Jeff VanderMeer’den Yaratıcı Yazarlık Rehberi: Harikalar Kitabı

Amerikalı yazar Jeff VanderMeer’in kurgu yazarları için bilgiler ve öneriler, ünlü yazarlarla yapılan röportajlar ve o yazarların denemelerinden oluşan ödüllü eseri Harikalar Kitabı, Alfa Yayıncılık etiketiyle Türkçede!

Jeff VarderMeer yabancı olduğumuz bir isim değil. Kendisiyle ilk tanışmamız, eşi Ann VanderMeer ile beraber hazırladığı ve Türkçeye Kolektif Kitap tarafından kazandırılan Devrimin Kardeşleri isimli feminist öykü antolojisi ile olmuştu. Hatta Kayıp Rıhtım İnceliyor video serimiz kapsamında Hazal Çamur, bu şahane derlemeyi bize derinlemesine anlatmıştı.

Şimdi ise karşımızda bir “yazarlık kitabı” var. Orijinal adı Wonderbook: The Illustrated Guide to Creating Imaginative Fiction olan Harikalar Kitabı, 2013 yılında yayınlandı ve oldukça ses getirdi. Öyle ki “En İyi Kurgu Dışı Eser” kategorisinde 2013’te BSFA (Britanya Bilimkurgu Topluluğu) Ödülü’nü aldı, 2014’te ise Locus’u alıp Hugo ve Dünya Fantezi Ödülü’ne de aday oldu.

Kitapta Jeff VanderMeer’in kurmaca yazmaya yönelik tavsiyelerinin yanı sıra George R. R. Martin, Lev Grossman, Neil Gaiman ve Ursula K. Le Guin gibi önemli yazarların denemeleri de yer alıyor. Kitaptaki illüstrasyonlar ise Jeremy Zerfoss’a ait.

Yaratıcı Yazarlık İçin Hayalgücü Yüksek Resimli Bir Kılavuz alt başlığıyla yayınlanan Harikalar Kitabı’nın tanıtım bülteni şu şekilde:

Hikayeniz fantastik bir dünyada, uzak bir gelecekte ya da uzak bir galakside ya da eve çok yakın bir yerde geçse de bu yaratıcı ve karşı konulamaz rehber sizin gibi yazarlar için tasarlandı. Ödüllü yazar Jeff VanderMeer’in bu kitabı tüm yaratıcı kurmaca türleri için eksiksiz bir yol haritası. Örneklerle zenginleştirilmiş bu kitap yeteneklerinizi geliştirmeniz için olay örgüsü, yapı, karakter kurma, diyalog, anlatım biçimleri, dünya inşası ve bakış açısı gibi konularda pratik bilgiler sunarken sizi yazmanız için harekete geçirecek. Orta düzey ve yeni başlayan tüm yazarlar için oldukça değerli olan Harikalar Kitabı aynı zamanda yararlı kutular, hamişler, röportajlar ve günümüz edebiyatının önemli isimlerinden denemeler içeriyor.

Harikalar kitabı daha önce gördüğünüz yazarlık kitaplarından çok farklı. Oldukça görsel bir yaklaşımı var. Hayalgücünüzü uyandırmak ve yaratıcılığınızın sınırlarını genişletmek için 200’den fazla resim ve resimli alıştırma sunuyor.

Jeff VanderMeer üç kere Dünya Fantezi Ödülü’nü aldı ve oldukça beğenilen kurguları 20’den fazla dile çevrildi. Kitapları Publishers Weekly, LA Weekly, Washington Post, Amazon ve San Francisco Chronicle ve başka birçok derginin yılın en iyi kitapları listesine girdi. Gençler için eşsiz yazarlık kampı olan Shared Worlds’ün kurucu ortağıdır. VanderMeer dünyanın her yerinde atölyeler düzenlemekte ve MIT ile Kongre Kütüphanesi’nde dersler vermektedir.

Jeff VanderMeer’in ismini, yazdığı bilim kurgu kitabı Annihilation (İmha) sayesinde son zamanlarda sık sık duyuyoruz. Southern Reach (Güney Menzil) üçlemesinin ilk kitabı olan Annihilation’ın Nebula ve Shirley Jackson ödülleri ve bir de Locus adaylığı var. Kitabın sinema uyarlaması ise Ex Machina’nın yazar-yönetmeni Alex Garland tarafından yapılıyor. Üçleme, Authority (Yetki) ve Acceptance (Kabul) kitaplarının yayınlanmasıyla sona ermişti.

Çevirmenliğini Ali Atakay’ın yaptığı Harikalar Kitabı’nı kitapçılardan ve sanal dükkanlardan temin edebilirsiniz. Umarız yazarın başta Southern Reach üçlemesi olmak üzere diğer eserlerini de kısa süre içinde dilimizde görürüz.