Görme Engelliler İçin Seslendirme Yapabileceğimiz Bir Stüdyo Açıldı

ses-studyosu

GÖZDER (Görme Özürlüler Derneği), İstanbul Ataköy Eğitim ve Kültür Merkezi’nde görme engelliler için gönüllü olarak seslendirme yapabileceğimiz bir stüdyo açtı.

Bu siteye uğrayan ya da benim gibi sürekli katkıda bulunan herkes ortak bir zevke sahip: kitap okumak. Romanların, öykülerin, denemelerin, şiirlerin tadını doyasıya çıkarıyor; onlarla birlikte başka dünyalara sürükleniyor ve kendimize bir şeyler katıyoruz. Bu bizim için bir tutku, olmazsa olmazımız.

Ama bunu yapabildiğimiz için ne kadar şanslı olduğumuzu hep unutuyoruz. Oysa hepimizin yakınında, belki de hemen yanı başında aynı mutluluğa erişmek için onlarca zahmete katlanan, hatta belki de istediklerinin çoğunu okuyamayan görme engelli kardeşlerimiz var. Bunu başarmaları için tek şansları ise ya Braille alfabesi ya da sesli kitaplar… Ve ikisine de verilen destek çok ama çok yetersiz.

Fakat bu durum değişmek üzere; çünkü gazeteci yazar Bensu Kaya’nın önderliğinde başlatılan bir proje sayesinde diksiyonu düzgün gönüllüler artık diledikleri zaman İstanbul Ataköy Eğitim ve Kültür Merkezi’nde yer alan stüdyolardan randevu alarak sesli kitap kaydı yapabilecekler.

Hukukçu, müzisyen, besteci, yazar, eğitimci ve satranç oyuncusu olan görme engelli ikizlerden Selim Altınok, okuma kabinlerinin son derece profesyonel bir işçilikle hazırlandığını ve müzik kaydı için de kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Tüm gönüllüleri sesleriyle kitaplara hayat vermeye davet eden Altınok sözlerine şu şekilde devam ediyor:

Kitap okumayı seven, ses tonuyla ve belli bir kültürel düzeyle bu işi yapabilecek olan insanları görmek istiyoruz. Ama herkes yapabilir diye düşünmeyelim. Gelen kişiler arasında bir test okuması yapılıyor. Ses tonu ve birikimi uygunsa, bu insanlar okuyucu olarak seçiliyor.

Kardeşi gibi görme engelli olan ve bilgisayar eğitmenliği yapan Kerim Altınok ise kitabın kendileri için ne kadar önemli olduğunu şu sözlerle vurguluyor:

Dünyada olup bitenlerden, sanatın güzelliklerinden haberdar olmamızı sağlıyor. Özellikle görme engelliler olarak, sinema sanatına erişimimizde bir problemimiz var. Ses betimleme çalışması yapıyoruz ama ben hiçbir zaman sinemanın kitabın yerini tuttuğuna inanmıyorum ve kitapla dünyaya açıldığımızı düşünüyorum.

Stüdyonun kuruluşundaki tüm malzemeler projeye destek veren gönüllüler tarafından sağlanmış. Bu anlamlı çalışmanın hayat bulmasını sağlayan herkesin ve her kurumun adı stüdyonun kapısındaki bir teşekkür levhasında yer alıyor. Görme engellilerin de okuyabilmesi için levhalarda Braille alfabesi kullanılmış.

GÖZDER’i ve Bensu Kaya’yı bu anlamlı çalışmaları için gönülden kutluyor, sesine güvenen herkese buradan çağrıda bulunuyoruz: her kitap bir insan; desteklerimizi esirgemeyelim.

Haberimize son verirken, bir güzel haber de bizim içimizden gelsin mi?

Bizler de Kayıp Rıhtım olarak, görme engelli takipçilerimizin önderliğinde Engelsiz Çizgiler adlı bir projeye imza atmıştık. Hatırladınız mı? Tamamı gönüllülerden oluşan ve henüz telifi alınmamış bir Daredevil çizgi romanı üzerinden ilk ürünü de ortaya koymayı başardık. Merak edenler buradan ulaşabilir.