Kayıt Ol

Son Yüzük Taşıyıcısı: Mordor’un gözünden savaş

Çevrimdışı aksuvar

  • *
  • 32
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Yüzük Taşıyıcısı: Mordor’un gözünden savaş
« Yanıtla #45 : 20 Haziran 2011, 13:04:56 »
Merhabalar arkadaşlar;

Aranıza yeni katılmış biri ve tam anlamıyla Yüzüklerin Efendisi hayranı olarak ben de yorumda bulunmak isterim.
Siz de bilirsiniz ki Tolkien, Sanayi Devrimi yıllarında yaşamış bir yazardır. O yıllarda sanayileşme hareketlerinin tecrübesizliği ve vurdumduymazlığı yüzünden doğa ve insanlık (William Blake'in şiir kitabı Masumiyet ve Deneyim Şarkıları'nı okumanızı tavsiye ederim) ciddi anlamda tahrip ediliyordu (Gerçi şimdi de değişen bir durum yok ama neyse).
Bence bu sebepten dolayıdır ki; Tolkien kitaplarında (Yüzüklerin Efendisi) teknolojiyi kullananları kötü tarafa yerleştirmiş olabilir. Örneğin Saruman ve İsengard.
Bazı arkadaşlar Tolkien'in ırkçı bir yaklaşım sergilediğini dile getirmişler. Bence bir anlamda haklı olabilirler çünkü Haradrim savaşçılarının giyim ve savaş stillerine biraz dikkatli bakarsanız bizim Osmanlı, Selçuklu yada diğer doğulu devletlerin okçu birliklerine müthiş benziyorlar. Ama şimdi şöyle düşünebilirsiniz; Tolkien bir demecinde ırkçı olmadığını söylemiştir. Doğrudur öyle bir söylemi var ama belki de bu yorumu biz okuyuculara bırakmak istemiştir.
Yada başka bir bakış açısı. Bana fazla hayalperest diyebilirsiniz ama şimdi okuyacaklarınız tamamen gerçek.
Osmanlılar Avrupa'yı yönetirken biz Türkleri çekemeyen bazı Avrupalı tarih yazarları bizim ordumuz hakkında bazı yalan yanlış yorumlarda bulunmuşlardır, örneğin Türkler cesur değil. Ordularında vahşi disiplin olmasa Türkler bir hiç vs. Dikkat ederseniz orklar Sauron'dan nefret ederler ama genede ona taparlar onun iradesi ve disipliniyle hareket ederler. Burada Tolkien'in  Avrupalı geçmişine ne kadar bağlı olduğunu görebiliriz. İşte size 2. bir açmaz. Biliyorum baya uç düşünceler ama bence gayet makul düşünceler.
Son olarak bu kitabın Orta Dünya ile sınırlandırılması bence hem güzel hem de kötü olmuş. Tadına doyum olmayan bir kitabın böyle bitmesi güzel ama neden daha da uzatılmadı? Keşke daha da detaylandırılsaydı.

Saygılarımla.



Çevrimdışı Cellox

  • **
  • 142
  • Rom: -8
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Yüzük Taşıyıcısı: Mordor’un gözünden savaş
« Yanıtla #46 : 20 Haziran 2011, 14:10:49 »
Tolkien'in konuyu devam ettirmemesinin sebebi okuyucunun kendi fikir dünyasında kitabın devamını hayal etmeye çalışacak olmasından olabilir. Yani olaylar o kadar ayrıntılı anlatılmışki (iyi ırklarınki) hikayeyi sonsuza kadar devam ettirebiliyorsun.
Ayrıca şu ork=türke biraz katılıyor, biraz katılmıyorum.

Spoiler: Göster
Tolkien o orkları Osmanlı'ya değilde kafkas türklerine benzetmiş olabilir. Tabi bu sadece bir düşünce. Çünkü bildiğiniz gibi Türkler kafkaslardan avrupaya girip kavimler göçü yaptırdı onlara. Ardından da oraya yerleştiler. Batu Han ve oğulları da sürekli seferler yaptı.
Hem onlar osmanlıya göre çok daha barbar bir halktı. Katı kuralları da vardı. Ayrıca fizikleri avrupalı insanlardan daha gelişmiş bi düzeydeydi. Birde at binicisi olduğumuzdan.
Katılmadığım yönü ise; bunların hepsi bi kenara, hiçbirşeyden etkilenmeme olasılığı da var tabi. Etkilenmiş olsa eminim daha fazla benzerlik olurdu. Ve muhtemelen etkilenmemiştir...
Ayrıca şu sanayi konusuna katılmıyorum. Orkların hepsi sanayileşme içinde değil zaten. Bazıları kötü ırk tarafına geçmiş.
Sanayi kullananlar kötü, doğayı koruyanlar iyi konusu biraz yanlış.


İyi Forumlar...

Çevrimdışı Lordmuti

  • ****
  • 1123
  • Rom: 35
  • Time is a drug. Too much of it kills you.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Yüzük Taşıyıcısı: Mordor’un gözünden savaş
« Yanıtla #47 : 20 Haziran 2011, 17:06:28 »
Cüceler nerede ve ne zaman köklemişler entleri? Hangi kaynakta geçiyorsa bu, yazımı hazırlarken hiç rastlamadım. Tabii eğer bir kaynakta geçiyorsa.

Ayrıca cücelerle elfler arasındaki husumetin en büyük sebebi Nauglamir için Thingol'un katledilmesi ve Bin Mağaralar'da yapılan savaştır. İşin ucunda Silmaril vardı yani. Oradan Nauglamir'i alıp ayrılan cüceleri Beren ve yeşil elfler yolda pusuya düşürdü. Kaçmaya çalışan cüceler ise Dolmed Dağı’nın eteklerindeki uzun yamaçlarda Ağaçların Çobanları tarafından Ered Lindon’a sürüldüler. Hiçbirinin oradan sağ çıkıp da evine sağ salim ulaşamadığı söylenir.

Yani ortada bir kökleme falan yok bildiğim kadarı ile.



İmparator olmayı canım kolay mı sandın?
Dünyaya kazık çaktım duyulsun adım.

Çevrimdışı Belirsiz

  • *
  • 7
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Yüzük Taşıyıcısı: Mordor’un gözünden savaş
« Yanıtla #48 : 03 Kasım 2011, 22:05:30 »
Benim de aklıma bu soru çok sık gelmiştir ; ya iyi bildiklerimiz kötüyse, kötü bildiklerimiz iyiyse. Kime göre neye göre iyi, kime göre neye göre kötü ? Sadece dış görünüşlerine bakarak orklara kötü diyoruz (niyetler bir yana).

Tolkien'in ırkçılığı hakkında şunları söylemek isterim ; Tolkien fark etmeden, bilinçsiz olarak ırkçılık yapmıştır. Onu da şöyle açıklayayım ; Bilindiği üzere Tolkien Yüzüklerin Efendisi ve diğer Orta Dünya kitaplarını (kısacası Orta Dünya'yı) hop diye kafasından uydurmamıştır, çoğu unsur eski Germen-Anglosakson ve İskandinav mitolojisinden esinlenilmiştir. Şimdi ne alakası var diyeceksiniz, şöyle ki Avrupalı kavimlerin çok eski zamanlardan beri Doğu kavimlerine karşı beslediği bir korku vardır. Zamanında Persler, Hunlar az korkutmamışlar onları. E tabiki bu korku da zamanla mitolojilerine yansımış, yani mitolojilerindeki kötü karakterler de bu korkudan dolayı genellikle Doğu insanlarından esinlenilmiş. Tolkien de Orta Dünya'yı bu mitolojiyi temel alarak yarattığı için ister istemez bu Doğu kavmi modeli onun eserlerine yansımıştır.

Benim görüşüm bu, Tolkien'in kasıtlı olarak ırkçı mesajlar gönderdiğine inanmıyorum.
Gece ne kadar karanlıksa,
Yıldızlar o kadar parlaktır...
[/b]

Çevrimdışı beerold

  • **
  • 173
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Yüzük Taşıyıcısı: Mordor’un gözünden savaş
« Yanıtla #49 : 04 Aralık 2011, 15:50:41 »
 Tolkien'in eserini yazdığı zamandaki şartlar göz önüne alındığında bazı unsurlar dikkat çekebilir ama Tolkien, eserine alegori denilmesininden hoşlanmadığını açıkca olmasa da belirtmiştir. Farklı bir açıdan yazılmış bir kitap olarak okunabilir diye düşünüyorum. Okur daha sonra yorumlarız.

Çevrimdışı ryuk

  • ***
  • 497
  • Rom: 25
  • ne değiştirebilir bir insanın doğasını?
    • Profili Görüntüle
Ynt: Son Yüzük Taşıyıcısı: Mordor'un gözünden savaş
« Yanıtla #50 : 21 Aralık 2011, 20:45:39 »
İhsan abi şu yönden düşünürsek gayet ilginç; Biliyorsunuz Orta Çağ Müslümanlar ve Osmanlı için altın çağ idi ancak Avrupalılar için Karanlık Çağ olarak adlandırılıyordu. Bilim ve kültür bakımından gelişen Müslüman toplumlar askeri alanda da yenilikler yapıp Avrupalılarla mücadele etmişti. Her ne kadar ilim sahibi ve yüksek olsakta Avrupalılar tarafından "Barbarlar" yaftasını yemiştik. Han tarihi kazananlar yazar ya bu eserde kaybedenlerin kendilerine göre olayı biçmesine benziyor. "Ya aslında biz daha iyiydik ama yenildik işte" mazeretini savunmak için bir şeyler uydurmaları gibi.
Benim de aklımdan tam olarak bunlar geçiyordu.

LOTR serisini sevmem bu kitabı da sevemeyeceğim anlamına gelmiyor. Hatta olaya bir de bu yönden bakmak güzel.
Fikirlerim için ölmeyi göze alamam çünkü yanılıyor olabilirim - Bertrand Russel

İyi bir fikir üretmek için, pek çok fikir bilmek gerekir:

* Yeni başlayanlar için FRP

* Fantastik edebiyata yeni başlayanlar ve bu türde ilerlemek isteyenler için

* Kılıçlar ve diğer eskiçağ silahları hakkında

* Dark Sun


* Distopya Korkuları

Daha fazlası için: Index