Saptırıcılar – Bilimkurguda Yeni Bir Adım

saptiricilar top

Thomas Mullen genç bir Amerikalı yazar. Onu ülkemizde pek duymadık, ancak edebiyat camiası da onu tanıyalı çok olmadı. Fakat o yazdığı 3 kitapla birlikte yavaş yavaş adından söz ettirmeye başladı.

saptiricilarŞimdi bizim de ondan haberdar olma vaktimiz gelmiş olacak ki, İthaki Yayınları Mullen’in son kitabı olan Saptırıcılar’ı dilimize kazandırdı. Yazarın bu kitabı için Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ve Fahrenheit 451 gibi kült distopyaları çağrıştırdığı yönündeki yorumlar dikkat çekiyor.

Başkarakteriyle tarihe müdahale ederek bir nevi “what if”, eğer şöyle olsaydı, kurgularını içinde harmanlayan kitabın oldukça ilginç bir konusu mevcut. Konuya yakından bakalım hadi.

Zed gelecekten -dünyanın sorunlarının çözüldüğü; açlığın, savaşın, ümitsizliğin olmadığı bir zamandan- gönderilmiş bir ajandır. Görevi o geleceği korumaktır. Tarihteki tüm felaketleri, özellikle de bizim zamanımızda gerçekleşen ve Zed’e ne pahasına olursa olsun savunması emredilen Büyük Facia’yı doğal akışına bırakması gerekse bile.

Zed’in görevi gözden düşmüş eski bir CIA ajanının, Irak’ta kaybettiği asker kardeşinin yasını tutan genç bir avukatın ve daha çok sayıda kişinin yaşantısını altüst edecektir. Peki şimdiki zaman, mükemmel geleceği bozmadan önce son görevini tamamlayabilecek midir?

Saptırıcılar günümüzün küresel krizlerine yeni bir bakış açısıyla yaklaşarak tarihin doğasını ve onu şekillendirmekteki rolümüzü ele alıyor. Bu roman Mullen’ı neslinin en heyecan verici ve hayal gücü kuvvetli yazarları arasına sokuyor.

Zamanın akışına müdahale eden bir ajan var elimizde. Peki biz Türk okurları olarak onu sevecek miyiz? Yoksa nefret mi edeceğiz? Daha da önemlisi, Zed’in macerası kalbimizin kitaplığında hangi rafı alacak?

Bununla birlikte kitabın ilk bölümünü içeren ÖN OKUMAsı için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Çevirmenliğini Cihan Karamancı’nın üstlendiği kitabı künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.