44 Kez Reddedilen Roman, 40 Bin Dolarlık Ödüle Layık Görüldü

john-spurling-walter-scott-awards

John Spurling, basılmadan önce tam 44 yayınevi tarafından reddedilen romanıyla Walter Scott Ödülü’nün 25 Bin Sterlin değerindeki Tarihi Kurgu kategorisinin galibi oldu.

Yazarların kitaplarını bastırmakta yaşadığı zorlukları bilirsiniz. Hatta belki de bizzat yaşamışsınızdır da? İyi bir şey yazarsınız, farklı bir kurgu. Ona güvenirsiniz, yıllarınızı adamışsınızdır kendisine. Ama bir türlü yayınevlerinin onay eşiğinden geçiremezsiniz gözbebeğinizi.

79 yaşındaki İngiliz yazar John Spurling de aynı dertle mücadele etmek zorunda kalmış. Üstelik daha önce basılmış 3 kitabı, BBC Radyo spikerliğindeki başarılı kariyeri ve televizyona uyarlanmış 30’a yakın oyunu olmasına rağmen.

The Ten Thousand Things (On Bin Şey) adlı tarihi roman 14’ncü Yüzyılda, Moğol İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altındaki Yuan Hanedanlığı’nda geçiyor ve dönemin dört büyük ressamından Wang Meng’in hayatını konu alıyor. Spurling bu kitabı yazmak için 15 yıl uğraşmış ve 44 yayınevi tarafından reddedilmiş.

Jüri üyeleri yazara ödülünü takdim ederken romanı, “Ustaca ve tatmin edici bir eser. John Spurling’in yazdıkları aracılığıyla Wang Meng’i tablolarını çizerken okuyormuş gibi hissediyorsunuz. Bu kitap kadim İmparatorluk Çini’nin büyüleyici, zarif bir resmi ve oldukça modern bir hissiyat yaratıyor,” sözleriyle övdü.

Eh, azmin sonu selamettir diye boşuna dememişler. Yeter ki inandığınız şeyden vazgeçmeyin.