Wowowowo sakin ol lordmuti bey

Ben ortalığı karıştırmak için mesaj atmıyorum , kendi fikrimi belirtiyorum öncelikle orada bir anlaşalım . İkincisi tolkien ve yapıtlarını kutsal kitabınız gibi fanatik bir şekilde savunma çabanız ise hiç hoş değil. Dediğiniz gibi o belirttiklerimi bir roman yazarken belirtmenize gerek yok , belirtseniz eseriniz daha gerçekçi olur , daha iyi veya daha kötü olur demiyorum ama eksik olur . Madem bir dünya yaratıyorsun o dünyayı detaylandıracaksın , detaylandırmayıp sadece "klişe" bir hikaye anlatıyorsan bu konuda EKSİKSİN.Haa diğer konularda iyisindir orası ayrı bir tartışma.Ben daha çok GRR Martin tarzı seviyorum , kendisi bu detayları sizin "gereksiz" mizahi detaylandırıcılığınıza (mesela karakterin tuvalette ne çıkardığı) girmeden gayet güzel bir şekilde yapıyor . Robert Jordan zaman çarkındada bunu yapmış gayet güzel bir şekilde . Bu adamlar bu detayları gayet güzel yedirebiliyorken Tolkien yapmıyorsa BENİM İÇİN eksiktir .Bu benim zevkim.Sizin zevkiniz basit , daha az detaylı şeylerden hoşlanıyor olabilir . Ama ben hiç merak etmiyorum

(Ki bence Tolkienin yarattığı evren basit değildir , ama Yüzüklerin efendisi basittir. )Valla alınma demişsin ama önce göm sonra alınma de vallahi alındım ne yalan söyleyeyim . O dediğin detaylar beni boğmuyor işte madem olmayan bir dünyayı düşlüyoruz fantastik edebiyat sayesinde , o detaylar sayesinde saydamlık biraz daha azalıyor benim için . ". Orklar kendileri için değil yaratıcıları öyle emrettiği ve yapabilecekleri tek şey o olduğu için savaşıyorlar." demişsiniz işte size bahsettiğim ibadet , hem bana karşı çıkıp hemde sonra kendinizin ifade etmesi çok ironik . Demekki orklar sadece ibadet etmek için varmış

İtiraf etmem gerekirki yüzüklerin efendisinin başındaki kısımdan bende sıkılmıştım , ama bu Tolkienin detayları romana yedirememesinden yoksa o dünya hakkında daha çok şey öğrenmeme yerine direkt aksiyona geçsin artık şu kitap diye bir mantığım yok tabii yine altını çiziyorum bu benim fikrim size göre öyle olmayabilir .Benzetmelerimi biraz basite indirgeyerek yaptım ki anlatmak istediğim nokta örneğin arkasında kalmasın ama galiba kalmış . Demek istediğim insanlar ibadet etmek için savunuyorlar değil ama madem yüzüklerin efendisinde böyle bir din detayı yok sadece orkların melkor için tüm dünyayı yakıp yıkmaya geldiklerini biliyoruz ehh bunlara karşı duran insanlarda bunu karşıt güç olan Valar ve Eru için yapıyor sayılabilirler(Orta dünyanın Vaların bir yapıtı olduğu ve bu yapıtlarını korumak için Melkor ile savaştıkları detayını umarım atlamamışsınızdır

). Sonuçta Melkor Vaların yarattığı bir dünyayı yok etmek için orkları gönderiyorken onların karşısında duran elfler ve insanlar ve cüceler yaşadıkları toprakları ve kendi hayatlarını korumak için çarpışıyorlar (Burda bir detay daha insanlar,elfler nasıl da mutlu bir şekilde ak büyücü Gandalfın yanında savaşmakta onun nasihatlerini dinlemektedirler, Gandalfında ne olduğu aşikar yok bunada itirazınız varsa Gandalf derki "Naked I was sent back – for a brief time, until my task is done. And naked I lay upon the mountain-top. … There I lay staring upward, while the stars wheeled over, and each day was as long as a life-age of the earth." adam gönderildim edildim dim dim de dim diyor hiç mi uyanmıyor bu millet biz gandalfın yardımını kabul ediyoruz onunla savaşıyoruz da kimin için acaba demiyorlar mı ? O bir yana madem kendi hayatları için savaşıyorlar neden Sauron'un iradesine boyun eğip ölmemek yerine ölmeyi tercih ediyorlar ? Özgürlük için mi ? En basitinden Gondor krallıkla yönetiliyor , kralın olduğu bir yerde özgürlükte söz etmek mümkün mü ?

Saurona boyun eğen herkes köle mi pekii ? Mesela Harad böyle midir?Herkes köle hayatımı yaşamaktadır ). Evet belki bunu dini bir inanç uğrunda değil sadece kendi yaşamlarını ve topraklarını korumak için yapmış olabilirler ,onların bakış açısı ile bu bir ibadette olmayabilir ama belki valar için bir ibadettir ki ben yüzüklerin efendisini okurken 2-3 cümle yukarıda yazdığım nedenlerden ötürü kendi bakış açım ile ehh bunlarda bir çeşit ibadet yapıyor olabilirler derim .
Ve son olarak "Karşıdan akın akın sizi öldürmeye gelen yaratık gelirken "Bugün de ibadetimizi yapalım." diyerek savaşa koşan birileri olacağını sanmıyorum." demişsiniz belki tolkien kitaplarında böyle birşey mümkün değildir ama "başka" kurgular okursanız böyle şeylerinde yazdılığının farkına varırsınız , hadi kurguyu geçtim karşıdan akın akın sizi öldürmeye gelen yaratık kısmını atarsak bugün bir haber açıp izlerseniz eğer İşid adlı bir bela görebilirsiniz , bakın bu kurgu değil mesela %100 gerçek hayat

Neyse Amacım tartışma yaratmak değildi sadece kendi fikrimi belirtmek istemiştim teşekkürler