Bu tarz kitap kapakları okur profili oluşturmada çok önemli bir unsur.
Yahu çok zor değil bir sanat eseri olan kitabı, bir diğer sanat eseri olan illüstrasyonlarla süslemek. İlk baskı LOTR, İthaki basımı Zaman Çarkı, Hobbit arka kapak gibisi var mı piyasada? Ben hala göremiyorum o güzellikte kapaklar.
Varsa yoksa beyaz fon üzerine, bilindik fontlarla yazarın ismi ve kenar süsü gibi birkaç figür ile aldığı ödüllerin döşenmesi... Yahutta saniyelik üretimler ve mekanik çıktılar olan fotoğraflarla süslenen kapaklar.
Bunu bir rezalet olarak görüyorum ben. Eski kitapların koleksiyonculuğunu anlarım da, bu yeni kitap kapaklarının görsel olarak dergiden bir farkının kalmamış olması koleksiyon değerini de öldürüyor bence.
Öte yandan, bu ödüllerin yazılması normalde kitabı ve yazarını onore edebilen bir şey olurdu lakin, bizim çürümüş basım ve yayın endüstrimizde resmen yazara hakarettir bu. Aslında kabahatin tümü onların değil. Bizim okurun şekilcilik merakında. Zamanında Aşk kitabı pembe olduğu için, erkekler okusun diye siyah baskısının bile çıktığını düşünürsek...
En başta dediğim gibi bu tarz unsurlar edebiyat okur kitlesini şekillendirme ve yozlaştırmaya yönelik unsurlardır. Bir seçicilik ve kalite standardımız olmazsa bu gibi rezalet kapaklara ve bu kapakları hak eden rezalet kitapların basımına daha çok şahit oluruz.
Dahası bu rezalet kitaplar yanında rezalet bir kitleyi de getirir.
Bu konuda çok doluyum, bu nedenle böyle güzel bir kitabın başlığına patladım. Yeri gelmişken söyleyeyim dedim. Kurma kız harika bir kitap. Böyle bir kitabı böyle bir kapakla görmek ise sinir bozucu.