The Guardian’ın Seçtiği 2015’in En iyilerinde İki Fantazya Eseri!

the-guardian

Her yıl olduğu gibi, The Guardian gazetesinin kitap cephesi yılın en iyi eserlerini büyük ustalar aracılığıyla seçti.

Aralarında Margaret Atwood ve Jeanette Winterson gibi yazarlarından yer aldığı, eleştirmenler ve yazarlar tarafından kalabalık bir ekip, bu yılın “en“lerini seçti. Her yazar ve eleştirmenin kendi “yılın favorisi”ne değindiği Best Books of 2015 (2015’in En İyi Eserleri) listesinde iki seçim var ki bizleri çok heyecanlandırıyor.

İlki, ilk olarak İletişim Yayınları ile bizlerle tanıştırılmış, şimdilerdeyse Sel Yayıncılık aracılığıyla eserlerini okumayı sürdürdüğümüz Jeanette Winterson‘ın tercihi. Vişnenin Cinsiyeti gibi karşı masal türünün en nadide örneklerinden biri yazmış olan aykırı yazar Winterson, kendisi için yılın en iyi kitabı olarak Margaret Atwood‘un son yayınlanan kitabı The Heart Goes Last’ı seçti. Eser, ciddi maddis ıkıntılar sonucu her şeylerini kaybedip arabalarında yaşamaya başlayan bir çiftin bir deneye katılmasını konu ediyor. Bu deneye göre, yılın belli zamanlarında dayalı döşeli bir evde yaşayacaklar, geri kalanındaysa bir hapishanede. Başta bu bir zorluk gibi görünmese de, sonrası hiç de umulduğu gibi olmayacak. Anlayacağınız. Damızlık Kızın Öyküsü efsanesinin yazarından yine bizi çok düşündürecek bir eser geldi. Maalesef bu kitap henüz dilimize çevrilmedi.

Bu kitabı “yılın eseri” olarak seçen Jeanette Winterson eseri, “hem ütopya, hem de distopya” olarak tanımlıyor.

Diğer fantazya cephesinden gelen seçimse Anthony Horowitz‘den geldi. Ödüllü polisiye yazarı Horowitz, bu sene pek çok şekilde gündeme gelmiş olan Kazua Ishiguro‘nun Gömülü Dev‘ini seçti.

Kazuo Ishiguro‘nun son eseri Gömülü Dev için, “bunu yalnızca fantastik bir eser olarak mı görecekler?” demesi üzerine Ursula K. Le Guin‘den cevap gecikmemiş ve ciddi bir tartışma yaşamışlardı. Hatırlarsanız tüm bu tartışmayı sizler için çevirmiştik.

Horowitz bu kitabı, “Klasik bir arayış ve hafızayla kaybın anlaşılmasını içeren tuhaf, hatta melankonlik bir roman.” sözleriyle tanımlıyor.

Ne diyelim, bu isimleri bu listede görmek yüzümüzü güldürdü. Eğer listenin tamamını görmek isterseniz, ikiye bölünmüş listenin ilk kısmına buradan, ikinci kısmınaysa şuradan ulaşabilirsiniz.