Kayıp Rıhtım’dan Engelsiz Çizgiler!

engelsiz cizgiler

Hiç görme engelli bir arkadaşınız oldu mu?

Forumumuzdan Cankut Değerli (cankutpotter) adlı arkadaşımız uzun süredir görme engellilere Türkçe çizgi roman sunma konusunda bir iş yürütmeye çalışıyordu. Daha önce Kayıp Rıhtım’ın Görme Engelli Takipçilerinin Çizgi Romanlar İçin “Yapılabilir” Bir İsteği Var! başlığıyla sunduğumuz haberde de bu konudan bahsetmiştik. Yine forumumuzdan Laughing Madcap, Sayhh ve zaujas ile birlikte bu iş için güzel bir örnek ile başladılar.

Yurtdışındaki GraphicAudio adlı oluşum gibi işe sesli, daha büyük bir çaplı girişim düşüncesiyle yayınevlerini bilgilendirmiştik ancak pek de dikkate alınmamıştı. Ülkemizde zaten çizgi romanın diğerlerine nazaran küçük bir pazara sahip olmasından dolayı yayınevlerinin böyle bir işe çok da sıcak bakmaması pek de şaşılacak bir şey değil elbette. Romanların resmi olarak seslendirilmiş hallerini daha yeni yeni görmeye başlıyoruz. E-kitap kavramı bile ülkemizde daha yeni oluşmaya başladı.

Eh, hal böyle olunca Engelsiz Çizgiler gönüllü grubu işi yazı ile çözdü! Sayfalardaki panellerin tek tek betimlenmesi yazıya döküldü ve görme engelli okurların kullandıkları okuma programları ile okunabilmesi sağlandı. Ve de en önemlisi bu işin bir hayal olmadığını yayınevlerine kanıtladılar.

Yayınevlerinden tepki çekmemek adına telifi ülkemizde alınmamış, basılmamış çizgi romanları seçmeye çalışıyorlar. Siz de işlerine bir göz atmak isterseniz buraya, teşekkürlerinizi, eleştirilerinizi ve yardımlarınızı sunmak isterseniz de buraya uğrayabilirsiniz.