Kayıt Ol

Westeros

Çevrimdışı Legend

  • ***
  • 590
  • Rom: 18
  • I write because your wrong
    • Profili Görüntüle
Westeros
« : 06 Ekim 2012, 19:47:27 »
Westeros, Buz ve Ateşin şarkısı dünyasında bilinen üç ana karadan biridir. Topraklarının çoğu Yedi Krallık tarafından kaplanmıştır. Westeros’un dünyayı paylaştığı diğer kıtalar Dar Deniz’in karşısında Doğuya doğru uçsuz bucaksız uzayan Essos ve Yaz Denizi’nin ötesinde Güney-Doğu’da bulunan Sothoryos’dur.



Westeros, Uzun ve nispeten dar bir kıtadır. Güneyde Dorne’dan başlayarak en kuzeyde aşırı soğuktan ve saldırgan yerli halk olan “Yabani”lerden dolayı hala büyük çoğunlu keşfedilmemiş olan Daimi Kış Toprakları’na kadar uzanır.

Westeros haritalarında veya kitapların kendisinde hiçbir ölçek yoktur fakat GRRM, Duvar’ın 300 Mil uzunluğunda olduğunu söylemiştir. Bu bilgiden yola çıkılarak Westeros’un en kuzeyden en güneye 3000 mil uzunluğununda olduğu ve en doğudan en batıya 900 Mil genişliğinde olduğu belirlenmiştir.

Westeros iklimi bölgeden bölgeye değişkenlik gösterir. En güneyde kurak çöl iklimi hakimken,  kuzeyde soğuk ve sert kışlar etkisini gösterir. En kuzey, Daimi kış toprakları ise bir buz çölünden ibarettir.
Westeros ve Essos’un ikiside aşırı uzun mevsimler yaşar. Bu mevsimler en az bir-iki yıl sürer. Maester’lar sıcaklık ve günlerin uzunluğu hakkında bilgi sahibi olmak ve ekinlerin ne zaman ekilmesi , ne zaman toplanacağı ve ne kadar yiyeceğin depolanacağı hakkında tavsiye vermek amacıyla mevsimlerin uzunluğunu öngörmeye çalışmıştır. Buna istinaden mevsimlerin rastgele doğası sebebiyle güvenilir hiçbir veri yoktur.

Topoğrafik harita. (ayrıntılı)
Spoiler: Göster


Siyasi harita.
Spoiler: Göster


Çevrimdışı Legend

  • ***
  • 590
  • Rom: 18
  • I write because your wrong
    • Profili Görüntüle
Westeros'un Bölgeleri 1- Duvar'ın Ötesi
« Yanıtla #1 : 06 Ekim 2012, 19:48:20 »
Spoiler: Göster


Duvarın Ötesi, Westeros’un en kuzeydeki bölgesine verilen isimdir.  Duvarın kuzeyindeki alanı kapsar.

Duvarın Ötesindeki topraklar esasen yabani ve keşfedilmemiştir. İklimi keskin ve sert bir kutup iklimidir. Duvarın yakın kuzeyi olan bölge engin bir tayga ormanı olan Duvardan başlayıp Thenn’in en ücra topraklarına kadar uzanan Uğursuz Orman’ı içine alır. Bölgede gerçek yollar olmasada Kolcu yolları denilen, patikalardan ve eski dere yataklarından oluşan Gece gözcüleri ve Yabanıllar tarafından kullanılan yollar vardır.

Orman, Doğu kıyısından, Donuk Dişler olarak bilinen dağ sırasına kadar genişler. Donuk dişler ise bilmeyen bir mesafede uzar ve tamamen barınılamazdır.  Buna rağmen Donuk Dişlerin, volkanik ativite tarafından ısıtılan gizli vadileri olduğu ve bunların aslın duvarın ötesindeki en yaşanabilir yer olduğu ve oralarda büyük miktarda özgür halk yerleşimi olduğu söylenmektedir.

Donuk Dişler’in güneybatısıyla deniz arasında bulunan ince bölgeye donuk kıyı denir. Ve şu ana kadar kurulmuş tek özgür halk şehri olan Hardhome’un harabelerini barındırmaktadır. Bunların hepsisini ötesinde ise Daimi Kış Toprakları vardır. Ötekilerin bu toprakların derinliklerinden geldikleri söylenmektedir.

Bu topraklarda yaşayan insanlar kendilerine Özgür Halk derken Yedi Krallık insanları tarafından Yabanıllar olarak isimlendirilmişlerdir. Bu topraklar yıl boyuncu çok sopuk olmasına rapmen burada yaşayan insanların sayısı şaşırtıcıdır. Hem küçük köylere dağılmışlardır hem de Thenn, Donuk Dişin Vadileri, Uğursuz Orman’ın uzak kıyıları gibi yerlerde toplu olarak yaşamaktadırlar.

Çevrimdışı Legend

  • ***
  • 590
  • Rom: 18
  • I write because your wrong
    • Profili Görüntüle
Westeros'un Bölgeleri 2- Kuzey
« Yanıtla #2 : 08 Ekim 2012, 22:03:49 »
Spoiler: Göster


Kuzey, Westeros’un ve Yedi Krallık’ın  temel bölgelerinden biridir. İlk Adamlar’ın kuzeye ilk yerleşmesi ile Fetih Savaşı arasında ki sürede ise bağımsız bir krallıktır. Bölge Duvar’ın güneyi ile Boyun’un kuzeyi arasındaki bütün alanı kapsar.

Kuzey bin yıllarca Winterfell’in Stark’ları tarafından yönetilmiştir. Bölgenin diğer önemli evleri ise; Bolton,Umber,Karstark ve Manderly haneleridir. Kuzeyde doğan piçlere “Kar” adı verilir.

Kuzey, yüzölçümü olarak çok büyüktür; yedi krallığın en büyüğü; nerdeyse diğer altı bölgenin toplamı kadar büyüktür. Fakat bölge seyrek nüfusludur , engin çorak arazilere, ormanlara, karlı dağlara sahiptir ve küçük küçük köylere ayrılmıştır.

Kuzeyin iki ana bariyeri vardır. Birincisi, Gece Gözcüleri’nin evi olan kuzeydeki Duvar’dır. Krallığın kuzey sınırını Duvarın Ötesi’nden gelecek Yabanıl tehdidine karşı korur. İkincisi ise geçilemez bataklıklarıyla Boyun’dur. Alanın darlığı ve zeminin zorluğu onu doğal bir sınır haline getirir. Karşıya geçilebilecek tek geçitin üzerinde ise kuvvetli hisar Moat Cailin vardır. Kuzeyi işgalden korur. Kuzey’in Krallarının güneyden gelen sayısız işgal girişimine dayanması da işte Boyun ve Moat Cailin’in verdiği güçtendir.

Kuzey halkının nedretse tamamının soyu İlk Adamlar’dan gelmektedir. Güçlü, kuvvetli ve zor koşullara karşı dayanıklı insanlardır ve güneyin rahatlığını küçümserler.  Yedilere inanan Beyaz Liman’lı Manderly Hanesi gibi istisnalar olsada neredeyse tüm halk ve haneler Eski Tanrılara inanır ve birer weirwood ağacı bulundururlar.

Kuzeyde yazın bile kar yağar. Kuzey en fazla uzun kışlardan etkilenir. Kar 25 M’ye kadar çıkar ve yağışlar çok serttir. Kış boyunca hiçbir sıcak su kaynakları bulunan Winterfell ve Volkanik bir sahada kurulan Dreadfort gibi özel yerler dışında şey yetiştirilemez ve binlerce insan açlıktan ve hastalıktan ölür.

Çevrimdışı Legend

  • ***
  • 590
  • Rom: 18
  • I write because your wrong
    • Profili Görüntüle
Westeros'un Bölgeleri 3- Demir Adalar
« Yanıtla #3 : 09 Ekim 2012, 23:43:58 »


Demir Adalar, Westeros’un batısında, Demir Adam’ın Koyu’a dağılmış 7 adadan oluşan adalar topluluğudur. Önceden bağımsız bir krallık olup, Fetih Savaşı’yla beraber Westeros’un bir bölgesi olmuştur.

Demir Adalar, ateşli bir halk olan Demir Adamların vatanıdır ve şu an Pyke’lı Greyjoy Hanesi tarafından yönetilir. Demir Adalar, Yedi Krallık içindeki en küçük ve en az nüfuslu bölgedir.

Kabaca Nehir Toprakları’nın batısında, Batı Toprakları’nın kuzey-batısında, Kuzey’in güneyindedir. Adaların isimleri Pyke, Büyük Wyk, Eski Wyk, Blacktyde, Harlaw, Satcliffe ve Orkmont’tur.
 
Bu zorlu adaların yerlilerine Westeros’ta Demir Adamlar denirken, onlar kendilerine Demir Doğumlular derler. Demir Adamlar, kuvvetli deniz adamlarıdır. Özgürlüğüne düşkün, ateşli ve bazen de zalim bir halktır. Ana kara’nın rahat, yeşil yollarına hiçbir sevgi beslemeksizin zorlu topraklarda yaşamaktadırlar. Yedi İnancı’nın ve Eski Tanrılar’ın Demir Adalar’da çok az takipçisi vardır. Kendi doğal tanrıları Boğulmuş Tanrı’ya inanırlar.

Adalar kayalık ve küçüktür, kayalı topraklara neredeyse hiçbir şey ekilemez ve hayvanların yokluğu halkın işini hiç kolaylaştırmaz. Madenleri Batı Toprakları gibi değerli değildir. Sadece demir çıkartabilirler. Bu koşullarda Demir Adamlar’ın neden korsan insanlar olduğunu anlamak çok zor değildir.

Çevrimdışı Legend

  • ***
  • 590
  • Rom: 18
  • I write because your wrong
    • Profili Görüntüle
Westeros'un Bölgeleri 4- Vadi
« Yanıtla #4 : 10 Ekim 2012, 21:02:42 »
Spoiler: Göster


Arryn Vadisi veya bilinen adıyla sadece Vadi, Westeros’un temel bölgelerinden biridir. Ve fetih savaşından önce Dağ ve Vadi Krallığı adıyla bağımsız bir krallıktır.
 
Vadi, Kartal Yuvası’ndan Arryn’ler tarafından yönetilir. Bölgenin diğer kaydadeğer haneleri; Hunter,Corbray,Redfort ve Royce haneleridir. Vadi’de doğan piçlere Taş soyadı verilir.

Vadi, Westeros’un Doğu Kıyısında bulunmaktadır. Durgun, verimli topraklara ve yavaş akan ırmaklara ve yüzlerce küçük göle sahiptir ve büyük oranda geçilmez dağ dizisi tarafından korunmaktadır.

Vadi, Westeros’un geri kalanından biraz izoledir. Vadi’nin sert kışları yüzünden sadece yaz zamanında dağlardan geçilebilir. O zaman bile asi Dağ Klanları bu yolculuğu çok tehlikeli hale getirmektedir. Vadi’ye Nehir Toprakları ile Kartal Yuvası’nı bağlayan Yüksek Yol’dan ulaşılabilir ve o yolda Kanlı Kapı tarafından korunur.

Vadi’nin sınırları kuzeyde Isırık’ı, güneyde Yengeç Körfezi’ni, batı’da Ay Dağları’nı ve doğu’da Dar Deniz’i içerir.
Vadi kendi içinde ayrı bölgelerin topluluğudur. Arryn Vadisi’nin kendisi, Ay Dağları, Parmaklar, Üç Kız Kardeşler, Paps ve Pebble Adaları ve Gulltown yarımadası bu bölgeleri oluşturur.

Vadi’nin halkı veya sıkça kullanılan Vadi Adamlar; Yedi İnancına sahip, onurlu ve dürüst savaşçılardır. Bazi Vadi Adamlar Eyrie’nin otoritesini kabul etmezler ve kendi kullarına göre yaşarlar. Bunlar yağmacı ve barbar dağ klanlarıdır.

Buğday,Arpa,Mısır Vadi’de yetişir. Yüksek Bahçe’de bile bulunamayacak kadar büyük ve tatlı balkabaklarına sahiptir.  Waxley Hanesi pahalı baharatlardan kokulu mumlar üretmesiyle tanınır.

Çevrimdışı Legend

  • ***
  • 590
  • Rom: 18
  • I write because your wrong
    • Profili Görüntüle
Westeros'un Bölgeleri 5- Nehir Toprakları
« Yanıtla #5 : 13 Ekim 2012, 22:18:56 »
Spoiler: Göster


Nehir Toprakları, Westeros kıtasının merkezi bölgesidir. Trident’in çatalları arasındaki verimli bölgelerden oluşur. Kıtadaki merkezi konumundan doluyu sık sık bir savaş alanı haline gelir.

Nehir toprakları son üç yüz yıldır –ta ki Beş Kralın Savaşı’nda ki yenilgilerine kadar- Nehirova’lı Tully Hanesi tarafından yönetiliyordu. Şu an Nehirova, İkizler’den Frey Hanesi tarafından ele geçirilmiştir fakat Petyr Baelish –Harrenhal Kalesi’nin efendisi olarak- Nehir Toprakları’nın yüce lordu ilan edilmiştir.

Nehir Toprakları, düzlükleri, ormanları, tepeleri ve sonu gelmez nehirleri olan bir bölgeyi kapsar. Bölge en kuzeyde Boyun’un bataklıklarına (Yeşil Çatal’ın kaynağı) kadar uzar. Doğuda Kral Yoluna, güneyde Karasu’ya, batıda Demir Adam’ın Koyu’na ve Batı Toprakları’nın tepelerine kadar uzanır.

Nehir Toprakları’nın kolayca savunabilinecek tek tarafı Kuzey’dir. Fakat Batı’da ve Doğu’da bulunan dağlar Nehir Toprakları’nı Batı Toprakları’ndan ve Vadi’den net bir şekilde ayırmaktadır. Batı’da ağır korunan Altın Diş kalesi Nehir Toprakları’na girişi korumaktadır fakat kalenin kendisi Batı Toprakları’na aittir.

Nehir Toprak büyük bir şehir içermez fakat Fairmarket, Lord Harroway’ın Şehri, Tuzçukuru, Bakire Havuzu ve Taşlı Sept gibi nüfuslu şehirler içerir. Ana kaleleri; Nehirova, Harrenhal, Deniz Gözcüsü, Taş Çit, İkizler’dir. Eklemeye değecek bir yerde Eski Taşlar kalesinin harabeleridir, bu kale uzun yıllar boyunca Nehir Toprakları Kralların kalesi olmuştur. Tanrı’nın gözü ve Yüzler Adası’da önemli yerlerdir.

Nehir toprakları zengin, bereketli ve nüfuslu bir bölgedir. Nehir Adamları denilen Nehir Toprakları halkı güçlü savaşçıların, barışçıl balıkçıların ve dindar köy halkının bir karışımıdır. Bu bölgede doğan piçlere Nehir soyadı verilir.

Bölgenin içinden akan ırmaklar taşımacılık ve ticaret amacıyla da kullanılır. Barış zamanında balıkçı tekneleri, tahıl mavnaları ve ticaret gemileri nehirlerde bulunur. Köylüler ellerinde ki tahılı ve diğer malları satmak için nehire taşırlar. Yetişen küçük ekşi üzümlerden şarapta yapılabilir.

Çevrimdışı Legend

  • ***
  • 590
  • Rom: 18
  • I write because your wrong
    • Profili Görüntüle
Westeros'un Bölgeleri 6- Batı Toprakları
« Yanıtla #6 : 14 Ekim 2012, 00:19:32 »
Spoiler: Göster


Batı Toprakları, Westeros kıtasının batısında bulunan bir bölgedir. Lannister Hanesi tarafından yönetilir. Targaryen Fetihi’nden önce Kaya Krallığı olarak bilinirdi. Bu bölgede doğan piçlere Tepe soyadı verilir.

Batı Toprakları’nın büyük bir parçası tepeler ve dağlardan oluşur. Sınırları doğuda Altın Diş Kalesine, güneyde  Menzil ile arasında bir sınır oluşturan Altın Yol’a, batıda Günbatımı Denizi’ne, kuzeyde Demir Adam’ın Koyu’na uzanır.  Tepeler ve dağlar Nehir Toprakları arasında ki doğu sınırını çok rahat savunulabilir yapar. Nehir Topraklarına ana geçiş yolu olan Nehir Yolu da Altın Diş kalesi tarafından korunmaktadır.

Güneyde ise ana giriş sahil yoludur. Geçişe Kırmızı Çatal’dan daha uygundur fakat Crakehall’ın ormanları Batılılara iyi bir savunma hattı verir. Bunlara rağmen bu topraklar denizden gelecek bir saldırıya karşı korunaksızdırlar ve sahilin düzlüğü bölgenin kolayca işgal edilmesine izin verir.

Batı Toprakları diyarın en büyük, en nüfuslu ya da en bereketli toprakları değildir fakat kesinlikle en zengin olanıdır. Tepeler ve kayalıklardan oluşan bölge, inanılmaz bir saf altın ve gümüş rezervine sahiptir. Casterly Kayası, Altın Diş, Castamere, Derin Nunn, ve tepelerinde altın madenleri olduğu bilinmektedir fakat madenlerde veya başka endüstrilerde çalışan işçi sayısı bilinmemektedir.

Lannis Limanı ve Güzel Ada’da ise biraz balıkçılık vardır.

Çevrimdışı Legend

  • ***
  • 590
  • Rom: 18
  • I write because your wrong
    • Profili Görüntüle
Westeros'un Bölgeleri 7- Menzil
« Yanıtla #7 : 14 Ekim 2012, 21:10:15 »
Spoiler: Göster


Menzil, Westeros’un temel bölgelerinden biridir ve Fetih Savaşından önce Menzil Krallığı adıyla ağımsız bir krallıktı. Menzil, Yüksekbahçe’li Tyrell Hanesi tarafından yönetilir. Westeros’un en büyük bölgelerinden biridir ve en verimli ve en kalabalık bölgesidir.  Menzil’de doğan piçlere Çiçek soyadı verilir.

Menzil, Westeros’ta  Şövalyeliğin merkezi olarak düşünülmüştür. Bölge zaten şövalyeliğe en çok değer verilen ve rağbet gösterilen yerdir. Ayrıca en çok turnuva düzenlenen bölgede Menzil’dir.

Menzil, Westeros’un en verimli bölgesidir ve sayısız iyi nüfuslu köy ve şehri kapsar. Sınırları batıda Günbatımı Denizi’ne, güneyde ve doğuda Dorne’un Kızıl Dağları’na, Batı Toprakları’nın tepelerine kuzeybatıda, Karasu Nehri’ne de kuzeydoğu da uzanır. Ayrıca Kalkan Adaları ve Arbor gibi birkaç ada da içermektedir.

Bölgeden iki ana yol geçer; Birincisi,Menzil’i Taç Topraklarına ve Batı Topraklarına bağlayan Gül Yolu; İkincisi ise Yüksekbahçe’yi, Lannis Limanı’na bağlayan Okyanus Yolu’dur.

Bölgenin en önemli yerleri; Tyrell Hanesi’nin kalesi ve oturağı olan ve bölgesel gücün merkezi olan Yüksekbahçe, Reach’in en önemli şehri olan ve Westeros’un en eski şehri olan, Maester’ların yetiştiği Citadel’in bulunduğu, Yedi İnancı’nın önceki merkezi olan Oldtown ve bir market şehri olan Ashford’dur.

Menzil, Yedi Krallığın en zengin ikinci bölgesidir. -  Birincisi Batı Toprakları’dır. - Fakat  en verimli bölgesidir. Ürettikleri içinde kavunlar, alev erikleri, şeftaliler, elmalar ve üzümler bulunmaktadır. Arbor'da en kaliteli şarapların yapıldığı söylenmektedir, kuru meyve tadında ki kırmızı şaraptan, yüksek kalteli altın şaraplara kadar bir çok şarap üretilmektedir. Ayrıca eski şehirde yapılan ahşap arplar da çok rağbet görmektedir.

Çevrimdışı Legend

  • ***
  • 590
  • Rom: 18
  • I write because your wrong
    • Profili Görüntüle
Westeros'un Bölgeleri 8- Fırtına Toprakları
« Yanıtla #8 : 14 Ekim 2012, 21:42:06 »
Spoiler: Göster


Fırtına Toprakları Yedi Krallığın temel bölgelerinden biridir. Fetih Savaşı esnasında son Fırtına Kralı katledilene kadar aynı isimde bağımsız bir krallıktı. Fırtına Toprakları, Fırtına Burnu’ndan Baratheon Hanesi tarafından yönetilir. Bu bölgede doğan piçlere Fırtına soyadı verilir.

Fırtına Toprakları, Kral’ın Şehri’nin güneyinde kalır, batısında Menzil, güneyinde Dorne Denizi, doğusunda Gemikıran Körfezi bulunur. Westeros’un en küçük bölgelerinden biri olan bu bölge, zorlu dağlardan kayalık sahillerden ve Yağmur Ormanı ve Kral’ın Ormanı ‘nı da içeren yeşil ormanlardan oluşur.

Tarth ve Estermont gibi birkaç ada da Fırtına Toprakları’nın bir parçasıdır. Dar Deniz’in karşısından gelen gemiler -  Gemikıran Körfezi’nden ve onun fırtınalarından kaçınarak – Fırtına Topraklarının inanılmaz mavi ve berrak olan denizinden ilerlerler.  Tarth’ın etrafındaki sular maviliği ve berraklığıyla meşhurdur. Bu yüzden Tarth’a, Safir Adası’da denir.

Fırtına Toprakları’nın önemli yerleri; Eskiden Fırtına Krallarına ev sahipliği yapmış şimdi ise Baratheon Hanesi’nin oturağı olan Fırtına Burnu kalesi, Yağmur Ormanı ve Dorne Sınırları’dır.

Çevrimdışı Legend

  • ***
  • 590
  • Rom: 18
  • I write because your wrong
    • Profili Görüntüle
Westeros'un Bölgeleri 9- Taç Toprakları
« Yanıtla #9 : 15 Ekim 2012, 19:37:37 »
Spoiler: Göster


Taç Toprakları, Westeros kıtasında bir bölgedir. Asla serbest bir ülke olamamıştır onun yerine  Nehir Toprakları, Fırtına Toprakları ve diğer bölgelerin almak için çekiştiği bir bölge olmuştur. Fatih Aegon işgali sırasında ilk buraya ayak basmış ve burası Westeros’u fethetmesinde önemli bir basamak taşı olmuştur.

Taç Toprakları direkt olarak Demir Taht’ın sahibi tarafından yönetilir. Kral’ın Şehri ve etrafında ki toprakları çevreler. Bu topraklara Rosby Şehri, Kral’ın Ormanı ve Ejderha Kayası dahildir.Vadi’nin güneyinde, Nehir Toprakları’nın güneydoğusunda, Batı topraklarının doğusunda ve Menzil’le Fırtına Toprakları’nın kuzeyinde kalır.

Taç Topraklarında piçlere Su soyadı verilir.