Kameranın, kitaplıktan, Hazal Hanım'a doğru yavaş yavaş hareket etmesi bayağı estetik olmuş.
Kitabı alır almaz, eve dönmek için otobüse binip, okumaya koyulmuştum. Yanıma oturan kişide, kendi kitabına dalmıştı. İkimizde otobüsün sarsıntısından bıkıp, kitaplarımıza ara verince; okuduklarımız hakkında konuşmaya başladık. Ben kitaba yeni başladığımdan işlenişi hakkındaki pek bir şey diyemedim. O da serüven kitabı olarak değerlendirmişti. Videoda aktarılan bilginin birazına bile sahip olsam, o an, Yıldız Gemisi Askerleri için bir okur daha kazandırmış olurdum
. Herkes video incelemeyi bol bol paylaşsın
.
Film uyarlaması olarak, kitabın ruhuna en yakın sinema eserinin, bir başka kitap uyarlaması olan Full Metal Jacket olduğunu söyleyebilirim
.
Kitapta geçen "Kontrollü Şiddet" ve "Barış" konusundaki alıntılar beni de bayağı etkilemiş -hak vermiştim. Tabii bu kitabın değeri, videoda da belirtildiği gibi hayatımız ve toplumsallığımız ile alakalı hiç düşünülmeyen noktalardan düşünmeye sevk etmesinde.
Kadınlara olan pozitif konumlandırmanın yanıltıcı olduğu fikrindeyim. Kadının belli rol modelinden çıkmadığı sürece olumlandığı, kişilikten arınmış tasvirleri kitapta kol geziyor. Yani kadınlar, iyi pilotlar, aileyi bir arada tutan anneler, emeklilik sonrası evlenilecek harika varlıklar, ama bunun ötesinde bireyselliğe dair ipucu yok. Bireyselliğini kaybetmiş ana karakterin olduğu kitapta bu şaşırtıcı değil elbet. Burada genç bir erkeğin (erkeklerin), zihninde yarattığı ideal kadın imajına göre karşı cinsi algılaması söz konusuymuş gibi geldi bana.