Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - aksuvar

Sayfa: 1 2 [3]
31
Zombiler Woodoo inancında geniş yer tutan varlıklardır. Hatta Karayipler'de Woodoo inancının zombi ayinleri yasaklanmıştır. En son 1930lu yıllarda görülmüştür. Günümüzde ise turistleri eğlendirmek amacıyla yapılan yüzeysel gösterilere dönüşmüştür.
Bilimsel açıklama getirmeye çalışan Japon bilimadamları kirpi balığının kimyasal zehiri olan tetradotoksinin insan üzerindeki etkileri araştırmışlar. Bu zehir çeşitli miktarlarda verildiği taktirde insanı 4-6 hafta kadar bilinçsiz bir şekilde yaşatıyormuş. Göreceli olarak zombiye çeviriyormuş. Wikipedi'den alıntıdır güvenilirliği tartışılır.
Edebiyatta zombi kültürü ise tüketim toplumuna eleştirel bir bakış açısı kazandırmak ve teknolojiye bir anlamda kötücül hedefler yükleyerek insanlığın sonunu gene insanlık getirecek mantığı yerleştirmektir.
Ama bence modern edebiyatta zombi, vampir, kurtadam vs gibi kültler orjinalliğini kaybettikçe sanatsal niteliğini de kaybediyor. Örneğin Alacakaranlık filmindeki vampirlerin güpegündüz ortalıkta dolaşması. İğrenç.

32
Merhabalar arkadaşlar;

Aranıza yeni katılmış biri ve tam anlamıyla Yüzüklerin Efendisi hayranı olarak ben de yorumda bulunmak isterim.
Siz de bilirsiniz ki Tolkien, Sanayi Devrimi yıllarında yaşamış bir yazardır. O yıllarda sanayileşme hareketlerinin tecrübesizliği ve vurdumduymazlığı yüzünden doğa ve insanlık (William Blake'in şiir kitabı Masumiyet ve Deneyim Şarkıları'nı okumanızı tavsiye ederim) ciddi anlamda tahrip ediliyordu (Gerçi şimdi de değişen bir durum yok ama neyse).
Bence bu sebepten dolayıdır ki; Tolkien kitaplarında (Yüzüklerin Efendisi) teknolojiyi kullananları kötü tarafa yerleştirmiş olabilir. Örneğin Saruman ve İsengard.
Bazı arkadaşlar Tolkien'in ırkçı bir yaklaşım sergilediğini dile getirmişler. Bence bir anlamda haklı olabilirler çünkü Haradrim savaşçılarının giyim ve savaş stillerine biraz dikkatli bakarsanız bizim Osmanlı, Selçuklu yada diğer doğulu devletlerin okçu birliklerine müthiş benziyorlar. Ama şimdi şöyle düşünebilirsiniz; Tolkien bir demecinde ırkçı olmadığını söylemiştir. Doğrudur öyle bir söylemi var ama belki de bu yorumu biz okuyuculara bırakmak istemiştir.
Yada başka bir bakış açısı. Bana fazla hayalperest diyebilirsiniz ama şimdi okuyacaklarınız tamamen gerçek.
Osmanlılar Avrupa'yı yönetirken biz Türkleri çekemeyen bazı Avrupalı tarih yazarları bizim ordumuz hakkında bazı yalan yanlış yorumlarda bulunmuşlardır, örneğin Türkler cesur değil. Ordularında vahşi disiplin olmasa Türkler bir hiç vs. Dikkat ederseniz orklar Sauron'dan nefret ederler ama genede ona taparlar onun iradesi ve disipliniyle hareket ederler. Burada Tolkien'in  Avrupalı geçmişine ne kadar bağlı olduğunu görebiliriz. İşte size 2. bir açmaz. Biliyorum baya uç düşünceler ama bence gayet makul düşünceler.
Son olarak bu kitabın Orta Dünya ile sınırlandırılması bence hem güzel hem de kötü olmuş. Tadına doyum olmayan bir kitabın böyle bitmesi güzel ama neden daha da uzatılmadı? Keşke daha da detaylandırılsaydı.

Saygılarımla.



Sayfa: 1 2 [3]