Daniel Radcliffe’in “No-Maj” İle Bir Sorunu Yok

fantastic-beasts-and-where-to-find-them

Muggle mı No-Maj mı tartışmalarına Daniel Radcliffe de (zorla) katıldı.

Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerelerde Bulunurlar? filmi daha gösterime girmeden bütün dünyada olay oldu. Büyüzooloji uzmanı Newt Scamender’ın Amerika’daki maceralarını konu alacak filmin çekim hazırlıkları uzun zamandır sürüyor ve herkes tarafından heyecanla takip ediliyordu zaten. Ancak ne olduysa ilk görsellerin yayınlanması ve J.K. Rowling’in Twitter’dan açıklamalarda bulunmasıyla başladı.

Rowling önce Amerika’da da bir Büyücülük Okulu olduğunu, hatta Kızılderili büyüleriyle alakaları olacağını çıtlattı bizlere. Daha sonra da Amerikalıların Mugglelar için başka bir kelime, No-Maj (no-mage / büyücü-değil) kullandığını açıkladı. İlki ne kadar heyecan yarattıysa ikincisi de o denli alevli tartışmalara neden oldu.

Belki bizler bu yeni kelimeyi o kadar tuhaf karşılamamış olabiliriz, ancak yabancı internet sitelerinde bir “No-maj antipatisi” almış başını gidiyor. Hatta “Biz bunu hak edecek ne yaptık Rowling?” diyenler bile var.

HAYIR. Reddediyorum. Muggle’a No-Maj demeyeceğim. Hayır hayır hayır.

No-Maj mı? :( Galiba ben Muggle’a bağlı kalacağım.

N0-Maj kulağa tuhaf geliyor. Ben Muggle’ı kullanmaya devam edeceğim. Teşekkürler Rowling.

Mashable da Daniel Radcliffe’in James McAvoy’la birlikte oynadığı yeni filmi Victor Frankenstein’ın tanıtımları için New York’ta olmasını fırsat bilerek ünlü oyuncuyu kenara çekmiş ve bu konu hakkındaki görüşlerini sormuş.

Bu konuda sabit fikirli değilim. İngiltere’de farklı kelimelere sahibiz, o yüzden Amerika’da da farklı kelimelerin olması çok mantıklı. Ayrıca henüz kimse filmde telaffuz etmediği için nasıl söylendiğini kimse bilmiyor.

McAvoy ise genç oyuncunun bu cevabına şakayla karışık şöyle karşılık vermiş:

Bu seni hiç mi rahatsız etmedi? Geceleri uykularını kaçırmıyor mu? İşte şimdi öfkeden deliye döndüm! Amerikalı büyücülerle İngiltereli büyücülerin bu konu hakkında kavga ettiklerini görmeyi tercih ederdim. Tıpkı kişnişe farklı isimler vermeniz gibi.

Raddcliffe de ona ayak uydurmakta ve şakasına aynı şekilde karşılık vermekte gecikmiyor elbette:

Aslına bakarsan filmin büyük bir bölümü bu kavgalarla ilgili. İlk on sayfa bu konu hakkında.

Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerelerde Bulunurlar? filminin çekimleri tüm hızıyla devam ediyor. Filmin gösterim tarihiyse 2016.