Şampiyonların Kahvaltısı Yeni Baskısıyla Bizlerle

champions-vonnegut

Dost Kitabevi’nin yayınladığı Kurt Vonnegut eserlerini yeni çevirileriyle dilimize tekrar kazandıran April Yayıncılık şimdi de bizleri Şampiyonların Kahvaltısı’yla yeniden buluşturuyor.

Bilimkurgu otoriteleri tarafından New Wave akımının önemli temsilcilerinden biri olarak gösterilen, ama kendisi bu türde yazdığını asla kabul etmeyen Kurt Vonnegut’ın en iyi bilinen eserlerinden biridir Şampiyonların Kahvaltısı.

sampiyonlarin-kahvaltisiVonnegut’ın kendi tabiriyle “zihnindeki tüm çöpleri temizlemek” adına ellinci yaş gününde yazdığı bu kitap yazarın önceki romanlarından pek çok karakteri, kâğıda dökülmemiş fikirleri ve kısa hikâyeleri içerir. Ayrıca sayfalarına kendi elleriyle çizdiği pek çok resmi de eklemiştir.

Hatta kitabın adını da çok ünlü bir mısır gevreği firmasının sloganından almış ve her zamanki o ironik tavrıyla telif hakları yasasıyla dalga geçmiştir.

Kitabın konusuysa şöyle:

Biliyorsunuz, yanlış gezegendesiniz. Evrenin kıç deliğinde. Kaybettiniz. Emekler boşa çıktı. İş işten geçti. Her şey kötüden betere gidiyor. Umut yok. İşte bu koşullarda gülebilir, espri yapabilir misiniz?

Dwayne Hoover delirmenin eşiğinde bir otomobil satıcısı. Tüm acemi deliler gibi Dwayne de deliliğinin şekil ve yön edinebilmesi için bazı kötü fikirlere muhtaç. Bu kötü fikirleri Dwayne Hoover’a verense Kilgore Trout. Kilgore Trout bir bilimkurgu yazarı. Kötü fikirlerin özü ise şu: Dünyadaki herkes, Dwayne Hoover hariç, birer robot. Özgür iradeye sadece Dwayne Hoover sahip.

Şampiyonların Kahvaltısı’nda Kurt Vonnegut insanoğlunun en zorlu meselelerine korkusuzca dalıyor. Gerçeği nasıl görebileceğimizi bize hatırlatıyor.

Vonnegut’ın sıkı okurlarının da bildiği gibi Kilgore Trout yazarın daha önceki birkaç kitabında da görülmüş bir karakterdir. Ayrıca onun yanı sıra Eliot Rosewater (Allah Senden Razı Olsun Bay Rosewater, Mezbaha No: 5) ve Rabo Karabekian (Mavi Sakal) gibi daha önce gördüğümüz pek çok irili ufaklı karakter de sayfaların arasından bizlere el sallıyor.

Hiç Vonnegut okumadığınız hâlde Şampiyonların Kahvaltısı adı size bir yerlerden korkunç derecede tanıdık geliyorsa şaşırmayın; çünkü başrollerini Bruce Willis ile Nick Nolte’nin paylaştığı aynı adlı bir sinema uyarlaması da mevcut kitabın.

Çevirisini daha önce kendisiyle röportaj yapma fırsatı yakaladığımız Algan Sezgintüredi’nin üstlendiği kitabın künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.