“Titus Groan” Raflarda!

titus groan ithaki top

Uzun süredir “Tekrar basılır mı?” düşüncesi ile heyecanla beklerken geçtiğimiz aylarda gelen süpriz haber nihayet gün itibariyle gerçeğe dönüştü ve Gormenghast Üçlemesi‘nin ilk kitabı olan Titus Groan, yine Dost Körpe‘nin çevirmenliğinde İthaki Yayınları‘ndan raflardaki yerini aldı!

Bakın serinin çevirmeni Dost Körpe, kendi cümleleriyle neler anlatıyor Gormenghast hakkında bizlere:

titus groan ithaki“Kolaylık olsun diye bu üçlemeyi gotik yazın olarak nitelendirebiliriz; ya da tüm eleştirmenlerin hemfikir olduğu gibi, gelmiş geçmiş en iyi fantastik yapıtlar arasında olduğunu söyleyebiliriz. Mervyn Peake’in fantastik edebiyatın tahtına oturmada, Tolkien dışındaki tek aday olduğunu iddia edebiliriz. Ama tıpkı ona adını veren şato gibi devasa, uçsuz bucaksız, keşfedilmemiş labirentlerle dolu bu yapıtın her sayfasına damgasını vuran özgünlük bizi bu kolaycılığa kaçmanın hazzından mahrum bırakacaktır. Çünkü Gormenghast’ta bir gotik-fantastik yapıttan beklenebilecek bir tema bulamayız. Bu kitaplarda; kurtarılan prensesler, doğaüstü olaylar, cinler, elfler ya da goblinler yok. Tersine, bizi bir girdap gibi içine çekip sersemleten karmaşık olaylar zincirinde, Dickensvari karakterlerin absürd gülünçlüğü, yaşamlarına bir tanrının demirden eli gibi damgasını vuran o dev şatonun, bin yıllık Gormenghast’ın Kafkaesk atmosferiyle dengelenirken sarsıcı bir gündelik gerçekliğe bürünür. Bu karakterleri tuhaf, komik, hatta fantastik bulabiliriz; ama acıları, hırsları ve tutkuları son derece gerçektir.”
-Dost Körpe-

Tolkien‘den sonra en önemli eserler arasında sayılan Mervyn Peake imzalı bu eseri şiddetle okumanızı öneriyoruz!

Eski çevirisine bakılmaksızın sıfırdan ve yine Dost Körpe tarafından çevirilen romanın yayına hazırlanış kısmını da Şule Cepcepoğlu üstlendi.