Bense kağıda döktüğümde yavaş geliyor ve hoşlanmıyorum; internet olan bir bilgisayarda rahatça yazacağım, ruh halime göre birkaç değişik parça açacağım, arkama yaslanacağım ve parmaklarım rahatça gezinecek.
Genelde bu tür üretken amaçla ilgilendiğim konularda çok rahat olmam gerek, yapım gereği biraz böyle. Kafam rahat olmalı, tabii şartlandırmıyorum her koşulda rahat olunabilir fakat ben bilgisayarda yazmayı tercih ediyorum. Eğer kafam rahat olursa gerisi beynimin gözden geçirdiği konulardan dökülüyor yazıya, odaklanmam için çaba gerekmiyor böyle olunca; yoksa hiç yazmıyorum ve kendimi zorlamıyorum.
Tabii sizin gibi roman bitirme gayem de yok, o da bir etken. Bir şey üretirken kendimizi şartlamak tamamen kendimizi sınırlandırmaktır bence. Bazenleri içinizden gelir sabaha kadar yazarsınız ve üretkendir, bazenleri kendinizi zorlar otuz dakika yazarsınız ve ruhu olmayan bir yazı çıkar ortaya, bizi boğar. Bence bunun nedeni tamamen beyninizin yazmaya hazır olmaması, o sıralarda üretken olmaması.
Şöyle bir şey de var: Stendhal söylentilerden duyduğum kadarıyla o kadar düşünürmüş ki müsvedde tutmazmış, direkt olarak yazarmış. Bir film izlemiştim şu an adı aklımda değil, orada adam ünlü bir yazardı ve daktiloyla yazıyordu, müsvedde kullanmadan; bunun nedenini şu şekilde açıklamıştı, dolaylı olarak: ''Düşün ve hatasız yaz, daktiloyu bunun için kullan, zira daktiloyla yanlış yazdığında silmesi zor olur müsvedde tutmazsan, bedelini ödersin; doğru, hatasız düşünmeyi ve yazıya dökmeyi öğrenirsin.'' Buradaki yazar da bir dönemden geçiyordu, kendini rahat hissetmeden yazamıyordu. Bir dönem bunalıma girmişti ve çıkamıyordu bu bunalımdan, konu da biraz buydu.
Bazılarımız fikir üretir, bazılarımız fikir kullanır, bazılarımız sadece kendimizi tüketiriz zaman zaman; bu zamanları iyi seçmek gerek ve kendimizi tüketmeden yazmalıyız. Sonuçta bu durgun zamanlarda kafamızdaki üretkenlik, materyaller ve işleme yetimiz doğrudan düşüyor. Zorlarsak üç gün materyal toplayacağımıza bu bir aya çıkıyor zaman zaman.
Umarım güzel metinler çıkarırsınız ortaya.