Öncelikle selamlar. Henüz ilk mesajım ama çok iddialı bir ismi ön plana çıkarmak istedim. Forumda duymayanlar ya da bu çok önemli bilim-kurgu yazarını unutanlar olmuş -ki arama yaptığımda tek bir cümle içinde bile Stanislaw Lem geçmediğini gördüm
Doğal olarak çok da şaşırdım. Bu arada girişim ukalaca gelebilir belki ama öyle bir niyetim yok pekala. Tam tersine bilim-kurgu konusunda susuzluk-açlık çeken arkadaşlara müthiş bir haber olarak algılansın isterim.
Stanislaw Lem'in kim olduğuna dair bilgiler yazmama gerek yok aslında. Büyük ihtimalle merak edecek ve google'dan kısa bir araştırmayla olabildiğince bilgi toplayabileceksiniz. Ben, daha ziyade Türkçe'ye çevrilmiş eserlerinden öneriler sıralayacağım. Biraz önce tekrar saydım, 16 eseri dilimize çevrilmiş. Henüz çevrilmeyen bir o kadar romanı var. Bunların dışında kurgusal olmayan tonla eseri ve sinemaya uyarlarmış bir sürü film var. "Solaris" bunların en ünlüsü.
Ha, bu arada ben kimim? Özgeçmişimi geçelim tabi- kısaca belli bir kalitenin altına düşmeyen her türlü bilim-kurgu yapımın incelenmesini tercih eden biriyim. Öyle ki evrenle ilgili popüler olan-olmayan belgesel yakaladım mı tekrar tekrar izleyen bir yaratığım. Edebiyat takipçisi olarak iddialı değilim ama aşağıdaki listenin sizi tatmin edeceği konusunda her türlü iddiaya girebilirim. Herneyse konuyu dağıtmadan, orijinallik sırasına göre kendimce bir liste sunuyorum:
-
Yenilmez (Invincible)-
Yıldızlardan Dönüş (Return from the Stars)-
Dünyada Barış (Peace on Earth)-
Fiyasko (Fiasco)-
Gelecekbilim Kongresi (The Futurological Congress)-
Soruşturma (The Investigation)-
Küvette Bulunan Günce (Memoirs Found in a Bathtub)-
Ölümlü Makineler (Mortal Engines)-
Solaris-
İnsanın Bir Dakikası (One Human Minute)-
Hayali Büyüklük (Imaginary Magnitude)Bu arada yazarı tanımanız açısından
şu sayfayı da ziyaret edebilirsiniz. Gerçi bir kaç site daha var ama o da sizin araştırma dürtünüze kalsın.
Bunlar elimde bulunan eserleri. Zamanında yayım hakkının İletişim'de bulunması nedeniyle "talihsiz" bir şekilde kısıtlı sayıda basılmasından dolayı diğerlerine ulaşmak mümkün olmadı. İnanın kütüphaneniz için hazine değerinde eserlerdir. Bazılarını ikinci el bulma şansınız olabilir.
Şimdi olayı neden bu denli büyüttüğüme gelirsek; yukarıdaki listede bilim-kurgu içinde her türlü dramatik öğeyi iştah kabartan ustalıkla sunduğu içindir. Gerilim, macera, komedi, istatistiksel yorumlar... Hele "İnsanın bir dakikası" topu topu 150 sayfa kadar ama inanılmaz yoğun bilgi akışı mevcut. Herbir eseri ara vermeksizin tüketmek isteyebilirsiniz -ya da hayal görüyorum
Neyse... bir kaç dakika önce foruma ulaşmamı sağlayan "bilim kurgu platformu" şeklinde arama yapmam sayesinde oldu. Aylar hatta yıllardır herhangi bir kitaba -iş/güç olsun, ruh hali olsun- kaptıramayışım ve en nihayetinde çektiğim kitap ve hayalgücü açlığı ile sağa sola saldırmam sonunda bu konuyu açmama vesile olmuştur.
Zamanınız ve şansınız varsa bulabildiğiniz eserleri okuyun ve keyfini çıkarmanız tavsiyemdir.
İyi eğlenceler