Flood olacak şimdi bu yorum :/. Benden sonra başkaları da yazsın. Kitabı bitirince 3. mesajı peşine atmış olmayayım.
Mistborn (böyle demekten kendimi alamıyorum), umduğum gibi Kralların Yolu'ndan daha çok sevdiğim bir kitap oldu. Böyle olacağını hissediyordum ve ilk 100 sayfada böyle de oldu.
Kitabı henüz bitirmedim ve sadece 100 sayfa okudum, ama merak edenler için birkaç şey söylemek istiyorum. Öncelikle "yine" dünya çok özgün. Kitap çıkmadan yıllar yıllar önce Allomansiyle ilgili bilgiler okumuştum. Şimdi bunları canlı canlı görmek harika bir his.
Temel metallere dayalı bir sistemi ve büyücülüğe hiç benzemeyen, bana adeta Avatar'ı (elementleri büken) çağrıştıran yapısıyla daha başlarında beni kendine bağladı. Avatar izleyicileri için buna bir çeşit metal-bükme diyebiliriz, ama olay tam olarak öyle de değil. Gerçekten Allomansi kullanılırken yapılan hareketler başka eserlerdekine benzemiyor. Zaten olay büyülü sözlere indirgenmediği ve metaller üzerinden gittiği için bazı temel hareketlere dayanıyor. Gerisini okuyun, görün
.
Elantris'te olduğu gibi kitabın sonunda 2-3 sayfalık bir sözlük mevcut. Metaller, neye etki ettikleri, o metali büken (bak yine büken dedim) Allomenserlara verilen özel adları gibi şeyleri içeriyor. Bir de yine Elantris'ten aşina olduğumuz, her bölüm başında bölüm adı yerine rünler var. Ve yine o arkadaki mini sözlükte rünlerin anlamları mevcut. İşte bu benzerlik de kitaba karşı olan ilgimi daha da artırdı.
Şimdi kısaca konuya değinmek istiyorum, zira konuyu kendi içimde tek cümlede özetlediğimde hayli eğlenceli bir hal alıyor
.
Konu: Bir grup, aşağı sınıf olan skaalardan gelen hırsızın, aldıkları son görevlerinin devleti yıkmak olması. Ve olaylar gelişir
.
Elbette olay bu kadar yüzeysel değil, ama en sade ve spoiler'sız şekilde böyle anlatılabilir. Kaldı ki o hırsızlardan bazılarının devlete karşı kendince bazı özel nedenleri de var. Fakat bu hepsi için geçerli değil. Bu da işin eğlenceli kısmı.
Bir de Sissoylu nedir, Siskanlı nedir gibi kitaba özgü bir sürü merak uyandıran terim var. Onlar da okuyacaklara kalsın.
Daha 100 sayfada böyle uzun bir yorum yaptım. Bence okunmaya değer ve şu anlık beklentimi karşılıyor.