nWoD Kuralları Yayında!

nwod kurallar

Uzun zamandır çeşitli FRP yazıları ile sistemleri çevirmek ve benzer durumlar oldukça tartışılıyor. Çevrilmesini istemeyenler, terimler çevrilmesin diyenler, terimler de çevrilsin diyenler…

Profesyonel bir iş yapıyor olunsaydı, Türkiye’de bu kitaplardaki terimleri gerçek anlamlarıyla çevirecek, gerekirse yeni terimler eklemek üzere çalışmak oldukça mantıklı olurdu.

Bunun başarısız bir örneği Dungeons & Dragons çevirisinde görülmüştü. Bir takım terimler (Namevt hala bence çok iyi bir terim) çok güzel yerleştirilmiş olsa dahi, geneli çok garipti. Ayrıca tabi o zamanlar FRP ile ilgilenen kişiler de illaki İngilizce okuduklarından ve öyle alıştıklarından, genel olarak acayip geliyordu kulağa.

Bizim burada yaptığımız ise, bir sistemin her yanını gösterecek detaylı ve profesyonel bir çalışma yapmaktansa, oyunu öğrenmek isteyen bir adama nasıl anlatıyorsak öyle çevirmek (tabii yardımcı olan Kürşat Toker ve Tarık Kaplan’ı unutmamak lazım).

Bu, iki şans sağladı: Birincisi, “Eah bunu da mı çevireceğim şimdi,” dediğim kısımları “Profesyonel değiliz biz” lafının arkasına saklanarak görmezden geldim. İkincisi, terimler olabildiğine aynı kaldı.

Terimler aynı kaldığından, buna tam bir çeviri demek çok zor. Daha çok bir masanın çevresine oturduğunda, neyi nasıl yapacağını bilmeyen bir adama kuralları kabaca anlatmak bu. Zaten buraya yazdığımız kurallar da başına oturup okunacak şeyler olmaktan çok, bir oyun oynatırken, “Abi şu nasıl yapılıyormuş dur bakayım,” diyecek ve kurallara güzel, Türkçe bir referans sağlayacak alan oluşturma çabası.

Sözlükte, bir çok terimin Türkçe karşılığını üç aşağı beş yukarı bulabilirsiniz. Bu terimler yazılar boyuna bazen orijinal şekliyle bazen Türkçe şekliyle yazıldığından, sözlüğe bol bol göz atmanız gayet güzel olur.

Yeni başlayacak Oyunculara ve Storyteller olacak arkadaşlara, ilk yazıyı okuyarak başlamalarını tavsiye ederim. Karakter yaratmak ve oynayacağın karakterin nasıl yaratıldığını bilmek, aslında oyunun en önemli parçası. Zaten orayı okursanız, karakter yaratırken bilmeniz gereken pek çok şeyi öğreneceğiniz sayfalara yönleneceksiniz.

Kurallara diler BURAYA tıklayarak dilerseniz hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz.

new World of Darkness Kuralları 1: Karakter Yaratmak

new World of Darkness Kuralları 2: Karakter Özellikleri

new World of Darkness Kuralları 3: Karakter Avantajları

new World of Darkness Kuralları 4: Ekipman, Eşyalar ve Araçlar

new World of Darkness Kuralları 5: Dövüş Kuralları

new World of Darkness Kuralları 6: Zar Atma Özetleri

new World of Darkness Kuralları 7: Sözlük

Umarız işe yarar olmuştur,
Yiğit “Adramelech” Levent