Kayıt Ol

300 Spartalı

Çevrimdışı Ireth~

  • ***
  • 482
  • Rom: 4
  • Cönk-ü Alem
    • Profili Görüntüle
300 Spartalı
« : 02 Şubat 2008, 12:58:44 »
  Filmin Hikayesi:
 Frank Miller'in grafik romanından uyarlanan "300" de MÖ 480 yılında ephorlar(Sparta'nın üst düzey sulh yargıçları) Leonidas'la beraber 300 kraliyet korumasını Thermopylae dağ geçidine, Pers'lerin yenilmez kralı Xerves'in ordusuna karşı geçidi savunmak için gönderilirler. Bir intihar görevi sayılabilecek bu savaşta  Sparta Kralı Leonidas ve adamları sayıları bir milyona yaklaşan Pers'liler ile ölesiye savaşmıştır. Pers'lilerin teslim çağrılarına yanıt vermeyerek geçidi efsanevi şekilde korumuştur.

 Bu savaş tüm Yunanistan'ın Persler'e karşı birlik olmasını sağlar ayrıca dünyada ilk demokrasinin kuruluşuna da yardımcı olacaktır.

 Bu hikaye ve Leonidas'ın yaşamı Frank Miller'ın 1998'de yayınlanan ''300'' isimli çizgi romanında çarpıcı şekilde ortaya konmuştur.Hikaye ayrıca Steven Pressfield'ın ''Ateş Geçidi'' (Gates of Fire) isimli romanında da anlatılmış ve bir çok övgü almıştır.

İşte bu efsanevi direniş ve üzerine yapılan yapıtlardan yola çıkılarak hazırlanan ''300 Spartalı filmi'' 2007 Mart ayında tüm dünyada gösterime girecektir


  Filmin Adı : 300 Spartalı

  Yönetmen : Zack Synder

  Senarist : Zack Snyder, Kurt Johnstad

  Oyuncular :

        Gerard Butler (Kral Leonidas)

        Lena Headey (Kraliçe Gorgo)

        Dominic West (Theron)

        David Wenham   (Dilios)

        Vincent Regan  (Yüzbaşı)

        Michael Fassbender  (Stelios)

        Tom Wisdom  (Astinos)

        Andrew Pleavin   (Daxos)

        Andrew Tiernan   (Ephialtes)

        Rodrigo Santoro  (Xerxes)

        Giovani Cimmino (Pleistarchos)

        .....     

  Müzik : Tyler Bates

  Filmin Türü : Tarihi, Macera, Savaş

  Yapımcı : Warner Bros

  Filmin çekildiği yerler : Montréal, Québec, Canada

  Yapım Yılı : 2006

  Yapılan Ülke : ABD

  Orjinal Dil : İngilizce

  Filmin Süresi : 117 dakika

  Resmi web sitesi : http://300themovie.warnerbros.com/

I. Leonidas
M.Ö. 480 yılında, ephor(tanrıların rahipleri)]lar Leonidas'la birlikte 300 kraliyet korumasını ve 700 müttefik askerini Thermopylae(Termofil) geçidine, geçidi Xerxes komutanlığındaki Pers ordusuna karşı korumak için göndermişlerdir. Günümüzdeki bir hikayeye göre, Leonidas çok az bir gücü yanında götürmüştür. Çünkü bile bile ölüme gittiğini düşünüyordur (bir kahin Sparta'nın kurtuluşunun sadece krallardan birinin ölümüyle gerçekleşeceğini söylemiştir). Aksine, görünüşe göre ephorlar bu plana Carneia festivali ve Yunan güçlerini Korint girişinde yoğunlaştırma politikaları nedenlerinden ötürü isteksiz bir şekilde destek çıkmışlardır.

Birkaç anekdot, Leonidas ve Spartalılar'ın eski çağlarda bile cesaretleriyle ünlü olduklarını gösterir. Savaşın ilk gününde, Xerxes Yunanlılar'a silahlarını bırakmalarını söylediğinde, Leonidas şöyle cevap vermişti: Molon Labe ("Gel de al"). Üçüncü gün ise, Leonidas adamlarına güzel bir kahvaltı etmelerini, çünkü akşam yemeğini Hades'te yiyeceklerini söyledi.

İlk iki gün boyunca Leonidas'ın adamları Persliler'in önden gelen saldırılarını durdurdular, fakat Malisli Ephialtes Pers generali Hydasnes'i dağ patikası üzerinden Yunanlılar'ın arkasına çıkartınca, Leonidas ordusunu ikiye böldü. Kendisi 300 Spartalı, 700 Thespiaeli ve 400 Thebesli asker ile geçitte kalmaya devam etti.

Belki de Hydarnes'in ordusunun çevresini sarmayı düşünüyordu: eğer öyle ise, bu hareketi başarısızlıkla sonuçlandı, ve az sayıdaki Yunan ordusu iki taraftan saldırılarak, teslim olan Thebesliler hariç, yok edildi. Bir başka teoriye göre Leonidas geri kalan ordusunu, Persliler'e karşı başka savaşlarda savaşabilmeleri için, evlerine geri gönderdi. Geride kalan askerler ise, Persli atlıların geri çekilen askerleri yok etmemesi için geçidi savunmaya devam etti.

Leonidas savaş sırasında öldürüldü ve Spartalılar ölü vücudunu alabilmek için çabaladılar. Ancak karşılarındaki ordunun sayıca büyüklüğüne bakılınca da anlaşıldığı gibi, kralın vücudu Persliler tarafından ele geçirildi. Herodot der ki, Leonidas'ın kafası Xerxes'in emriyle kesilmiş ve kalan vücudu da çarmıha gerilmiştir.

Leonidas onurlu bir şekilde, Spartalılar'a pek özgü olmayan feryatlarla ve yas tutularak gömülmüştür (Spartalılar normalde savaşta gerçekleşen ölümü en şanlı ölüm olarak görürlerdi ve üzüntülerini dışa vurmazlardı, fakat Delphi'deki kahin bu şekilde gömülmeyi, Sparta'yı korumak için Sparta kralının kaybı kehanetiyle birlikte emretmiştir). Aşağıdaki yazıtı içeren oymalı bir aslan anıtı, Leonidas'ın öldüğü yere, onun ve adamlarının kayıplarının anısına yapılmıştır:

Git, Spartalılar'a söyle, buradan geçen yabancı,

Burada, kanunlarına itaat eden bizler, yatıyoruz. –– Thermopylae'deki kitabe (Simonides'in şiiri)
Leonidas'ın stratejisini yargılayabilmek için yeterli bilgi olmasa da, onun kahramanlığı ve kendini adamışlığı günümüze kadar gelmiş ve Leonidas, kendi zamanının yanı sıra, zamanımızda da eşsiz bir yere sahip olmuştur.

Leonidas'ın yaşamı Frank Miller'ın 1998 yılında yayınladığı "300" adlı çizgi romanında çarpıcı bir şekilde anlatılmıştır.Miller Termofil'i "Sin City" adlı çizgi romanlarından uyarladığı filminde de "Dwight McCarthy" adlı karakter üzerinde Leonidas'a gönderme yaparak göstermiştir Hikaye ayrıca Steven Pressfield'ın Ateş Geçitleri adlı romanında da anlatılmıştır.Ayrıca 16 Mart 2007 tarihinde bu konuyla ilgili 300 Spartalı adlı bir film vizyona girmiştir.

["http://tr.wikipedia.org/wiki/I._Leonidas"'dan alındı]

Sparta

Isparta, Yunanistan'da M.Ö.II. bin yılın sonunda yaşanılan Dor istilanın hemen akabinde bugün Mora Yarımadası olarak adlandırılan Peleponnes Yarımadasında Dorlar tarafından kurulan şehir ve de şehir devleti (sözcüğün; sparta olarak kullanıldıgı da görülür). En güçlü rakibi Peleponnes ile Orta Yunanistan arasında bulunan Attika bölgesinde kurulmuş olan Atina kent devletiydi.İki devlet arasında Pers istilası yıllarında oluşturulan ittifak ilişkisi daha sonra Atina'nın bütün Helen dünyasını kendi çatısı altında birleştirmeyi arzulayan politikası neticesinde rekabete dönüştü.Bu rekabet sonucunda M.Ö. 431'de başlayıp aralıklar ile 27 yıl süren ve tarihe Peleponnes Savaşları olarak geçen bu savaşlar Yunan dünyasının Büyük İskender dönemine dek parçalı siyasal yapıda kalmasına yol açtı.



  Fragman
http://www.300spartali.net/300-film-fragman.html

  Filmin Türkçe Sitesi
http://www.300spartali.net















Çevrimdışı pleasant^^

  • ****
  • 1642
  • Rom: 12
  • bitch is back to the town.
    • Profili Görüntüle
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #1 : 02 Şubat 2008, 12:59:44 »
Cd'sini elde etmiş bulunmaktayım.En kısa sürede izleyeceğim film bayağı geciktik ama :P

so you ride yourselves over the fields and you make all your animal deals and your wise men don't know how it feels to be thick as a brick.

Çevrimdışı Ireth~

  • ***
  • 482
  • Rom: 4
  • Cönk-ü Alem
    • Profili Görüntüle
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #2 : 02 Şubat 2008, 13:03:15 »
Boşver yaa ben de dün akşam alıp izledim :D Geç olsun güç olmasın

Çevrimdışı Hezarfen

  • **
  • 389
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #3 : 02 Şubat 2008, 13:28:34 »
Çekimleri berbat olan bir filmdir..Türkçe dublajından soonra "acaba dublajdamı sorun var" diyerek ingilzice izlediğim ve haal kırıklığına uğradığım film..Babamın anlatıtğına göre; bütün film bi sahnede çekilmiş
rüya görmek nasıl bir anlıksa hayalde öyle bir anlıktır. rüyadan uyanmak nasıl bir şeyse hayal kurarken rahatsız edilmek öyle birşeydir.. Rüya nasıl gün içindeki düşünce yorgunluğunu zihinden atmanın yoluysa .. hayal de o düşüncelerin çöplüğe dönmesini engelleyen araçtır..  ~hezarfen

Çevrimdışı Herr Mannelig

  • ****
  • 924
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #4 : 07 Şubat 2008, 11:21:05 »
Yaşanmış, tarihi bir olayı isimlerine kadar aynı tutupta olayları çarpıtarak, fantastikleştirerek anlatan bir film. Ne var ki çok hoşuma gitti; full aksiyon filmlerini sevmezdim oysa ki. Savaş sahneler, replikler hepsi birbirinden bombaydı. "Tonight; we'll dine in heeeaaalllhh!" :D
Contraataques muy rabiosos, deberemos resistir; Ay Carmela!



Çevrimdışı Lucilla Clarté

  • ****
  • 935
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #5 : 28 Mayıs 2008, 20:13:30 »
Pöf böyle filmleri seviyorum ya onur korumak için yapılan savaşlar.. O gururla ölmek ve öyle tarihe geçmek.. =P Güzel filmdi bea.(=

Çevrimdışı Huor Eärfalas

  • ***
  • 620
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #6 : 29 Mayıs 2008, 19:28:37 »
OnLara hiçbirşey vermeyen ama herşeylerini alın!!
Dondurucu kıştan ve o kurttan tam 30 sene geçti!!

Repliklerini çok beğendiğim aşırı teknoloji kullanılmış bir film arşivimde vardır ama o kanların havada kuş misali süzülerek yere düşmesini gördüğümde biraz soğumuştum çok saçma geldi :)

Çevrimdışı PhoenixMan

  • ****
  • 919
  • Rom: 5
    • Profili Görüntüle
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #7 : 30 Mayıs 2008, 13:27:54 »
beni Gladiator gibi her konuda etkileyemeyi başarmış bir filmdir ama gladiatorden sonra geliyor... sonu çok muhteşemdi bence... tavsiye ederim... ;)

Çevrimdışı Darkness

  • ***
  • 608
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #8 : 30 Mayıs 2008, 19:00:14 »
her yenı gun avrupanın jan darc ı yuvarlak masa sovalyelrını spartalılarını amerikanların vıetnam ve ırak afganıstan  cın ve japonların hero ve dıger mıtojık kahramanlarını evırıp cevırıp ızlemkten nefret edıyorum

 bu fılmler ve olaylar bız genclerı daha ve fazlasıyla yabanlaştırıyor

Aslında para teknoljı ne dersenız dıyın hepsı mevcut olmasına ragmen hala pıyasada ve gecmıs yıllardakı ucuk kacık mahalle fılmlerıyle yetınıyoruz ve aslında tarıhımızle gecmısımızle mıllı benlıgımızle ucuz ısler sonucunda acıkcası alay edıyoruz

Ustune ustluk bu topraklar ınsan oglunun en cok ayak bastagı yerler kulturel zengınlıgımız ve efsanelerımızle  aslında hem gecmısımızı daha ıyı anlayabılrız

Şimdi bır suru uygarlık var ve yakından arastırsanız senaryolastırlack 1000ler hıkayelerımız ve efsanelerımız var

mesala yakın tarıhden baslarsam ve sırayla aklıma gelenlerı yazarsam
kurtulus canakkele hıcaz sarıkamıs  malazgırt pasınler kosova dandanakan caldıran rıdanıye ankara nıgbolu  mohaç meydan savaşları  ıstanbulun fethı preveze mısır; hotın seferı talas savası  ve tarıhımıze sıgmayan  bır suru savaslar seferler antlşmalar efsaneler mıtolojıler ama bu konuda sınema dunyasında oralı bıle olan yok ve sımdıye kadar sadece ve sadece 1 fılm var işte bu dedgım
oda satır aralarında ve sonlarında kaldı 120 ayrıntılar lınkte

http://www.kayiprihtim.org/forum/sinema/1297/0/

 umut edıyorumkı gercekten yakın zamanda tarıhımızı mıllı benlıgımızı bıze ve tum ınsanlıga anltacak fılmler ve calışmalr yapılır






 

Çevrimdışı Herr Mannelig

  • ****
  • 924
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #9 : 30 Mayıs 2008, 21:42:03 »
Spartalılar, Romalılar olmasaydı dünyanın kaderi değişirdi; çok övündüğümüz o tarihimiz bambaşka olurdu belki. İnsanlar milliyetçilik adlı o at gözlüğünü çıkarıp olaylara farklı açılardan bakmayı öğrenebilecek mi acaba merak etmekteyim.

Herşey bir yana; bu bir film. Didaktik bir yapıt da değil üstelik. Katıksız bir aksiyon, bir savaş. Yani bu tarz filmleri izlerken amaç eğlenmektir. Türkleri değil de Spartalıları anlatıyor diye eğlenmeyecek miyiz yani? Spartılaların savaşını izlemek yabancılaştırıyor mu insanı? Bu kadar kolay etkilenen bir insan var mı ki, o insanın vay haline...
Contraataques muy rabiosos, deberemos resistir; Ay Carmela!



Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #10 : 12 Ekim 2008, 17:00:39 »
Bu filmi dün izleyebildim. Ve gerçekten bunca zaman izlemediğim için pişmanım. Şimdiye kadar izlediğim -tüm- filmler arasında görsel açıdan en başarılısı diyebilirim. CGI animasyonu denilen şeyin hastası oldum, zira görüntüler o kadar net ve görsel şölen tadındaydı ki sırf bu yüzden izlenmelidir derim.

Kurgu konusunda rahatsız olduğum noktalar oldu tabii. Zira tüm Asya'yı resmen canavar ilan etmişler. Ki ben Persler'i oldukça severdim tarih sahnesinde oynadıkları roller yüzünden. Bunları bir yana bırakırsak, her ne olursa olsun etkilendiğimi gizleyemem. Özellikle son kısımda tüylerim diken diken oldu. Nefesimi tuttuğumu film bittiğinde fark ettim ve itiraf ediyorum ki böyle bir keyfi oldukça uzun süredir tatmamıştım. Filmden kareler ve çarpıcı replikler hala durup durup aklıma geliyor.

Tekrar tekrar izlenesi, koleksiyonluk bir film.

Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #11 : 12 Ekim 2008, 17:39:31 »
Eğer görsel olarak bunun beğendiysen sana Sweeney Todd'u öneririm. Ona da bayılacaksın eminim :)
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı DarLy OpuS

  • ********
  • 2766
  • Rom: 35
  • Dansımız Marşandiz
    • Profili Görüntüle
    • Uykusuzluk Kulesi
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #12 : 12 Ekim 2008, 17:49:19 »
Eğer görsel olarak bunun beğendiysen sana Sweeney Todd'u öneririm. Ona da bayılacaksın eminim :)

Evet o filmi de arıyorum uzun zamandır. :)

Çevrimdışı FaLLeN

  • **
  • 119
  • Rom: 2
    • Profili Görüntüle
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #13 : 13 Ekim 2008, 10:09:30 »
Sevmedim. Gereksiz bir şekilce vahşet, kıyım, kan var, savaş filmi olabilir ama bence bu kadar "gereksizlik" kavramını bana bir kez daha hatırlatıyor. Ayrıca görsellik güzel ama gerçekçilik yok gibi, sanki bilgisayar oyunlarını açtığımızda başta çıkan kısa filmleri izliyorum gibi hissettim kendimi. Ve son olarak bana duygudan uzak, sadece "Bakın film teknolojisinde bu kadar ileri geldik," mantığıyla yapılmış bir film gibi geldi, evet savaş ile ilgili fikirler, felsefeler, duygular var ama beni hiç de etkilemedi ve sanki "hiç yokmuş" izlenimi uyandırdı. Kısacası pek sevmedim. 10 üzerinden 5

Çevrimdışı Ireth~

  • ***
  • 482
  • Rom: 4
  • Cönk-ü Alem
    • Profili Görüntüle
Ynt: 300 Spartalı
« Yanıtla #14 : 13 Aralık 2008, 16:05:14 »
Eğer görsel olarak bunun beğendiysen sana Sweeney Todd'u öneririm. Ona da bayılacaksın eminim :)

Konu dağılmasın ama Sweeney Todd bi Broadway müzikali resmen.. Güzeldi ama 300 Spartalıya hiç benzemiyordu =))