Gerçekten “Kayıp” Bir Sherlock Holmes Öyküsüyle Mi Karşı Karşıyayız?

sherlock-holmes-kayip-oyku

80 yaşındaki İskoç tarihçi Walter Elliot, tavan arasında duran bir kitapta Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılmış olabilecek bir Sherlock Holmes öyküsü bulduğunu iddia ediyor. Bunun için de geçerli nedenleri var.

Sherlock Holmes: Discovering the Border Burghs, and by deduction, the Brig Bazaar” adlı öykü The Book o’ the Brig (Brig’in Kitabı) adlı bir öykü derlemesinde yer alıyor. Bu derlemeninse özel bir amacı var. Elliot’ın The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamaya göre, 1902’de Selkirk’ün ahşap köprüsü muazzam bir sel nedeniyle yıkılmıştı. Bir ya da iki sene sonra Selkirk’ün sakinleri 3 günlük bir etkinlik düzenleyerek köprüyü tamir ettirmeyi amaçladılar. Bu etkinlik kapsamında 48 sayfalık bir kitapçık olan The Book o’ the Brig‘in satılması da yer alıyordu. Söylenene göre Doyle da 1300 kelimelik öyküsüyle bu kitapçıkta yerini almıştı. Yine Doyle ile ilgili söylentilere göre kendisi Selkirk’ü ve çevresini oldukça seven bir isimdi.

Şu bir gerçek ki, bu 3 günlük etkinliğine Sir Arthur Conan Doyle’un katıldığına dair deliller mevcut. Ancak öykü ona mı ait, yoksa ona yapılan bir jest mi, bunun net bir cevabı yok.

Bahsi geçen öyküde, büyük dedektif Holmes’u Londra’da ziyaret edip ondan birkaç kelime koparmak isteyen bir muhabirin, Holmes’un çıkarımlarda bulunma yeteneğiyle Watson’ın Selkirk’e gitmek üzere olduğunu ortaya çıkarışına şahit oluyor. Üstelik öykünün tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Öykü gerçekten Doyle’a mı ait bilinmez, ama ona ait olmasa bile, 1900’lerin başından çıkma bu öykünün değersiz olduğunu söyleyemeyiz.