Haftanın Kitabı #47 – İkna Ulusu

kr-inceliyor-ikna-ulusu

Bu hafta önereceğimiz kitap tüketim toplumunun varacağı uç boyutları ele alıyor ve bunu ustaca bir hicivle yapıyor…

İKNA ULUSU

“İnsanın tercih ettiği yaşam tarzını korumasından daha dürüst bir şey var mıdır?”
Dünyanın yaşayan en iyi öykücülerinden sayılan Folio Ödüllü George Saunders’tan çarpıcı, tüyleri diken diken edecek öyküler…

Türkçede Aralığın Onu adlı kitabıyla tanıdığımız Saunders, İkna Ulusu’nda tüketim toplumunun varacağı uç boyutları ele alıyor.

George Orwell, Kurt Vonnegut gibi yazarlarla karşılaştırılan Saunders, eğlenceli bir kurgu üzerine inşa ettiği İkna Ulusu’nda sistemin insan üzerinde yarattığı kuşatıcı etkiyi çarpıcı ve zihinden hiç çıkmayacak imgelerle veriyor. Kendine has üslubuyla mizahi yönü ağır basan distopik bir dünyayı resmeden Saunders’a göre kişisel tercihlerin bile sistemin elinde olduğu bir gelecek tasarımında özgürlük balonla şişirilmiş koca bir yanılsamadan ibaret…

“Amerika, Mark Twain’den bu yana bu kadar komik bir hiciv ustası çıkarmamıştı.”
-Zadie Smith-

“Kimse Saunders gibi distopya yazamaz; eğlenceli kurguları, ehlileştirilmemiş bir tüketici toplumunun sonuçlarını keşfediyor.”
-Time Out-

“Bu bir hiciv ürünü mü? Tam olarak değil. Bilimkurgu mu? Bir yanıyla. Ama şu gerçek ki aynı anda hem karanlık hem endişeli hem şaşkın hem de güldürücü olabiliyor… Saunders’ın parlak, çılgın yazılarının çoğu gibi hem gündemle alakalı hem de değil.”
-The Times-

Video İnceleme:

kr oneriyor ikna ulusu