Cumartesi günü gece yarısı bitirdim kitabı. O zaman
spoiler içermeyen yorumum gelsin.
Öncelikle sayfa sayısı olarak serinin en kısasıydı: 408 sayfa. O nedenle "biraz daha!" diyerek bitirdim kitabı. Diğer kitaplara göre erken ayrıldık. Tadı damağımda kaldı.
Şimdi,
1. kitapta Aydınlık'ı gördük. 2. kitapta Karanlık'ı gördük. 3. kitapta (o efsane kitap) Alacakaranlık'ın ve Diğer olmanın gerçek özünü gördük. 4 bize ne anlatacaktı peki? Eh, Aydınlık ve Karanlık'ın, Gece ile Gündüz Nöbeti'nin amaçlarının aynı olduğu bir kitap bu.
Kitap 3 öyküden oluşuyor. Her öykünün adının başında bir "Ortak..." geçiyor. Olaylar fena karışmış durumda ve mutlulukla söyleyebilirim ki, ters köşe etmekte yine çok başarılı.
Şimdi gelelim beni üzen kısma.
Arkadaşlar, Yerdeniz Serisi'nin "tamamını" okuduysanız bu eserin sonunun hiç de özgün olmadığını göreceksiniz. Son Nöbet'te Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi ve Yerdeniz ismen anılıyor. O nedenle Lukyanenko'nun tesadüf eseri Le Guin ile aynı şeyi yaptığını düşünmüyorum. Ama Le Guin'in Yerdeniz boyunca beni en şoke eden, en hayran bırakan etmenini Lukyanenko onun kadar başarılı olmayan bir biçimde Son Nöbet'in sonunda uygulamış. Doğrudan doğruya aynı fikri almış. Esinlenme falan değil bu.
Açıkça söyleyebilirim ki, bu fikri uygulamada Lukyanenko Le Guin'nden epey bir geride kalmış. Ama siz Yerdeniz'i hiç okumadıysanız ya da tüm kitaplarını bitirmediyseniz bu son sizi tatmin edebilir. Yine de içim kan ağlayarak tekrar ediyorum, bu benim zayıf bulduğum ve yazarın orijinal bir fikri olmayan bir sondu.
Gelelim işin garip kısmına.
Normalde seri Son Nöbet ile bitiyor ve tam 8 sene sonra yazar seriye devam ediyor ya hani, Son Nöbet'in bitişi bir nihai son değil. Hani devam edilse edilir bir son. Öyle de olmuş (ne mutlu!)
Son Nöbet, okuduğum için çok mutlu olduğum bir kitap oldu. Nihayet okudum. Her kitabında olduğu gibi yine biter bitmez akşamında kitapla ilgili rüyamı da gördüm. İçim rahat

Ama Alacakaranlık Nöbeti bir çıt bu kitaptan daha iyiydi. Son Nöbet kötü demek değil bu kesinlikle. Seriyi kendi içinde kıyaslıyorum sadece.
O zaman ne diyoruz?
5. kitap Yeni Nöbet ne zaman geliyor? Evet? Efendim? Pegasus? Dur, kaçma! Sana diyorum Pegasus, Alacakaranlık'ı terk et, tutuklusun!