Rückert Ödülü Sema Kaygusuz’un!

sema-kaygusuz1

Şair, dilbilimci, çevirmen ve şarkiyatçı Alman Friedrich Rückert anısına üç yılda bir düzenlenen Rückert Ödülü, Türkçe edebiyatı temsilen Sema Kaygusuz‘a layık görüldü.

Edebiyatın uluslararası arenadaki kültürler arası etkileşiminin, barışın temelini oluşturacağına inanan Friedrich Rücker, edebiyat sayesinde toplumların birbirlerini daha iyi tanıyacağını da düşünmekteydi. Rückert’in yıllarca yaşadığı ve öldüğü kent olan Coburg kenti tarafından organize edilen ödül, kültürler arası köprüler kurmayı hedeflerken Rückert’in üzerinde çalıştığı 44 Doğu dilinde üretilen ve Almancaya çevirilen eserlerin yazarlarını da onurlandırmayı amaçlıyor.

Sema Kaygusuz, ödülünü 31 Ocak 2016 tarihinde Coburg‘da alacak. Bu tarih aynı zamanda Friedrich Rückert’in 150. ölüm yıldönümü.

Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü ve Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü gibi ödüllerin sahibi; ilk romanı Yere Düşen Dualar (2006) ile Fransa, İsveç, Norveç ve Almanya‘da yayımlanmayı başarmış Sema Kaygusuz‘un uluslararası bu başarısını büyük bir mutlulukla kutluyoruz!