Daha önce bu durumu çok yaşamış ve zaman zaman çok da pişman olmuş biri olarak söyleyebileyeceğim şey; bir kitabı bırakmadan önce muhakeme yapmanız gerektiğidir. Evet, yeni aldığınız ya da aylardır beklediğiniz kitap çok daha cazip geliyor fakat gidenin geri dönmediği de aşikar. Nasıl oluyor bu işler peki?
Bir kitabı yarım bıraktığınızda, yarım bıraktığınız yerden başlayasınız gelmez çünkü bazı detayları unutmuşsunuzdur ya da kitabın atmosferine tekrar adapte olamayacağınıza inanır ve tekrar baştan başlama zorunluluğu hissedersiniz.Tekrar baştan başlamakta zor geldiği için bir türlü o kitap bitmez. Ben de sırf bu yüzden çok kitabı yarıda bıraktım ve geri dönemiyorum onlara.
Kitabı yarıda bırakmanıza sebep olabilecek başka nedenler de olabilir. Belki de o dönemdeki ruh halinizin duruma pek uygun olmaması veya belirli bir süreden sonra yeteri kadar çekici gelmemesinden olabilir. Bu konuda yapılabilecek en net şey şudur ;
-Bu kitabı gerçekten bırakacak kadar sıkıldım mı ?
-Eğer bu kitabı bırakırsam bunun sorumluluğunu üstlenip tekrar okuyabilecek miyim ?
-Bu kitaba kaldığım yerden devam edebilecek miyim ? Tekrar baştan başlamam gerekecekse sıkılmadan okuduğum kısımları okuyabilecek miyim?
Bu tarzda sorular belki engel olabilir.Biraz örneklendirmem gerekirse, Kürk Mantolu Madonna'yı yanlış hatırlamıyorsam 3 kez falan yarısına gelip bıraktım. Ya ilgimi çekebilecek başka bir kitap almıştım ya da canım devam etmek istemiyordu. Ama şu da bir gerçek ki Sabahattin Ali gerçekten mükemmel bir yazar ve hepinizin bildiği gibi Kürk Mantolu Madonna başarılı bir yapıttı ( en azından okuduğum kısmına kadar

)
Buna benzer bir durum olarak da Suç ve Ceza'nın 660 sayfalık tam metin baskısını alıp okumuştum.İlk 300 sayfada buhran geçirebilecekken bırakmama başarısını gösterdim. Ve bu ilk 300 sayfalık kısmı okumak yaklaşık 25 gün falan sürdü.O arada muazzam kitaplar çıkıyor, yenilerini alıyor ama bir türlü bırakmıyordum.Kitabın diğer yarısını 3-4 gibi bir sürede bitirdim.O kısmı fazla akıcı gelmişti. Sözün özü; eğer bıraksaydım o kitabı 280. sayfada falan ben bir daha ömrüm boyunca dönemezdim o esere ve pek çok şey kaçırabilirdim.
Biraz uzun oldu ama umarım ufak da olsa bir değişim yaratabilir