Kayıt Ol

Köpek Kalbi - Mihail Afanesyeviç Bulgakov

Çevrimdışı ronin47

  • **
  • 358
  • Rom: 13
    • Profili Görüntüle
Köpek Kalbi - Mihail Afanesyeviç Bulgakov
« : 04 Eylül 2011, 04:43:14 »

Mihail Bulgakov dendiği vakit, birçoklarımız aklına Usta ve Margarita gelir. Tabi Usta ve Margarita, edebiyat çevrelerince, yazarın başyapıtı olarak görüldüğünden ötürü bunu yadırgamamak da lazım. Ancak ben Köpek Kalbi'ni daha çok severim. Her ne kadar bazı teknik eksiklikleri olduğunu düşünsem de kitapta anlatılagelen olgu beni adeta büyülemiştir. Çünkü bahsedilen bu olgu Sovyet rejimine özgü değildir.

Sistem eleştirisi niteliği taşıyan pek çok kitap gibi Köpek Kalbi'de 1925'de yazılmasına rağmen ancak 1968'de (ABD) basılmıştır. Rusya'da ise ancak 1987'de basılabilmiştir. Unutmadan söyleyeyim 1988 yılında ise Vladamir  Bortko tarafından filme alınmıştır.

Her neyse bunlar sırf yazıyı şişirmek amacıyla anlattığım şeyler o yüzden kısa kesip birazda kitaptan bahsedeyim. Kitap, dünyaca ünlü bir cerrahın, bir sokak köpeğine ölmüş bir adamın testislerini ve hipofizini nakletmesi sonucunda gerçekleşen bir dizi olayı anlatır. Bu garip ameliyat sonrasında köpeğimiz, yavaş yavaş insan formuna bürünmeye başlar pek tabi. Ancak ilginç bir şekilde organ nakline mevzu bahis olan meftanın huylarını da edinir ki, bu durum çok sofistike bir yaşam tarzı olan cerrahımızı her geçen gün biraz daha bunaltmaya başlar. Zira köpeğin dönüştüğü insan tipi, cerrahımızın gizli bir şekilde hakir gördüğü, proleteryadan başkası değildir. Bu bağlamda her türlü kötü alışkanlığa sahip olan köpeğimiz, bunlar yetmezmiş gibi, birde yozlaşmış sistemden yararlanarak yavaş yavaş toplumsal statüsünü yükseltmeye başlar. Asıl dayanılmaz olanda budur. Eh, nede olsa cerrahımız ''Tanrı'' rolüne bürünmüş; ancak yarattığı aşağılık varlık tüm iğrençliğine rağmen ona denk, hatta ondan daha kudretli olmaya başlamıştır...

İşte zamanın her devresinde ve insanın varolduğu her toplulukta görebileceğimiz bu durum, benim için kitabı evrensel bir kerteye taşımaktadır. Bu yüzden de MEB'in okunacaklar listesine girememiş olan bu kitabın, kendi okunacaklar listesi olan her bireyin listesine girmesi gerektiğini düşünüyorum...
Kurgu ile gerçek arasındaki tek fark, kurgunun mantıklı olmak zorunda olmasıdır.

Çevrimdışı Berre

  • ****
  • 1340
  • Rom: 34
  • Güle güle fermuar!
    • Profili Görüntüle
“Köpek Kalbi” Yeniden
« Yanıtla #1 : 26 Haziran 2012, 12:35:36 »

Dedalus Kitap, Usta ile Margarita’nın yazarı Bulgakov’un Köpek Kalbi’ni yeniden dilimize kazandırıyor. Daha önceden farklı yayınevlerinden de çıkmış olsan ünlü distopik eser yeni ve daha özenli bir baskısıyla tekrar raflarımıza geliyor.

Alıntı
Bana bakın, ölüyorum. Eikte, fırtınanın kopardığı canhıraş çığlıklara bir de benim feryadım karışıyor. Her şey bitti, sonum geldi benim.

Köpek Kalbi, hem Rusya’da hem de Batı’da geçen yüzyılın sakıncalı kitaplarından. 1925′te yazılan, ülkesinde ancak 1987′de yayımlanabilen bu roman, 1917 Rus Devrimi’nin toplumsal sonuçlarına odaklanmış.

Yer yer Frankenstein’ı andıran, gerçeküstü atmosferiyle kendisini bir distopyanın eşiğinde tutan bir kara mizah, Köpek Kalbi. Oldukça sağlam iplerle birçok metne bağlanan anlatısı, Rus bir doktorun elinden ortaya çıkan tehlikeli bir insan-hayvan türünün, insan doğası üzerinden burjuva ve proleterya görünümlerini yakalayıp hicvediyor.

Postmodern romanın unsurlarını, yazıldığı döneme rağmen içinde saklayan Köpek Kalbi; Gogol’un hemşehrisi ve en önemli mirasçısı, Usta ile Margarita’nın yazarı Mihail Afanesyeviç Bulgakov’un komünist devrime ve dünyaya bakışını yansıtan küçücük bir roman.

Meltem Suzanne Berton’un çevirdiği ve Doğukan İşler’in editörlüğünü üstlendiği kitabın tanıtım ve künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Çevrimdışı Bozhermes

  • **
  • 94
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Köpek Kalbi - Mihail Afanesyeviç Bulgakov
« Yanıtla #2 : 05 Aralık 2015, 18:56:07 »
Bir soru: Ruh, kişilik, benlik kalpte mi, beyinde mi yoksa görünmez bir şey midir? Bulgakov kalbe vermiş görevi. Tavsiye edilir. Bulgakov'un Usta İle Margarita ve kısa dizi yapılmış ki başrolda Harry Potter'imiz yani Daniel arkadaşımız var, Bir Köy Hekiminin Hatıraları adlı kitabı da kaçırılmasın. Bulgakov Külliyatı kitaplıkta olursa zenginleştirir. :)