“Yeniçeri Ağacı” Tekrar Geliyor!

yeniceri-agaci-ust

İstanbul âşığı İngiliz yazar Jason Goodwin’in 40’tan fazla dile çevrilmiş ve birçok ülkede çoksatanlar arasına girmeyi başarmış romanı Yeniçeri Ağacı (The Janissary Tree), Pegasus Yayınları tarafından yeniden Türk okuyucusuna sunuluyor!

Cambridge Üniversitesi’nde Bizans tarihi okurken imparatorlukların başkenti İstanbul’a tutkuyla bağlanan İngiliz yazar Jason Goodwin’in 19. yüzyıl Osmanlısının kaotik atmosferinde geçen romanı Pegasus Yayınları tarafından tekrar basılıyor. Bileceğiniz üzere ilk olarak 2006 yılında Türkçeye çevrilmiş olan Yeniçeri Ağacı’nın baskısını son zamanlarda bulmak dahi imkânsız bir hale gelmişti. Böylelikle 2007 yılında Edgar Allan Poe Roman Ödülü’nün sahibi olmuş eser tekrar okuyucuyla buluşuyor.

Osmanlı’nın en çalkantılı ve gizemli dönemlerinden birinde geçen hikâye, tarihsel ve polisiye türlerinin iç içe geçtiği esrarengiz bir olayı konu almakta:

Osmanlı tarihi ve polisiye türünün bu sıra dışı birlikteliğinde kahramanımız hadım dedektif Yaşim, II. Mahmut Dönemi’nin devlet içi karışıklıkları sürerken kendini iki esrarengiz cinayetin peşinde bulur. Biri Asakir-i Mansure-i Muhammediyye mensubu bir subay, diğeri Sultan’ın gözdelerinden… İçgüdüleri ve cesaretiyle ün salan Yaşim’in cinayetleri aydınlatmak için yalnızca 10 günü vardır. İstanbul’un karmaşık sokaklarında ve zengin geçmişinde katilin izini süren Lala Yaşim’in şüpheleri zamanla, Vaka-i Hayriye sonrası yok edildiklerine inanılan, dört yüz yıldır imparatorluğun simgesi olmuş yeniçerilerde odaklanır.

Jason Goodwin, başta Dedektif Yaşim olmak üzere birbirinden ilginç, unutulmaz karakterler ve ustalıkla hazırlanmış bir kurgu ile okuyucuya 19. yüzyıl İstanbul’unun tehlikeli sularının kapılarını ardına kadar açıyor. Haziran ayının son haftasında raflardaki yerini alacak olan Yeniçeri Ağacı’nın çevirisi Fethi Aytuna’ya ait. Kitabın arka kapak yazısı şu şekilde:

yeniceri-agaciYıl 1836. Yer Osmanlı İmparatorluğu. II. Mahmut Dönemi. Sultan, bir yandan Batı’ya ayak uydurma gayretiyle yenilik hareketlerine girişirken, bir yandan da devlet içindeki karışıklıklarla uğraşmaktadır. Olaylı günlerde Asakir-i Mansure-i Muhammediyye mensubu bir subayın cesedi bulunur ve Sultan’ın gözdelerinden biri haremde boğularak öldürülür. Sultan, cinayetlerin aydınlanması için hızlılığı ile ünlü Haremağası Yaşim’i görevlendirir. Tarihin belki de ilk hadım dedektifi ama en cesaretlilerinden biri olan Yaşim’in on günü vardır. İstanbul’un karmaşık sokaklarında ve zengin geçmişinde katilin izini süren Yaşim’in şüpheleri zamanla, Vaka-i Hayriye sonrası yok edildiklerine inanılan, dört yüz yıldır imparatorluğun simgesi olmuş yeniçeriler üzerinde toplanır.

“Tarihî bilgi ile ustalıkla çizilmiş karakterlerin buluştuğu bu polisiye roman çok eğlenceli ve kaliteli.”
-Sunday Telegraph

“Yeniçeri Ağacı’nı gerçekçi ve orijinal yapan dönemin incelikli ve detaylı anlatımı, esprili üslubu ve sıradışı kahramanı.”
-The Times

“Goodwin akıllardan çıkmayacak bir karakter yaratmış.”
-The Independent

“Mükemmel bir tarihî macera romanı.”
-The New York Times

“Osmanlı tarihi üzerine çalışmalarıyla tanınan Goodwin’in ilk romanı oldukça etkileyici. Yazar, o coğrafyayı canlı bir şekilde anlatma konusunda çok başarılı.”
-Publishers Weekly

“Tarihçi Goodwin’in yeni macera serisinin ilk romanı umut vadediyor. Yaşim’i gösterişli sarayda ve 19. yüzyıl İstanbulu’nun karanlık arka sokaklarında takip ederken okuyucu da zaman ve mekânda bir yolculuğa çıkıyor.”
-Booklist

“Sıradışı ve garip bir tarihî gizemi konu edinen, edebî bir polisiye.”
-George Pelecanos, yazar

“Bu büyüleyici roman hem 19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu hakkında hem bir tarih dersi hem de kadim İstanbul şehri için bir gezi rehberi görevi görebilir. Bu kitabı elinizden bırakamayacaksınız.”
-The Roanoke Times

“Birinci sınıf bir başarı örneği.”
-BookPage

“Bir romandan isteyebileceğiniz her şey Yeniçeri Ağacı’nda var.”
-Kate Mosse, yazar

“Zekice ve ustalıkla yazılmış.”
-The Times

“Jason Goodwin’in bir tarihi polisiyesini okuduğunuzda, adeta bir sihirli halıya binip dünya üzerindeki en egzotik yere yolculuğa çıkıyorsunuz.”
– Marilyn Stasio, The New York Times Book Review

Kitap 28 Haziran‘da raflarda olacak. Romanın devamı niteliğindeki dört ciltse okuyucuyu fazla bekletmeden önümüzdeki aylarda yine Pegasus Yayınları tarafından basılacak.  Bakalım dünya üzerinde birçok farklı ülkeden okuyucuların beğenisini kazanmış roman Türkiye’de nasıl karşılanacak!

Hikâyenin anavatanındaki okuyuculara şimdiden keyifli okumalar dileriz!