
Ey Rıhtım ahalisi, ey kitap severler, Romalılar. Naber? Yaklaşın bakayim yamacıma. Uzunca zamandır sahaf kılığına bürünmüş vampirlerden çokça çektiğinizin farkındayım. Aynı sıkıntıları bende yaşadım hala arada bir de olsa yaşamaya devam ediyorum. Ne yapsam işlemiyor bu vampirlere. Hiç beklemediğim yerlerden çıkveriyorlar. Neyse.
Size bugün duyurmak istediğim mevzu şu: Kitap mezatları. Bilmiyorum duyanınız bileniniz var mı? Varsa lütfen sessizce okumaya devam etsin, ben anlatacağım işte. Ama başlamadan hemen önce durun bir ağzınızı sulandıralım.
Bakın bu dört kitabı geçen Pazartesi (07.09.2015) günü mezattan aldım. Niyazi Divanı dışındaki kitaplar yeni. Hatta Fırat’ın jelatinini ben söktüm.
Kavgam – 4 tl (Etiket Fiyatı 26 tl)
Şamatacı Suçlular ve Daha Fazlası – 6 tl (20 tl)
Niyazi Divanı – 3 tl
Fırat – 6 tl (16 tl)
Birde köşeden şunu ekleyivereyim
Mongoliad’ı sadece 8 tl ye pey vererek almıştım. Pazartesi günkü mezatta teslim aldım. Pey mi? O da ne? Az sonra öğreneceksiniz.
Öncelikle cahilliğimden dolayı anlamını bilmediğim mezatın kelime anlamına çok değerli Türk Dil Kurumumuzun internet sitesinden bir bakalım.
Mezat: Açık artırma ile satış, açık artırma ile satış yapılan yer. Anlamını bilmiyordum ama bu vakte kadar hep doğru kullanmışım. Aferin bana. Mezat, açık artırma yani müzayede.
“Peki ne oluyor burada çok konuşmada onu anlat,” diyorsanız azcık sabır canım. Olay şu onlarca, yüzlerce kitap teker teker havaya kaldırılıp taliplilerine gösteriliyor. Sonrada kitabı isteyenler fiyat artırmaya başlıyor. En düşük fiyat artırma bedeli
1 TL ki genellikle fiyatlar bir lira bir lira artıyor. Sadece arada bir çok uçuk fiyat artırmalarıyla karşılaşıyorsunuz. Bunlarda zaten değerli kitaplar, dergiler vs. oluyor genelde.
Kitaplar her telden her cinsten. Herhangi bir yayınevinin herhangi bir baskısı çıkabiliyor buralarda. Yahut el yazması eserler veyahut tıpkı basım eserler. İmzalı kitaplar, ilk basımlar, şairlerin şiir defterleri... neler yok ki?
Kitaplar her yerden oluk oluk akıyor buralara. Sahaflar kitap getiriyor. Sizin gibi benim gibi yoldan geçen herhangi bir kişi de girip kitaplarını satabiliyor. Tabii ki küçük bir ücret karşılığında.
(Burdan sonra anlatacağım şeyler benim düzenli olarak gittiğim “Dylemi Sahaf’ın” mezatında geçerli olan şeyler. Sonra başka bir mezata gidip “Yok sen bunu dememiştin, hani bu böyle değildi?” demeyin olur mu canlar.)
Ücret mi ne ücreti, kim ücret dedi? Sakin arkadaşlar sakin. Olay şu: Her satıcıdan ve her alıcıdan %15 komisyon alınıyor. Yani eğer alıcıysanız ve mesela 10 liralık kitap aldıysanız 11,5 lira ödüyorsunuz. Yok satıcıysanız ve 10 liralık kitap satmışsanız 8,5 lira alıyorsunuz. Ee mezat yapılan mekanın sahibide kazansın değil mi.
Şimdi sıra geldi size benim düzenli olarak gittiğim ya da en azından gitmeye çalıştığım mezatı tanıtmaya. Mezatı yapan abinin ismi Hüseyin Palevi. Soyadı bu değil Elazığ Palolu olduğu için Palevi. Neyse. Bu Hüseyin abi
Dylemi Sahaf’ın sahibi. (Ayrıca
Afro Dergi'nin “imtiyaz sahibi”.) Dükkanı Fatih, Kıztaşı’nda. Mezat yeri olarak kullandığı mekan da yine aynı çevrede asıl dükkanından bir iki sokak ileride sadece. Mezatını Pazartesi ve Perşembe günleri yapıyor. Saat 18:00’de başlayan mezatın bitmesi 24:00’ü buluyor bazen. Ama korkmayın canım. İstediğiniz zaman ayrılabilrsiniz mezattan. Tabii ki aldıklarınızın parasını ödemek kaydıyla.
Dylemi Sahaf iletişim bilgileri: Adres: Kıztaşı Cad. No: 42/A Fatih Yol Tarifi: Fatih’teki ana cadde olan Macar Kardeşler Caddesi’ndeki İtfaiye durağından Fatih Camii istikametine giderken üçüncü sağdan içeri girin. (Trafik ışıklarının olduğu yer. Köşede Yapı Kredi bankası var.) Telefon: 0555 462 58 21
Bu arada neden tek bir sahafı anlatıyorsun diye merak eden olur diye söyleyeyim: Diğer mezatlara en fazla bir iki kere katılmışımdır. Ama Hüseyin abinin mezatlarına çokça katılmışlığım hatta kısa bir zamanlığına da olsa yazmanlık (kitap kime satıldı, kim sattı, kaça satıldı bilgilerini kayda alan kişi) yapmışlığım bile var. O yüzden mazur görün.
Şimdi de sizlere eğer ki giderseniz ortama Fransız kalmamanız için gerekli olacak birkaç sözcük sunalım:
Pey vermek: Diyelim ki mezata gelemeyeceksiniz. Ama mezata çıkacak bir kitabı gördünüz ve canınız çekti. O kitaba en fazla kaç kayme verirsiniz? Heh işte o fiyatı söylüyorsunuz mezatı yapana. O da eğer kimse sizden yukarı fiyat vermezse sizin için alıyor. Sizde daha sonra gidip söylediğiniz fiyattan alıyorsunuz. Veya daha düşük bir fiyata.
Lob : Kitabın tek tek değil seri halde veya birkaç kitapla beraber satılması.
Çil: Neredeyse okunmamış kadar temiz ve zarar görmemiş.
Yorgun: Kapağında ve sayfaları zarar görmüş dağılmak üzere olan.
Şömizli: Genellikle karton ve ciltli kapaklarının üzerine sarılan koruyucu ilave kâğıt.
Planş: Kitapların içinde katlı halde bulunan harita ve posterlere verilen ad.
Efemera: Günlük hayatta ıvır zıvır diye tabir edilen pul, reklam, ilan, kartpostal...
Mücellit: Kitapları boyu ve kalınlığına göre ciltleyen veya tamir eden sanatkâr.
Tezkire: Ünlü kişilerin özgeçmişlerinin ve eserlerinden örneklerin yazıldığı elyazması antoloji.
Ketebe: Elyazması kitapların son sayfasındaki hattat künyesi.
Şiraze: Ciltleme dikişi sırasında kitap sırtının başında bulunan ibrişim bağ örgüsü.
Sizin için küçük bir araştırma yaptım ve mezatlar yapan bir iki sahafın adresini daha buldum. Tabii ki bunlar hepsi değil. Dahası da var. Onları ya ben unutmuşumdur ya bilmiyorumdur. Ekleyiverirsiniz canım ne olacak. İnsanız hata ederiz. Ayrıca aşağıda saydığım sahaflara facebook üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Fatih -
Dylemi Sahaf – Pazartesi, Perşembe saat 18:00’da
Fatih -
Park Sahaf – Çarşamba saat 18:00’da
Beyoğlu -
Gezegen Sahaf – Cumartesi saat 14:00’de
Kadıköy –
Artemis Sahaf – Pazar saat 14:00’da
Ankara da her ayın üçüncü cumartesi, saat 14.30'da Kızılay'da Aksoy Çarşısı Kat:-2
Mefkure Sahaf adresinde görüşmek üzere. (Bilgilendirmesi için @ronin47ye teşekkür ederim.)
Bonus #1: Dylemi Sahaf mezatından bir kesit.Bonus #2: Gezegen Sahaf, Mamati Sahaf ve Dylemi Sahaf ile ilgili kısa bir video. Bu arada eğer mezata beraber gidelim derseniz beklerim efendim.

Ekleme: Birde bakın şöyle bir site var. İstanbuldaki sahafların yerini gösteren.
Hangi SahafEkleme 2: Yazıya bir şey eklemeyi unutmuşum. Farkettiğiniz üzere yukarıda saydığım 5 kitabı da oldukça uygun fiyatlara aldım. Fiyatlar genellikle düşük. En pahalı aldığım kitap Yüzüklerin Efendisi'nin tek ciltlik Metis baskısı. Onuda 25 liraya almıştım. Son olarak Dylemi Sahaf facebook sayfasında mezattan bir gün önce, satışa çıkacak olan kitaplardan bazılarının resimlerini yayınlıyor.
Düzelti: Fırtınakıran hoş demiş güzel demiş. Teşekkür ederim kendisine. Ve unuttuğum birşeyi hatırlattı. Jargonu içeren bölümü bir yerden kopyaladım. Sadece gerekli gördüğüm madde/maddeleri değiştirdim.