Kayıt Ol

Dizi,Film-Kitap İkilemi

Çevrimdışı valarrr

  • **
  • 63
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Dizi,Film-Kitap İkilemi
« : 12 Ocak 2016, 11:42:33 »
Evet ahali, belki bu konu daha önce açılmıştır da ben görememiş olabilirim, o yüzden varsa böyle bir başlık affınıza sığınıyorum.

Bir düşünce karmaşası içerisindeyim. Daha önce basılan fakat baskısı biten kitapların uzun süre basılmadığı, okumaya hevesli olduğumuz onlarca eseri dahası sahaflarda da bulamayıp ne var ki bu eserlerin dizisi ya da filmi çıkınca  yayınevleri politikaları gereği(hele de tutarsa bu dizi ya da filmler) bu eserleri tekrar basıp piyasaya sunuyorlar. Sorun bu eserlere kavuşmamıza sevinmemiz gerekeceği yerde şöyle yorumlar görüyorum: "Aaaa bak nasıl da dizisi-filmi çıkınca kitapları tekrar bastılar. Ben almam bu kitapları. Reddediyorum kapitalizmin kirli oyunlarını..." ya da "Böyle şey mi olur yaaa dizi(film) çıkınca değere bindi de öyle basıyorsunuz."

Anlamadığım nokta, biz istesek de istemesek de yayınevleri  -her iş kolunda olduğu gibi- para olmadan değirmenin dönmeyeceği mecralardan. Okur olarak bu eserlerin uzuuun yıllar sonra tekrar basılmasının bizleri mutlu etmesi yerine,  basılmasına sebep olan etkileri beğenmeyip kitap-dizi(film)-yayınevi hakkında bunca olumsuz yorumlar yapmak, dahası neredeyse kitapları reddedecek duruma kadar gelmek.

Bazen düşünüyorum da acaba böyle basılan eserlerin değeri(!) mi düşüyor ya da, eser, diziden(filmden) sonra çoğu insana ulaştığı için kıskançlık mı yapıyoruz da  böyle şeyler söylüyoruz?
Mantık sizi A’dan B’ye götürür. Hayal gücü ise her yere…

Çevrimdışı mit

  • *
  • 5536
  • Rom: 96
  • Kronik Anakronik
    • Profili Görüntüle
    • Yorgun Savaşçı'nın Günlüğü
Ynt: Dizi,Film-Kitap İkilemi
« Yanıtla #1 : 12 Ocak 2016, 13:35:05 »
Dizi ya da film yayınlandığında baskısı uzun zamandır bulunmayan kitabın yeniden raflara düşmesi bence güzel bir şey. Hatta bu sayede normalde ulaşamayacağımız kitapları tekrar okuma fırsatı buluyoruz. Bence tepki daha çok kitabın kapağının dizinin/filmin afişiyle değiştirilmesinden kaynaklanıyor, ki bence de itici duruyor. Bununla birlikte yayınevlerinin de değirmeni bir şekilde çevirmeleri gerek, onlara da hak vermiyor değilim. Keşke çift kapaklı bassalar böyle durumlarda.
Jackal knows who you are,
Jackal knows where you are.
Try to hide if you dare.
Do your best, i don't care.

Çevrimdışı Tenekeci

  • **
  • 79
  • Rom: 4
    • Profili Görüntüle
Ynt: Dizi,Film-Kitap İkilemi
« Yanıtla #2 : 12 Ocak 2016, 15:14:14 »
Alıntı
Bence tepki daha çok kitabın kapağının dizinin/filmin afişiyle değiştirilmesinden kaynaklanıyor, ki bence de itici duruyor.

İhsan ağabeye katılıyorum. Esas itici olan budur. Zaten yayınevleri değirmenini döndürme üzerine iş yapar, vakıf hizmeti, kooperatif veya kamu kurumu değildir oralar. Adamlar kârına bakar...

Bu açıdan bakarsak, ölmüş insanın kitaplarının parayla satılması da yayınevlerinin işgüzarlığı olarak görülür. Yayınevi maalesef üzerine düşeni yapıyor kendini de sıkmadan. Belli bir kitlesi olan kitabı basmanın da manası yok. Bir kitabın ancak üç yüz kişilik bir meraklı kitlesi varsa kimse basmaz onu maalesef.

Mesela Sword of Truth, dizisi yapıldı, dizisinden önce de biliniyordu ki kaliteli bir seri ama Türkiye'de kaç kişi alıp okur kaliteli olmasına göre? Hiç kimse... Bu işler artık medyatikleşti, yazarın, eserin medyatik değeri daha ön planda, George R.R. Martin'in uğraştığı saçma sapan işler bile kaç satıyor halbuki, hatta boş sayfalı kitap çıkarsa o bile satılır.

Tavsiyem ise, Türkçe basım kitap bulamayanlar, lisanı varsa yabancı baskıdan okusun, lisanı yoksa okumaya çalışsın, en azından yabancı lisanı gelişir. Bu da bir adımdır. Zorlana zorlana günde bir sayfa sözlük-kitap arası ilerleyerek gitmek bile zamanla bir şeyler kazandıracaktır. Kitabın sonunda günde beş, on sayfa okuyacak duruma geleceksinizdir.