Liu da bu aralar adından sık sık söz ettiriyor.

Hugo’nun siyasi oyunların ortasında kaldığı şu günlerde bu hamleyi pek bir manidar bulduğumu da belirtmeden geçemeyeceğim doğrusu. Bakalım önümüzdeki günler bize neler getirecek…