Philip K. Dick’in Biyografisi Raflarda

philip-k-dick-in-pesinde-ust

Bilimkurgu edebiyatının önde gelen yazarlarından Philip K. Dick’in biyografisi raflarda.

Philip K. Dick’in Peşinde adıyla Alfa Yayınları’ndan çıkan kitabın yazarı, ünlü yazarın üçüncü eşi Anne R. Dick.

Hayatı boyunca 5 kez evlilik gerçekleştiren Philip K. Dick’in, 1958-1964 yılları arasında evli kaldığı Anne R. Dick, yazarın ağırlıklı olarak o dönemdeki hayatına odaklanıyor.

Yüksek Şatodaki Adam, Mars’ta Zaman Kayması, Palmer Eldritch’in Üç Bilmecesi gibi kitaplarını o yıllarda kaleme alan Dick’in zihnine bir yolculuk yapmak isteyenler için eşsiz bir kılavuz niteliğindeki kitabın tanıtım metni ise şöyle:

Philip K. Dick’i nasıl bilirsiniz? Yapıtları Bıçak Sırtı, Gerçeğe Çağrı, Azınlık Raporu gibi unutulmaz filmlere konu olan dahi bilimkurgu yazarı olarak mı? İnsanın ve gerçekliğin doğasını anlatmak için bilimkurgu yazmayı seçen üretken bir dahi olarak mı?

philip-k-dick-in-pesinde-anne-r-dick

Dick’in üçüncü eşinin bu şaşırtıcı biyografisi yalnızca bu dönemi anlatmak kalmıyor, bir muammanın portresini çiziyor. Görünüşte yakışıklı ve çekici bu zeki adam gerçekte kimdi? İçindeki huzursuzlukla ve giderek artan bir paranoyayla mücadele eden, gerçeklikten giderek kopan sorunlu bir adam mı? Hayatına giren herkesi büyüleyen bir binbir surat mı?

“Romanları rüyaların dilinde yazılmış bir otobiyografiydi. Kendiyle ilgili çok fazla şey açık ettiğini hissettiğinde başka bir konuya geçer ya da karakterin cinsiyetini değiştirirdi. Altmışların başındaki romanlarında ne kadar çok şey anlattığını fark ettiğini sanmıyorum ya da o kadar meçhul bir yazar olduğunu düşünüyordu ki, kimse söyledikleriyle kişisel hayatını birbirine bağlayamazdı. Belki de umurunda değildi.”

Günümüzde en çok okunan ve saygı duyulan bilimkurgu yazarlarının başında gelen P. K. Dick’in, türün gelişiminde de çok önemli katkıları bulunmaktadır. Bu dahi yazarın hayatını merak eden bilimkurgu okurlarının artık yapmaları gereken tek şey kitabı edinmek.

Alfa Yayıncılık etiketiyle okurlarla buluşan kitabın çevirisi ise Münevver Demir Bayhan’a ait.

Kısa bir süre önce yazarın Gökteki Göz adlı eserini de yayınlayan yayınevi, umarız önümüzdeki dönemde bu bilimkurgu ustasının başka yapıtlarını da dilimize çevirir.